Posted on

vaksinasiSalah satu vaksinasi yang paling penting yang harus ditanggung oleh anak dalam tahun pertama hidup ialah vaksin OPV. Vaksin ini dilakukan untuk mencegah penyakit serius dan sangat berbahaya - poliomielitis. Bahkan orang tua yang lawan vaksin yang bersemangat, sering kali masih setuju untuk memperkenalkan bayi mereka vaksin ini. Di samping itu, vaksinasi terhadap poliomielitis membawa sejumlah komplikasi yang minima.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang bagaimana nama vaksin ini diuraikan, dan pada usia berapa ia dibuat.

Penjelasan nama vaksin OPV

Singkatan OPV bermaksud "vaksin poliomielitis lisan". Dalam kes ini, perkataan "oral" bermakna vaksin ini diberikan secara lisan, iaitu melalui mulut.

Inilah sebabnya kerumitan prosedur untuk vaksin OPV terhadap poliomielitis. Dadah, yang mesti dimasukkan ke dalam mulut bayi, mempunyai rasa pahit yang asyik. Bayi muda tidak perlu menjelaskan bahawa ini adalah ubat yang mesti ditelan, dan mereka sering merosakkan atau meludahkan vaksin. Di samping itu, bayi boleh merebut kerana rasa tidak menyenangkan ubat itu.

Dalam hal ini, doktor atau jururawat yang mengendalikan vaksin harus meneteskan ubat itu tepat pada tisu limfoid dari pharynx bayi yang baru lahir di bawah umur 1 tahun atau pada tonsil palatina anak-anak yang berumur satu tahun. Di kawasan ini tiada selera, dan kanak-kanak tidak akan meludahkan rasa tidak enak vaksin itu.

Pada umur berapa mereka mendapat vaksin OPV?

Jadual vaksinasi terhadap poliomielitis di setiap negara ditubuhkan oleh Kementerian Kesihatan. Walau bagaimanapun, untuk mencapai imuniti terhadap penyakit ini, vaksin OPV diberikan kepada kanak-kanak sekurang-kurangnya 5 kali.

Di Rusia mereka akan mempunyai 3 imunisasi polio pada usia 3, 4.5 dan 6 bulan, di Ukraine - apabila mencapai bayi 3, 4 dan 5 bulan. Kemudian kanak-kanak itu perlu memindahkan 3 peninjauan semula, atau OPV vaksin semula, mengikut skim berikut:

  • pemulihan semula pertama (r1) dilakukan pada usia 18 bulan; vaksinasi
  • pemulihan kedua (r2) vaksin OPV - pada usia 20 bulan di Rusia, dan 6 tahun di Ukraine;
  • Akhirnya, penambahbaikan ketiga (r3) harus dilakukan oleh seorang remaja berusia 14 tahun.

Ramai ibu bapa dan remaja sendiri berminat dengan fakta bahawa mereka perlu memindahkan OPV untuk vaksin r3, dan sama ada ia boleh dilakukan. Tahap ketiga penularan vaksin polio tidak kurang penting daripada yang sebelumnya, kerana vaksin OPV hidup, yang bermaksud imuniti yang stabil pada anak akan dibentuk hanya selepas pengambilan ubat yang berulang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 91