Mehendi di rumah | proektdem.com

Mehendi di rumah

mehendi di rumah

Mehendi (varian lain nama: mehandi, mendi) - seni menggambar pada kulit dengan komposisi khusus dari inai mereka. Ini adalah tradisi Oriental yang sangat kuno, yang menjadi semakin popular sekarang ini. Kaedah menghiasi badan ini menjadi popular sebagai alternatif sementara untuk tatu kekal, dan sebagai peluang untuk mengubah rupanya dengan cepat.

Cara membuat mehendi di rumah - penyediaan kulit

Mehendi boleh dilakukan dengan mudah di rumah, terutamanya kerana bayaran untuk tatu sementara (masih dipanggil biotatuyovka) di salun cukup tinggi, dan sering diperlukan untuk mengemas kini lukisan itu. Dengan penjagaan yang betul, gambar mehendi diadakan di kulit tangan selama 1 hingga 3 minggu, secara beransur-ansur menjadi lebih ringan dan hilang sepenuhnya. Kehidupan corak henna di bahagian lain badan boleh mencapai 1 bulan. Pertama sekali, ketahanan lukisan anda akan terjejas dengan cara anda dengan hati-hati mempersiapkan kulit untuk lukisan. Sehari sebelum anda menjalankan mehendi di rumah, anda perlu mengupas tempat di mana lukisan itu dirancang. Sekiranya kulit mempunyai rambut, maka ia mesti dikeluarkan, kerana ia akan mengganggu penggunaan perhiasan yang tepat. Segera sebelum prosedur, degrease kulit dengan cecair atau sabun yang mengandungi alkohol, dan kemudian gunakan 2-3 titisan minyak kayu putih. Ia akan memanjangkan hayat tatu anda.

Cat untuk tangan sendiri sendiri

Terdapat banyak resipi untuk menyediakan hentakan henna untuk mehendi dengan tangan anda sendiri. Ramai keluarga di Timur masih menyimpan rahsia mereka untuk mempersiapkan pes pewarna dalam kerahsiaan yang ketat. Resipi yang paling mudah dan tradisional mengandungi dalam komposisi henna, jus lemon dan gula, serta minyak penting. Kadang-kadang anda boleh memenuhi cadangan untuk menyediakan pasta berdasarkan pembuatan bir atau kopi yang kuat, tetapi resipi tersebut mempunyai teknologi yang lebih canggih.

Ia bernilai bermula untuk menyediakan pes terlebih dahulu, sekurang-kurangnya 24 jam sebelum anda cat. Pertama, anda perlu mengaduk 20 gram (1 sudu besar dengan bahagian atas) dengan irama ¼ cawan jus lemon. Campuran harus kelihatan seperti kentang tumbuk yang curam. Kemudian bekas dengan pasta dibalut dengan polietilena dan dibiarkan di tempat yang hangat selama 12 jam. Selepas masa ini selesai, 1 sudu teh gula dan sedikit titis minyak perlu ditambahkan ke pes. Kemudian campuran dicairkan dengan jus lemon dengan konsisten krim masam tebal, dibalut dan dibiarkan selama 12 jam lagi. Campuran siap boleh digunakan selama 2-3 hari, selepas itu residu dapat disimpan beku.

Melukis gambar

Seni mehendi di rumah adalah menggunakan hiasan yang anda cipta ke kawasan kulit yang disediakan. Walau bagaimanapun, motif tumbuhan yang paling popular kini bermula dengan lebih baik dengan corak geometri mudah. Anda juga boleh menggunakan stensil pra-siap. Bagaimana hendak membuat mehendi di rumah? Cat biasanya digunakan dengan tong, berus, atau beg khas dengan sudut terputus, tetapi ia juga mudah dan mudah dilakukan dengan jarum perubatan biasa tanpa jarum. Selepas menggambar gambar, ia harus dibiarkan kering selama 2-3 jam. Semakin lama pasta akan tetap berada di kulit, semakin panjang dan lebih cerah coraknya, begitu banyak meninggalkan gambar yang tidak tersentuh untuk malam itu. Selepas mengeluarkan pasta yang berlebihan, jangan basuh mehendi selama 24 jam, di mana corak akan merekrut warna (pelbagai warna dari merah, coklat kemerahan dan coklat gelap).

Bagaimana hendak membasuh mehendi dari tangan anda?

Malangnya, lukisan selesai tidak boleh dibersihkan. Dia akan benar-benar turun selepas beberapa ketika. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pendedahan yang kerap ke atas air, serta kesan pelbagai bahan pencuci, dapat memendekkan kehidupan tatu sementara anda.

mehendi di rumah1 mehendi di rumah2 mehendi di rumah3
mehendi di rumah4 mehendi di rumah5 mehendi di rumah6
mehendi di rumah7 mehendi di rumah8 mehendi di home9
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

74 − = 73

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: