Posted on

Protokol IVF pendek

Untuk mendapatkan telur siap untuk persenyawaan, persediaan khas digunakan untuk merangsang ovari. Gabungan ubat ini boleh berbeza. Gabungan tersebut dipanggil protokol. Biasanya dalam persenyawaan in vitro, dua jenis protokol digunakan. Ini adalah protokol IVF yang panjang dan pendek. Mereka menggunakan ubat yang sama. Protokol pendek berbeza dari lama hanya dalam dos dan tempoh permohonan. Untuk menentukan jenis protokol yang akan digunakan, doktor dengan teliti mengkaji sejarah perubatan pesakit. Ia juga mengambil kira usia, berat, keadaan sistem pembiakan. Pertimbangkan penggunaan protokol pada contoh protokol pendek IVF.

Permohonan dan tempoh protokol IVF pendek

Ramai wanita yang menyelesaikan masalah konsep dengan kaedah ini, berminat berapa lama protokol pendek berlangsung. Pada asasnya, protokol pendek hampir sama dengan kitaran semula jadi. Ia berlangsung selama 4 minggu, sementara yang panjang adalah 6 minggu. Jenis protokol ini digunakan jika seorang wanita mempunyai respons ovari yang buruk dalam kitaran lama protokol yang panjang. Petunjuk untuk digunakan juga usia. Sekiranya seorang wanita lebih tua daripada usia yang disyorkan untuk persenyawaan in vitro, protokol pendek digunakan.

Ciri khas protokol pendek

Perbezaan utama antara protokol yang pendek dan lama adalah, dengan protokol pendek, pesakit segera pergi ke fasa merangsang, sementara pada masa yang panjang terdapat juga tahap pengawalan. Biasanya fasa merangsang bermula pada hari ketiga kitaran. Pada masa ini, pesakit datang untuk memeriksa, lulus ujian darah. Pada masa yang sama, doktor menjalankan pemeriksaan untuk memastikan bahawa tisu-tisu rahim menjadi lebih kurus selepas haid.

Subspesies protokol IVF pendek dan tempoh protokol

Bergantung kepada ubat-ubatan yang digunakan, ada yang pendek dengan agonis, yang pendek dengan antagonis dan terlalu pendek dengan protokol antagonis.

Pendek dengan agonis, GnRH merangkumi 6 peringkat utama. Peringkat pertama adalah sekatan kelenjar pituitari. Peringkat ini berlangsung dari hari ketiga kitaran hingga tusuk. Ia menggunakan persediaan seperti protokol pendek sebagai agonis GnRH, dexamethasone, asid folik. Stimulasi bermula dengan 3-5 hari kitaran dan berlangsung 15-17 hari. Kemudian mengikuti tusukan. Ia dilakukan selama 14-20 hari selepas permulaan rangsangan. 3-4 hari selepas tusuk melakukan pemindahan. Peringkat seterusnya adalah sokongan. Selepas pemindahan pada hari keempat belas, kawalan kehamilan dilakukan. Secara keseluruhan, protokol ini berlangsung selama 28-35 hari. Kelemahan protokol ini adalah ovulasi spontan, kualiti oosit yang rendah. Tambahan ialah protokol ini mudah dipindahkan.

Pendek (ultra pendek) dengan protokol antagonis mempunyai tahap yang sama seperti pendek dengan agonis, hanya tanpa tahap sekatan kelenjar pituitari.

Terdapat konsep seperti protokol tanpa analog gonadoliberin (tulen). Dalam sesetengah kes, skim yang tidak melibatkan menyekat kelenjar pituitari digunakan. Dalam kes ini, hanya persediaan yang mengandungi FSH boleh digunakan. Sebagai contoh, protokol IVF yang panjang dan pendekpuregon dalam protokol pendek.

Ciri protokol ringkas

Apabila menggunakan protokol ini, ovulasi spontan adalah mustahil, kerana ubat khas menekan puncak LH. Di samping itu, wanita juga bertolak ansur dengan semua peringkat protokol. Dan terdapat penyambungan cepat fungsi kelenjar pituitari. Tubuh manusia kurang terdedah kepada faktor negatif dan risiko mengembangkan sista dengan protokol ini dikurangkan. Satu protokol ringkas berlangsung untuk masa yang kurang dan wanita menerima stres psikologi yang kurang sengit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 51