Posted on

suhu semasa kehamilan

Suhu semasa kehamilan tanpa sebarang gejala tambahan mungkin merupakan manifestasi perubahan hormon yang sangat aktif pada minggu-minggu pertama selepas pembuahan. Jika suhu badan wanita hamil adalah 37.0, yang tidak disertai oleh batuk, hidung berair, cirit-birit atau muntah, maka itu bukan merupakan kesempatan untuk rawatan perubatan segera. Untuk kenaikan suhu perlu diperhatikan, tetapi jika ia tetap, lebih baik untuk berunding dengan pakar.

Apakah risiko demam semasa kehamilan?

Demam dalam wanita hamil boleh menjadi manifestasi klinikal pertama penyakit menular atau radang yang, jika tidak dirawat, boleh membahayakan wanita dan janin, dan menyebabkan pengguguran. Suhu semasa kehamilan 37,5 boleh menjadi gejala klinikal pertama komplikasi seperti kehamilan ektopik atau kehamilan beku. Pada suhu ini, sedikit pelepasan berdarah dari saluran kemaluan boleh diiringi dan kesakitan menarik di rantau inguinal berbeza dengan intensiti. Suhu dan batuk semasa kehamilan boleh menjadi manifestasi ARVI, yang pada tahap awal dapat menyebabkan pembentukan nafsu pada janin yang tidak sesuai dengan kehidupan, dan akibatnya, gangguan gangguan kehamilan yang tidak disengaja.

Apa yang mengancam suhu semasa mengandung semasa keracunan?

Keadaan yang amat berbahaya untuk mana-mana tempoh kehamilan adalah keracunan makanan. Suhu dan muntah semasa kehamilan adalah gejala awal keracunan makanan, dan suhu dan cirit-birit semasa mengandung kemudian. Sebagai tambahan kepada gejala-gejala ini: rasa sakit dan ketidakselesaan di abdomen, meningkatkan pembentukan gas dalam usus, kelemahan umum dan menggigil. Muntah-muntah dan cirit-birit digabungkan dengan demam adalah sangat berbahaya, kerana ia disertai dengan kerugian besar cecair dan elektrolit. Jika anda tidak berunding dengan doktor tepat pada masanya, keadaan ini boleh mengakibatkan dehidrasi dan penebalan darah, yang penuh dengan trombosis dalam urat variko dari bahagian bawah kaki. Dalam kes keracunan makanan, kemasukan ke hospital ditunjukkan.

Suhu pada kehamilan lewat

Suhu di peringkat akhir kehamilan adalah selalunya disebabkan oleh jangkitan virus, kerana semasa imuniti kehamilan menjadi lemah. Juga, penyebab demam pada masa lalu mungkin penyakit seperti pyelonephritis dan keracunan makanan. Suhu dalam trimester kehamilan kedua yang disebabkan oleh ARVI adalah berbahaya kerana virus itu dapat mengatasi halangan hematoplacental dan menembusi janin, menyebabkan perkembangan nafsu dalam organ yang tidak berubah. Demam meningkat semasa kehamilan tidak begitu mengerikan pada bulan pertama dan kedua, kerana semua organ sudah terbentuk, tetapi virus itu boleh menjejaskan aliran darah dalam plasenta dan membawa kepada perkembangan hipoksia pada janin dan kelahiran pramatang.

Suhu wanita hamil - apa yang perlu dilakukan?

Suhu tidak perlu dikurangkan kepada 37.2 ° C. Pengambilan antipyretik perlu dimulakan apabila suhu meningkat melebihi 38 ° C. suhu dalam wanita hamil apa yang perlu dilakukanKeutamaan diberikan kepada persediaan paracetamol, yang tidak boleh diambil lebih kerap 4 kali sehari. Ia dilarang keras untuk mengurangkan suhu dengan aspirin, kerana ia boleh mencetuskan pendarahan pada ibu dan janin.

Setelah menimbangkan semua kemungkinan peningkatan suhu, kita boleh membuat kesimpulan berikut. Jika suhu pada bulan pertama kehamilan tidak melebihi 37.2 ° C, tidak disertai dengan gejala klinikal yang lain dan tidak membawa sensasi yang tidak menyenangkan kepada seorang wanita, maka suhu seperti itu tidak dapat dikurangkan. Peningkatan suhu di atas 37.2 ° C adalah sebab untuk pergi ke doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =