Posted on

Wain merah semasa kehamilan

Di antara semua larangan untuk wanita hamil, alkohol adalah item yang berasingan. Fakta bahawa ini berlaku untuk minuman beralkohol yang kuat (vodka, cognac) tidak diragui. Dan adakah mungkin untuk menggunakan minuman ringan, contohnya wain semasa kehamilan, kami akan cuba memahami.

Contents

Bolehkah saya minum arak semasa kehamilan – mari kita bercakap mengenai bahayanya

Tiada konsensus umum di kalangan doktor dan saintis. Sesetengah orang berpendapat bahawa wain untuk wanita hamil adalah racun yang boleh membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan untuk masa depan kanak-kanak. Lain-lain tidak begitu kategoris. Dalam hal ini, tentu saja, bukan tentang minum setengah liter wain pada satu masa.

Penggunaan sejumlah besar minuman oleh ibu masa depan boleh menyebabkan masalah dalam perkembangan intelek, fizikal, psikologi kanak-kanak. Penyisihan fizikal mungkin termasuk kecacatan luar dan perkembangan organ dalaman yang tidak betul. Tidak mustahil untuk menyebut kemungkinan pelanggaran dalam pembentukan sistem saraf. Ini disebabkan terutamanya kandungan alkohol, termasuk wain, etanol. Ia adalah orang yang boleh masuk ke dalam darah anaknya, menembusi plasenta.

Terutama berbahaya adalah penggunaan alkohol pada trimester kehamilan yang pertama dan kedua, apabila pembentukan sistem vital dan organ-organ bayi. Sehingga 16 minggu, tidak disyorkan untuk meminum minuman keras sama sekali.

Satu gelas wain merah semasa kehamilan dan faedahnya

Pada akhir kehamilan pada minggu ke-16, menurut satu lagi kategori saintis – segelas wain merah kering Cahors dalam diet atau ibu masa depan agak boleh diterima. Tetapi terdapat beberapa penjelasan yang penting:

  • gelas tidak lebih daripada 100 ml minuman (wain boleh dicairkan dengan air yang masih);
  • ia mestilah wain berkualiti.

Ada satu lagi pendapat bahawa wain merah semasa kehamilan membantu menyelesaikan masalah seperti hemoglobin dan toksikosis yang rendah. Dalam kes kedua, sejumlah kecil (satu sudu) wain dapat mengurangkan rasa mual dan meningkatkan selera makan. Bagi hemoglobin, perlu diperhatikan perkara berikut:

  1. Di satu pihak, wain merah mengandungi sejumlah besar kalium, dalam dos yang lebih kecil – kalsium, natrium, magnesium, besi, zink, selenium dan tembaga, serta bahan biologi aktif.
  2. Sebaliknya, terdapat beberapa produk yang boleh meningkatkan hemoglobin dan tidak mengandungi alkohol. Produk seperti itu termasuk daging (terutama daging lembu, hati), pasli, soba, telur, pisang, biji bunga matahari, jus delima, anjing meningkat.

Untuk menggunakan produk yang dijelaskan di atas dengan anemia (dan juga untuk pencegahannya) atau wain merah dalam kuantiti yang kecil semasa mengandung, seorang wanita harus memutuskan sendiri. Tetapi adakah ia bernilai risiko?

Wain semasa kehamilan adalah mustahil – sudut pandang baru

Pada masa ini, selepas beberapa siri kajian, saintis telah mula bercakap tentang hakikat bahawa wain merah untuk wanita hamil tidak hanya mungkin, tetapi juga berguna. Segelas anggur, mabuk sekali seminggu, memberi kesan positif kepada kerja jantung, membantu dengan insomnia Segelas wain semasa kehamilandan umumnya memberi manfaat kepada ibu dan bayi masa depan. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita adalah penyokong ajaran khusus ini, dia harus ingat untuk mengikuti syarat-syarat yang dinyatakan di atas. Wain haruslah berkualiti tinggi dan kuantitinya tidak boleh melebihi 100 ml.

Setiap orang mempunyai hak untuk mematuhi satu atau satu lagi pandangan. Seorang wanita mengandung harus selalu ingat bahawa dia bertanggungjawab bukan hanya untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk anak masa depannya. Sudah tentu, jika saya benar-benar mahu, dan semasa hamil, saya mabuk beberapa kali pada segelas wain merah yang baik, ia tidak akan membahayakan. Anda tidak perlu melupakan rasa perkadaran dan keadaan menarik anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *