Posted on

cecair amniotik

Kehamilan - salah satu tempoh yang paling indah dalam kehidupan seorang wanita yang membuka aspek baru personalitinya, memberi inspirasi dan mengisi jiwanya dengan kehangatan yang menyenangkan ... ibu Future setiap kali dengan sikap tidak sabar dan keseronokan di dada saya sabar untuk bertemu dengan anaknya, dan biarkan ia sehingga hanya melalui skrin memantau di pejabat ultrasound. Dengan berhati-hati pergi ke setiap perkataan dari mulut doktor mengenai status janin, boleh didengar: "Terdapat digantung di dalam cecair amnion!". Baik, mempunyai menerima maklumat itu, kita jangan panik dan cuba untuk berurusan dengan keadaan.

Apakah jenis "makhluk" yang ada di dalam air?

Vzvesyami memanggil produk-produk kehidupan janin (kekotoran asing), terletak di cairan amniotik. Ia boleh menjadi epitelium kering, rambut pushrod, unsur-unsur kelembapan lembap (penggantungan hiperekoi), yang tergolong dalam penyebaran yang baik. Kekotoran sedemikian, dalam kebanyakan kes, berlaku pada tempoh kehamilan minggu ke-32-34, berlaku secara kerap, tidak mempunyai kesan ke atas perkembangan janin dan menunjukkan proses normal kehamilan. Kehadiran perkara yang digantung pada akhir kehamilan adalah tanda pengekalannya.

Buburan dalam air pada tarikh yang lebih awal bersama-sama dengan ciri-ciri individu lain boleh dikaitkan dengan kehadiran jangkitan. Jadi, sebagai contoh, sebab ini boleh menjadi ureaplasmosis. Malah, walaupun hakikat bahawa ureaplasma tidak dapat mengatasi plasenta, bayi yang baru lahir melalui cara ibu lahir dengan penyakit ini boleh penuh dengan penyakit organ-organ kemaluan gadis, buah pinggang, kulit dan mata kanak-kanak. Oleh itu, dalam trimester kedua dan ketiga semestinya perlu menjalani rawatan khas.

Imuniti lemah semasa kehamilan dan ketidakupayaan untuk menahan jangkitan, termasuk jangkitan virus, juga boleh menyebabkan penambahan suspensi dalam cecair amniotik dengan kebarangkalian yang tinggi. Pengambilan ubat homeopati imunomodulasi berasaskan tumbuhan yang ditetapkan oleh doktor akan menyokong imuniti, dan mungkin sudah pada pemeriksaan seterusnya kekotoran di perairan tidak akan ada.

Kadang-kadang sebagai penggantungan mungkin peningkatan kepekatan protein dalam cairan amniotik, yang merupakan fenomena biasa, "konstitusi" yang dipanggil individu.

Bagi meconium - anak sulung najis, yang disebabkan oleh pelepasan sbb boleh juga merujuk kepada buburan (terdapat dalam 10% daripada semua kelahiran dan 40% dalam kes-kes kehamilan berpanjangan), terdapat pendapat tentang kesannya ke atas janin dipisahkan. Beberapa wakil perubatan percaya bahawa meconium dalam cecair amnion adalah tanda hipoksia janin (kekurangan oksigen) janin, sementara yang lain mengatakan bahawa hubungan antara fenomena ini tidak, dan meconium air pewarnaan - faktor bagi menentukan kehamilan berisiko untuk mengelakkan meconium aspirasi bayi yang baru lahir.

Suspensi dalam cecair amniotik - rawatan

Sebagai peraturan, jika hanya "penggantungan dalam cairan amniotik" didiagnosis, rawatan dengan produk perubatan tidak ditetapkan. Untuk mengelakkan hipoksia janin, sebagai faktor risiko, disyorkan untuk mengambil "Actovegin", "Hofitol", "Fobenzym".

Sebagai buburan telah ditentukan oleh ultrasonografi di mana-mana peringkat kehamilan, ia bukan satu penanda untuk arus yang tidak normal, maka sebagai hasil pemeriksaan lanjut dan menjelaskan disyaki apabila keabnormalan kromosom dalam kes andaian hipoksia (cek perkara digantungpewarnaan warna air), prosedur berikut boleh ditetapkan:

  • amniosentesis - menusuk pundi kencing;
  • Amnioscopy - pengenalan peranti endoskopik khas ke dalam saluran serviks melalui vagina. Prosedur ini dikontraindikasikan jika disyaki plasenta previa, kolpitis, serviks, di hadapan proses penularan saluran kemaluan yang lain dan ancaman penamatan kehamilan. Komplikasi selepas amnioscopy, seperti pelepasan pramatang cecair amniotik, jangkitan, pendarahan tidak mungkin.

Oleh itu, untuk mendapatkan diagnosis kehadiran bahan terampai di dalam air semasa mengandung, di tempat pertama, anda perlu memahami bahawa selagi pemeriksaan tambahan akan dijalankan dan nasihat doktor yang berpengalaman dalam hal ini, ubat sebenar untuk bayi akan hanya fikiran anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 52