Posted on

susu semasa mengandung

Susu adalah sumber terkenal dari banyak bahan dan vitamin yang berguna, di mana organisma ibu masa depan memerlukan jumlah ganda. Oleh itu, susu semasa kehamilan menjadi salah satu komponen utama pemakanannya.

Betapa bergunanya susu untuk wanita hamil?

Kelebihan utama susu adalah bahawa ia kaya dengan kalsium, yang terlibat dalam pembentukan sistem tulang masa depan bayi. Di samping itu, susu mengandungi:

  • gula susu (laktosa) - karbohidrat, yang menggalakkan penyerapan kalsium - dari sudut pandangan ini, faedah tertentu dibuat susu segar, kerana ia mengandungi lebih banyak laktosa;
  • lemak - sesetengah wanita semasa mengandung tidak mahu minum susu kerana mereka takut banyak untuk menambah berat badan kerana kandungan lemak yang tinggi di dalam produk ini, dan ia adalah sia-sia - lemak susu adalah mudah dicerna dan cepat dihadam, jadi dengan meminum susu tidak mungkin untuk mendapatkan lemak;
  • vitamin A, D, kumpulan B, yang menjejaskan pembentukan sistem saraf, otot, imuniti janin;
  • asid amino.

Separuh segelas susu hangat membantu menghilangkan pedih ulu hati selama kehamilan.

Jika semasa kehamilan seorang wanita menghadapi selesema, maka susu dengan madu dapat menjadi ubat yang sangat diperlukan untuknya.

Jika terdapat kekurangan iodin dalam tubuh seorang wanita yang membawa bayi, maka ia sama sekali tidak layak menggantikannya dengan menggunakan susu dengan iodin semasa kehamilan. Ia boleh berbahaya. Lebih baik menggunakan ubat khas yang mengandungi elemen surih ini.

Pada kehamilan, anda boleh mengambil susu dalam bentuk tulen, atau anda hanya boleh minum teh dengan susu, yang juga berguna, tetapi teh harus lemah dan tidak panas.

Tetapi, dalam mana-mana, susu harus semula jadi dan terbaik direbus.

Untuk minum susu semasa mengandung adalah lebih baik pada perut kosong - jadi bahan berguna yang terkandung di dalamnya lebih baik diserap. Jangan minum susu terlalu panas atau terlalu sejuk. Dalam kes pertama, anda boleh mendapat pembakaran, pada kedua - penyakit katarak. Di samping itu, susu panas sepenuhnya kehilangan sifatnya yang berguna.

Susu biasa semasa hamil juga boleh digantikan dengan ghee, yang mengandungi lebih banyak nutrien dan disyorkan untuk ibu-ibu masa depan.

Susu kambing untuk wanita hamil

Jika kita bercakap mengenai susu yang lebih berguna semasa kehamilan, lebih baik memberi susu kepada kambing daripada sapi.

Penggunaan susu kambing untuk wanita hamil

Untuk susu kambing mengandung hanya perlu. Ia adalah khazanah sebenar mikroorganisma, nutrien, vitamin dan mineral. Ia mengandungi vitamin A, B, C, D, E, kalsium, magnesium, mangan. Susu ini benar-benar hypoallergenic dan mengandungi banyak beta-casein yang dalam komposisinya bertepatan dengan susu ibu seorang wanita. Susu kambing diserap lebih mudah oleh lembu dan tidak mempunyai kesan negatif terhadap sistem pencernaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 31