Posted on

plasticine untuk kanak-kanak 4 5 tahunSetiap kanak-kanak dari zaman kanak-kanak tahu bahan lembut dan lentur seperti plastik. Dari situ, anda boleh mengukir pelbagai bentuk, dan orang-orang dengan senang hati melakukan seni dan kraf seperti ini, jika perlu menggunakan bantuan ibu bapa.

Sementara itu, tidak semua kanak-kanak dan orang dewasa tahu tanah liat yang boleh digunakan bukan sahaja untuk pemodelan tetapi juga untuk mewujudkan gambar yang amat indah dengan imej objek cembung atau poluobemnyh pada permukaan yang mendatar. Teknik ini, atau plasticine, adalah aktiviti yang luar biasa menarik dan menarik, yang, lebih-lebih lagi, sangat berguna untuk mengembangkan kecerdasan bayi, terutama pada usia prasekolah.

Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda apakah penggunaan plastik untuk kanak-kanak berusia 4-5 tahun, dan memberikan beberapa templat, yang mana anda boleh menarik lukisan stucco yang terang dan asli.

Apakah penggunaan plasticine untuk kanak-kanak prasekolah?

Dalam proses mencipta lukisan daripada plasticine, kanak-kanak lelaki dan perempuan memperoleh dan memperbaiki kemahiran berikut:

  • keupayaan untuk menavigasi dalam satah mendatar;
  • kenalan dan pengetahuan tentang dunia sekeliling;
  • meningkatkan kemahiran bekerja dengan plasticine;
  • kebangkitan minat dalam pemodelan dan aktiviti kreatif secara umum;
  • pembangunan kemahiran motor halus jari, persepsi fantasi dan emosi;
  • pendidikan rasa seni;
  • pembangunan keupayaan kreatif dan pemikiran kiasan-spasial.

Di samping itu, kelas plastilinografiey untuk kanak-kanak 3-4 tahun dan lebih tua menyumbang kepada pembangunan kemerdekaan dan pada masa yang sama, sosialisasi adalah sangat penting untuk penyesuaian yang lebih daripada anak-anak dalam kolektif kanak-kanak. Akhirnya, penciptaan gambar dibentuk dari plasticine menghilangkan ketegangan otot dan psiko-emosi dan membolehkan kanak-kanak lelaki dan perempuan berehat dan mengeluarkan tenaga terkumpul pada siang hari.

Ciri-ciri plastik untuk kanak-kanak yang berumur berbeza

Sememangnya, template untuk plasticine untuk kanak-kanak yang berbeza umur akan berbeza agak serius antara satu sama lain. Sebagai contoh, bayi 3-4 tahun masih belajar disapukan lapisan nipis asas tanah liat ada, roll daripadanya “sosej” dan manik, pilihan mendatar daripada mereka “lempeng” dan bahagian-bahagian cangkuk imej bersama-sama.

Kanak-kanak pada usia ini dapat menampung dengan tugas sahaja, beliau perlu menawarkan template mudah, sebagai contoh, dengan sinar matahari yang terang pada perimeter bulatan, rumput hijau dan bunga, landak dengan jarum, bunga api yang berwarna-warni bunga api di langit, dan lain-lain.

Plastik plastik pada tema musim – musim gugur, musim sejuk, musim bunga atau musim panas – sesuai untuk kanak-kanak 4-5 tahun. Oleh itu, kanak-kanak dengan bantuan plastik berwarna berwarna boleh menggambarkan kejatuhan daun musim luruh, berputar serpih salju, musim bunga musim bunga atau musim panas panas.

Plasticine untuk kanak-kanak berusia 5-6 tahun dicirikan oleh kerumitan komposisi, kelimpahan pelbagai unsur, dan penggunaan gabungan pelbagai warna. Orang-orang usia prasekolah senior sudah aktif membuat nalep hiasan, menarik butiran jauh dari bentuk biasa, menyertai bahagian bersama dengan pelbagai teknik, warna pencampuran dan sebagainya.

Itulah sebabnya template untuk plasticine pada zaman ini juga menjadi lebih rumit. Di dalamnya terdapat objek penting, contohnya, buah-buahan, tumbuhan, haiwan dan pelbagai objek. Selain itu, beberapa templat adalah gambar genre di mana terdapat tindakan dan satu atau lebih aksara.

Sering kali, sebagai tambahan kepada plastik, bahan lain digunakan untuk melakukan kerja seperti misalnya manik, benang, bijirin, biji atau pasta. Akhir sekali, dalam senjata tindakan pemain plasticine yang berpengalaman, unsur-unsur seperti tindanan pemangkasan, menggaruk, dan lain-lain muncul.

Visualisasikan template untuk karya plastik dan siap pakai oleh galeri foto kami:

plastik untuk kanak-kanak 4 5 tahun1 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years2 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years3
plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years4 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years5 plastik untuk kanak-kanak 4 5 tahun 6
plasticine untuk kanak-kanak 4 5 tahun7 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 tahun 8 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years9
plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years10 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years11 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years12
plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years13 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years14 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years15
plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years16 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years17 plasticine untuk kanak-kanak 4 5 years18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 22