Posted on

penyamakan tisu dengan penyusuan susu ibu

Populariti tanning salon hari ini adalah sangat tinggi. Dicari ramai orang yang ingin sebelum bermulanya musim pantai untuk membeli gangsa tan untuk menunjukkan di pantai dari awal lagi kulit dan badan Disamak yang indah pucat.

Adalah diketahui bahawa tan menyembunyikan ketidaksempurnaan kulit kecil, lebam di bawah mata, menjadikan angka itu kelihatan lebih langsing dan pintar. Bukankah ini impian setiap wanita yang baru melahirkan, selalu tidak tidur cukup dan tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan angka itu?

Tetapi ada banyak soalan yang berkaitan dengan "matahari buatan". Bolehkah saya menyusukan ibu saya di solarium? Adakah ini menjejaskan pengeluaran susu? Tidakkah rasuk tiruan membahayakan ibu dan bayi?

Untuk menjawab semua soalan ini, anda perlu terlebih dahulu mempunyai idea tentang apa yang solarium adalah dan apakah prinsip tindakannya.

Mengenai solarium

Prinsip pengoperasian mesin keajaiban ini adalah dalam penghasilan sinar yang hampir sama dengan matahari. Di bawah pengaruh mereka, kulit manusia menghasilkan melanin, yang mengotorkannya dengan warna emas.

Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis sinaran - A, B dan C. Jenis terakhir adalah yang paling berbahaya, tetapi dalam keadaan semula jadi ia tidak melewati lapisan pelindung atmosfera. Tiada radiasi jenis ini dalam solarium. Terdapat sinaran jenis A dan B. Dalam kes ini, semua mesin berbeza dalam peratusan sinaran. 1% sinaran jenis B dianggap sinaran lembut, manakala 2.5% dan 3% adalah radiasi yang lebih berat. Berjemur di dalam mesin sedemikian mestilah di bawah pengawasan pakar.

Solarium dengan penyusuan susu ibu

Semasa menyusu, solarium, tentu saja, adalah tidak diingini. Tetapi pendapat sebulat suara mengenai isu-isu ini masih belum wujud. Tidak seorang pun mengenakan "kuasa veto" padanya, tetapi perlu diinsuranskan semula sebelum pergi ke solarium.

Dari sudut pandangan pengaruh radiasi ultraviolet, solarium tidak berbahaya sekiranya GV, kerana ia tidak mempengaruhi pengeluaran susu. Tetapi perlu diambil kira bahawa semasa tempoh menyusu, rembesan hormon pertumbuhan meningkat pada wanita. Sebagai tambahan kepada pertumbuhan payudara, contohnya, tahi lalat boleh meningkat.

Iaitu, solarium untuk ibu-ibu yang menyusukan boleh menyebabkan pertumbuhan tahi lalat yang sedia ada dan kemunculan yang baru. Di samping tanda lahir, bintik pigmentasi boleh membentuk, yang tidak begitu menyenangkan.

Di samping itu, apabila membuat keputusan untuk melawat solarium semasa penyusuan, anda harus tahu bahawa semasa prosedur badan kehilangan banyak cecair. Dan ini semestinya menjejaskan jumlah susu. Oleh itu, selepas setiap prosedur perlu memulihkan keseimbangan air di dalam badan dan membuat kehilangan cecair.

Berhati-hati apabila melawat katil penyamakan semasa menyusu

Dengan cara ini, ini tidak hanya berlaku untuk ibu-ibu yang menyusukan, tetapi juga semua orang yang ingin membeli tan gangsa dalam masa yang sesingkat mungkin. Setelah datang ke salon, pertama-tama meminta anda memberikan sijil untuk solarium. Seterusnya - anda perlu menunjukkan dokumen yang akan mengesahkan perubahan lampu tepat pada masa di dalam kereta. Masalahnya ialah mereka mempunyai kehidupan rak bergantung kepada jenama solarium. Secara purata, ia adalah dari 300 hingga 1000 jam. Pada akhir tempoh, lapisan perlindungan hilang dalam lampu, dan radiasi menjadi tidak terkawal.

Tetapi jika lampu diganti lebih baru-baru ini, ini bukanlah sebab untuk kegembiraan - pada mulanya tindakan mereka sangat sengit. Jadi bukannya 5 minit biasa, bayar 2.5. Iaitu, mengurangkan masa tinggal "di bawah matahari".

Solarium semasa penyusuan: larangan khas

solarium untuk menyusu

Jika anda mempunyai banyak tahi lalat (contohnya, lebih daripada 100), maka anda tidak boleh melawat solarium. Larangan itu juga berlaku kepada orang-orang dengan penyakit tiroid, asma bronkial, masalah ginekologi, penyakit buah pinggang, sistem saraf pusat, sistem kardiovaskular, dermatitis dan tuberkulosis.

Anda tidak boleh melawat solarium, jika anda mengambil ubat hormon, pil kawalan kelahiran, ubat untuk mengurangkan tekanan darah.

Dalam sebarang kes, anda harus berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan melawat anda dengan solarium dan bertindak hanya dengan izinnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 77 = 85