Posted on

uzi ketiga semasa kehamilan

Pengenalan pertama ibu dengan bayinya berlaku semasa kajian ultrasound pertama. Setiap kajian mempunyai tugas sendiri dan mesti dilakukan pada masa tertentu. Ultrasound yang dirancang pertama adalah dari kesepuluh hingga minggu kedua belas. Tujuan ultrasound pertama adalah penghapusan keabnormalan kromosom, penjelasan mengenai tempoh kehamilan dan penghapusan malformasi kasar janin.

Dalam kajian ultrasound kedua, yang dijalankan dalam tempoh dari dua puluh minggu ke dua puluh dua, pakar menganggap struktur organ, mengkaji sistem saraf pusat dan kemungkinan kejahatan sistem kardiovaskular. Sekarang anda sudah boleh menentukan jantina kanak-kanak itu.

Istilah ultrasound ketiga mengandung berada dalam had 32-34 minggu. Matlamat utama kajian ini adalah menentukan bahagian penyampaian janin dan mengecualikan kelewatan dan kecacatan bayi.

Tugas ultrasound yang dirancang ketiga dalam kehamilan

Ultrasound trimester ke-3 adalah ultrasound penapisan terakhir, yang wajib, yang melepasi ibu masa depan.

Pemeriksaan penjelasan ultrasound 3 trimester akan membolehkan:

  1. Tentukan kedudukan di mana bayi adalah untuk menentukan strategi melakukan buruh: bahagian semula jadi atau caesarean.
  2. Tentukan data anatomi janin: saiz, jisim yang dijangkakan, dan juga korespondensi data yang diperolehi untuk tempoh kehamilan. Pada ultrasound pada trimester ke-3, adalah mungkin untuk mengesan jangkitan janin, disebabkan oleh jangkitan yang ditularkan oleh ibu sendiri, sesetengah kebencian yang tidak dikenalpasti pada masa dahulu. Juga, pemeriksaan untuk ultrasound pada trimester dapat mengesan perubahan dalam korteks serebrum.
  3. Tentukan jumlah cecair amniotik. Sekiranya jumlah cecair amniotik ketara daripada norma dalam arah yang lebih besar atau lebih kecil, ini mungkin menunjukkan perubahan dalam data anatomi janin. Pertama sekali, perhatikan perut, pundi kencing janin.
  4. Hilangkan komplikasi yang mungkin, seperti penampilan pembentukan besar, ketidakcekupan serviks, i.e. Mereka yang boleh menghalang melahirkan spontan.

Semasa peperiksaan ultrasound, aktiviti pernafasan dan motor janin dinilai, plasenta diperiksa: lokasi dan ketebalannya, kehadiran kemasukan patologi dalam strukturnya. Kajian ini juga memungkinkan untuk menentukan kematangan janin dan tarikh jangkaan penghantaran.

Norma ultrasound ketiga semasa kehamilan

Bagi kelakuan ultrasound pada trimester ke-3, terdapat protokol yang tegar, mengikut mana doktor harus menjalankan pemeriksaan terhadap wanita hamil dan mendapatkan data yang tepat mengenai perkembangan janin. Protokol ini memberi gambaran yang jelas kepada pakar obstetrik tentang keadaan wanita hamil dan anak masa depannya. Dokumen ini akan membantu doktor segera bertindak balas dalam apa jua keadaan yang mungkin berlaku semasa bersalin.
Dalam norma ultrasound, trimester harus membawa maklumat berikut.

Bilangan buah-buahan, kedudukan mereka. Adalah baik, jika janin mempunyai kepala previa. Juga, kesimpulan ultrasound mempunyai penunjuk seperti:

  • BPR – norma 7,6-9,1 cm;
  • OZH – norma 8-10.3 cm;
  • norma uzi ketiga semasa kehamilan

  • OG – norma 8.7-10.4 cm;
  • LZR – kebiasaan 9.9-11.7 cm;
  • DB – norma 5.7-7.1 cm.

Apabila 3 ultrasound dilakukan (32-34 minggu), berat janin harus berada dalam julat 2248-2750 g. Ketebalan plasenta tidak boleh melebihi 26.8-43.8 mm. Plasenta mengakhiri penghijrahan dengan permulaan trimester ketiga dan mengambil kedudukan di mana ia akan sebelum penghantaran. Juga menilai tahap kematangan plasenta, bermula pada 34 minggu, ia sepatutnya mempunyai tahap kedatangan kedua. Jumlah cecair amniotik tidak boleh melebihi 1700 ml. Banyak atau sedikit air boleh menunjukkan kehadiran patologi dalam janin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 32 =