Posted on

Telur tidak masak

Adalah diketahui bahawa kebarangkalian konsepsi seorang anak adalah maksimal pada hari ovulasi. Di bawah ovulasi difahami proses keluar dari ovarium ovum matang sepenuhnya. Telur yang tidak disiram tidak meninggalkan ovari, yang sering menjadi penghalang dalam perjalanan ke kehamilan yang diingini.

Untuk mengkaji pematangan telur pada hari kelapan atau kesembilan kitaran haid, ultrasound perlu dilakukan.

Proses pematangan telur berlaku seperti berikut: di ovarium seorang bayi yang baru lahir terdapat sel telur yang dikelilingi oleh folikel. Mereka mula matang hanya pada masa remaja - selepas pembentukan kitaran haid. Telur itu masak pada separuh pertama kitaran. Selepas maklumat bahawa telur masak, dipindahkan ke sistem saraf pusat, perubahan latar hormon, dan apabila hormon luteinizing dalam darah menjadi sangat besar, telur meninggalkan ovari pada rongga perut. Dari sana, dia memasuki tiub fallopian, menunggu pertemuan dengan sperma. Selepas ovulasi, tenaga telur kekal selama sehari. Sekiranya semasa persenyawaan tidak berlaku, mereka berkata tentang kematian telur.

Biasanya, sepanjang hayat seorang wanita, dari permulaan baligh hingga menopaus, satu ovum masak setiap bulan dalam ovari. Proses ini mendasari fungsi pembiakan wanita. Jika telur tidak masak - ia memerlukan ketidakupayaan untuk hamil anak. Hal yang sama boleh dikatakan tentang gangguan lain dalam perkembangan ovum, misalnya, mengenai sindrom ovum kosong.

Mengapa telur tidak masak?

Dalam kebanyakan kes, sebab mengapa telur tidak masak adalah pelanggaran latar belakang hormon atau kerosakan dalam berfungsi kelenjar endokrin. Bagaimanapun, penyebaran telur boleh dikaitkan dengan faktor lain, contohnya:

  • tekanan;
  • penyakit berjangkit dan kronik organ-organ kemaluan;
  • gangguan genetik.

Apa yang mempengaruhi pematangan telur?

  • suhu;
  • komposisi biokimia sederhana;
  • Apa yang mempengaruhi pematangan telur

  • persekitaran selular.

Rawatan

Apabila telur tidak masak, rawatan harus berdasarkan kepada punca yang menyebabkan masalah. Jika penyebabnya adalah latar belakang hormon yang tidak stabil, maka pembetulan dadah ketidakseimbangan hormon diperlukan, yang merangsang pematangan telur. Jika penyebabnya adalah untuk penyakit lain, mereka mesti dirawat. Adalah penting dalam keadaan apabila telur tidak matang untuk memberi perhatian kepada gaya hidup dan pemakanan sihat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − 66 =