Posted on

Tekanan semasa kehamilan

Menunggu kanak-kanak adalah masa yang indah dan gembira. Sekurang-kurangnya pendapat ini telah berkembang dalam masyarakat kita selama berabad-abad. Walau bagaimanapun, dalam amalan ini tidak selalu berlaku. Hanya wanita yang masuk melalui semua ujian yang besar ini tahu semua “azimat” beliau: toxemia, nafas yg sulit, edema, loya, dan mengantuk – ini adalah hanya penurunan dalam lautan pelbagai sensasi yang sedang menunggu untuk seorang wanita untuk semua 9 bulan. Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi perkara yang tidak menyenangkan yang tidak boleh diinsuranskan – tekanan saraf semasa kehamilan. Jadi, apa yang harus dilakukan wanita, yang kehidupannya telah melemparkan sebahagian pengalaman? Dan apakah bahaya stres semasa kehamilan? Kami akan bercakap tentang kesan dan akibat pengalaman emosi yang kuat.

Bagaimana tekanan menjejaskan kehamilan?

Ia bukan rahsia untuk sesiapa sahaja yang wanita mengharapkan anak berubah secara fizikal dan moral. Proses-proses yang berlaku di dalam tubuh semasa mengandung benar-benar berskala besar dan perubahan hormon memainkan peranan khas di sini. Mereka bukan sahaja membantu badan untuk menyesuaikan diri dengan badan di bawah beban maksimum, tetapi juga boleh menjejaskan keadaan kesihatan dan suasana hati wanita. Itulah sebabnya mengapa ibu-ibu masa depan yang tenang dan seimbang berubah secara literal sebelum mata kita. Mereka menjadi gugup, mereka boleh melemparkan senyuman dari awal, menangis atau menuntut perhatian kepada diri mereka sendiri. Tetapi terdapat juga kes-kes yang terbalik, apabila orang yang temperamental menjadi tenang dan bersemangat. Sama ada cara, hormon menyumbang banyak kepada hakikat bahawa mood seorang wanita menjadi tidak terkawal, jadi pelbagai tekanan semasa mengandung hampir tidak dapat dielakkan. Apakah sebabnya kejadian mereka?

Tukar rupa semasa kehamilan. Ramai orang yang menarik mengalami pengalaman yang sangat kuat kerana cara penampilan mereka berubah. Sebagai peraturan, perubahan bukan untuk yang lebih baik, yang merupakan ketidakselesaan moral bagi seorang wanita.
Masalah pelan moral dialami oleh mereka yang memprioritaskan kerjaya dan kejayaan peribadi. Pengalaman di sini dikaitkan dengan pengasingan sementara dari dunia luar, dan kepekatan penuh pada anak.

  1. Peningkatan emosional, daya tingkah laku dan kepekaan seorang wanita, yang semakin teruk semasa mengandung.
  2. Kecenderungan terhadap kebimbangan, kegelisahan dan ketakutan.
  3. Kesedaran, keraguan diri dan keraguan yang berterusan dalam kebolehan mereka.
  4. Keadaan saraf dalam keluarga dan dalam hubungan. Keadaan kehidupan moral atau fizikal yang tidak diingini.
  5. Sikap untuk bersalin sebagai peristiwa yang tidak menyenangkan, menyakitkan dan berbahaya.
  6. Kekecewaan, keletihan, keresahan tentang keadaan kanak-kanak, kejutan moral dari apa-apa peristiwa kehidupan dan tekanan peribadi akibat kerengsaan dan keseronokan saraf.

Akibat tekanan dalam kehamilan

Mana-mana ibu masa depan perlu sedar bahawa kehamilan dan tekanan tidak serasi. Tetap berterusan dalam ketegangan saraf, kehilangan selera makan, keletihan, perubahan mood atau kerengsaan boleh menjejaskan bukan sahaja bayi, tetapi juga kehamilan yang sangat. Ketergantungan bayi pada keadaan moral ibu adalah sukar untuk menaksir. Kanak-kanak berasa fizikal apabila anda merasa baik atau tidak baik. Oleh itu, tekanan yang teruk semasa kehamilan adalah bahaya kepada kesihatan bayi. Risiko keguguran dan kelahiran pramatang, memperlahankan pertumbuhan dan perkembangan janin, kebuluran oksigen dan kerosakan otak adalah jauh dari semua fenomena yang boleh disebabkan oleh keadaan saraf. Kesan tekanan pada kehamilan dengan istilah yang berbeza boleh membawa kesan yang berbeza:

  • masalah dalam hubungan antara ibu mengandung dan bapa kanak-kanak, serta pelbagai konflik mereka, boleh menyebabkan hakikat bahawa bayi yang baru lahir tidak mempunyai jeritan refleks, yang merupakan sebab perencatan mental dan emosi. Juga, jika ibu mengharapkan gadis itu, mungkin ada ancaman keguguran;
  • tekanan pada peringkat awal kehamilan boleh menyebabkan kelahiran pramatang jika ibu mengharapkan gadis itu, dan proses penghantaran yang lebih panjang jika lelaki itu dijangka;
  • gangguan tidur, ketidakpuasan dalaman, peningkatan keletihan, tekanan yang dikaitkan dengan kajian, kerja, hubungan sulit dengan saudara-mara boleh membawa kepada fakta bahawa ibu gadis itu akan mula pramatang Apakah bahaya stres semasa mengandung?dan melahirkan anak pesat, dan ibu-ibu lelaki itu mempunyai tali pusat di leher ketika melahirkan anak;
  • keadaan kesihatan umum ibu hamil boleh menyebabkan pelepasan cecair amniotik yang pramatang.

Akibat tekanan semasa hamil boleh menjadi lebih teruk. Ini semua bergantung kepada bagaimana ibu masa depan dapat mengatasi keadaan sedemikian. Bersantai dari keadaan saraf akan membantu berjalan di udara segar, bersenam dengan gimnastik yang mudah, berenang, perbincangan masalah terkumpul dengan orang yang dekat dan memahami. Ia juga berguna untuk berehat lebih banyak, tidur, makan dengan baik dan berfikir lebih lanjut mengenai bayi. Adalah penting untuk diingat – kehamilan adalah fenomena sementara, dan setiap kanak-kanak menyerap setiap emosi dengan sendirinya seperti spons. Oleh itu, lebih kerap berkomunikasi dengan bayi, bayangkan bagaimana anda akan menyimpannya di tangan anda dan cuba membuat tempoh menunggu keajaiban tercinta anda benar-benar gembira dan positif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *