Posted on

Suhu 39 pada kanak-kanak apa yang perlu dilakukanSemua ibu bapa amat bimbang apabila kanak-kanak itu meningkat kepada 39 ° C-39.5 ° C dan sering tidak tahu apa yang perlu dilakukan dalam situasi seperti itu – segera panggil ambulans atau menunggu pengurangan menggunakan kaedah rakyat.

Kami akan cuba menghilangkan keraguan dengan mengorbankan apa yang perlu dilakukan dalam keadaan ini, tetapi masih, suara yang menentukan di sini sepatutnya menjadi kata doktor daerah yang memerhatikan bayi ini dan mengetahui segala-galanya tentang kesihatannya.

Apa yang perlu dilakukan pada suhu yang tinggi?

Selalunya, suhu kanak-kanak tidak naik sekali – ia berlangsung kira-kira 3-5 hari atau lebih lama. Ini menunjukkan bahawa tubuh telah mengalami jangkitan dan sedang berjuang untuk melawan musuh dengan kekuatannya. Jika anda mempunyai penyakit yang lama, anda perlu lulus analisis untuk mengenal pasti bakteria, dan kemudian anda perlu memberi antibiotik bayi.

Adalah sukar untuk ibu bapa memahami bahawa jika kanak-kanak itu merasa memuaskan walaupun pada suhu yang tinggi, ia tidak sepatutnya diturunkan. Lagipun, penampilannya adalah percubaan bebas badan untuk menangani penyakit ini. Dia perlu memberi peluang untuk belajar bagaimana melakukannya sendiri dan kemudian bayi pada masa akan datang tidak memerlukan rawatan jangka panjang. Lagipun, dia akan menghadapi penyakit itu dan mengelakkan komplikasi.

Oleh itu, apabila kanak-kanak mempunyai suhu 38.5-39.6 ° C walaupun beberapa hari, anda tidak perlu “merawat” itu. Anda perlu memberi ubat untuk batuk, menggali hidung, tetapi menurunkan suhu hanya apabila kanak-kanak itu benar-benar sakit dan sebelum tidur pada waktu malam.

Untuk membantu tubuh bayi mengatasi penyakit ini, anda memerlukan minuman panas yang banyak dan semakin banyak, lebih baik. Pertama, dengan itu, toksin (produk penguraian sebatian berbahaya) lebih cepat dipindahkan dari tubuh, dan mabuk akan berkurang. Kedua, penambahan cecair sangat diperlukan untuk memerangi dehidrasi.

Sebagai minuman, sebarang camry semulajadi dengan suhu tidak lebih tinggi daripada suhu badan yang sesuai. Ia mungkin teh hitam atau hijau yang lemah, tetapi masih lebih baik jika anak minum chamomile, kapur, currant dan minuman lain, yang di samping tepu sel-sel dengan kelembapan, mempunyai dalam komposisi vitamin dan bahan-bahan yang dapat mengurangkan suhu.

Selain minum, mandi dalam mandi hangat disyorkan, tetapi air harus panas, tidak panas. Kaedah sedemikian secara semulajadi dan perlahan-lahan membolehkan masa yang singkat untuk mengurangkan suhu dengan beberapa darjah, seperti, sesungguhnya, dan menggosok dengan cuka atau alkohol, yang menjadikan bayi lebih tua daripada 6 tahun.

Walau bagaimanapun, jika suhu 39.5 ° C berlangsung untuk kanak-kanak tanpa gejala pada hari ketiga, maka kemungkinan besar mereka akan muncul dan pengalaman tidak sepatutnya, kerana batuk dan hidung berair tidak selalu muncul terlebih dahulu.

Dalam sesetengah kes, penyebab suhu yang tinggi tanpa gejala mungkin menjadi gigi. Ini mudah difahami dengan memeriksa rongga mulut bayi pada usia sehingga dua tahun, kerana pada kanak-kanak yang lebih tua gigi pemotongan tidak akan menyebabkan tindak balas sedemikian.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, suhu yang tinggi adalah penunjuk penyakit radang yang lain di dalam badan yang tidak dikaitkan dengan selesema. Selalunya, seperti lompat tajam diberikan oleh buah pinggang (pyelonephritis), dan perlu dilakukan ujian untuk mengetahui sebabnya.

Apa yang tidak boleh dilakukan pada suhu yang tinggi?

Suhu tahun kanak-kanak 39 apa yang perlu dilakukanSekiranya bayi mengalami gangguan neurologi atau kanak-kanak hanya berusia setahun, dan suhu adalah 39 ° C, maka adalah perlu untuk mengetuknya supaya tidak menyebabkan kejang demam atau berhenti bernafas. Bagi kanak-kanak kecil ini, apa-apa kelewatan adalah sangat berbahaya, dan dengan itu pada tanda-tanda awal penyakit yang anda perlukan segera menghubungi doktor daerah.

Bagi kanak-kanak dari mana-mana umur pada suhu tinggi apa-apa prosedur terma – menggosok, sedutan, pemanasan, lelaki kaki adalah kontra yang ditunjukkan. Pemakanan dalam tempoh akut ini perlu sedikit dan mudah, tetapi kebanyakan masa kanak-kanak tidak makan sama sekali dan ini biasa, perkara utama adalah untuk kanak-kanak itu minum banyak cecair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 4