Posted on

sindrom kekurangan piramid pada kanak-kanak

Ramai doktor percaya bahawa sindrom ketidakcukupan piramid pada kanak-kanak bukanlah diagnosis bebas, melainkan istilah perubatan slang. Ia digunakan dalam kes-kes di mana gangguan dalam alat motor dikaitkan dengan neuron pertama dalam rantai motor. Sifat lesi dalam kes ini boleh menjadi apa-apa – dalam korteks, di peringkat batang atau laluan laluan saraf tunjang.

Terdapat versi bahawa kekurangan piramid kanak-kanak adalah tidak lebih daripada paresis pusat yang tidak berkembang sehingga paresis sebenar. Keadaan ini mempunyai gambaran klinikal. Oleh itu, gejala ketidakcukupan piramida pada bayi yang baru lahir adalah hipertensi anggota badan, ketidakselesaan kepala atau kelemahan, kelemahan dan sindrom Babinsky. Walau bagaimanapun, pakar neurologi percaya bahawa sehingga enam bulan umur manifestasi tersebut adalah norma. Dengan cara ini, pakar neurologi yang kompeten tidak menghadkan diri mereka pada diagnosis ini, kerana perlu mengetahui sebab-sebab ketidakcukupan, tahap kekalahan, mekanismenya. Resepsi pendek di doktor, tidak ada pemeriksaan tambahan – di sini sebabnya dalam kad perubatan kanak-kanak ada diagnosis sedemikian.

Rawatan

Rawatan simtomatis terhadap sindrom kekurangan piramid harus bermula dengan sekatan penentangan kanak-kanak. Galakan sokongan dan berjalan harus bermula apabila bayi sudah mula berjalan. Hasil yang baik diberikan dengan berjalan di dalam air (kesan tanpa berat badan), urutan bedah terapeutik, senam pasif, balutan panas bulu, aplikasi parafin. Kadang-kadang resort ke relaxant otot, elektroforesis, nootropics.

Perkara utama dalam keadaan ini adalah untuk membezakan kekurangan piramid dari paresis spastik. Tetapi ia boleh dilakukan oleh doktor kelas tinggi dengan pengalaman klinikal yang hebat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2