Posted on

Pakaian pada abad ke-19

Gaya pakaian abad ke-19 membahagi dua trend gaya utama: Biedermeier dan “tempoh fesyen”. Pengaruh besar pada gaya abad ke-19 adalah revolusi borjuasi Perancis, yang dicerminkan dalam pakaian Eropah. Mod zaman begitu berubah dengan cepat pakaian mereka, sehingga pada tahap tertentu mereka sendiri menjadi revolusioner.

Fesyen lelaki abad ke-19

Fesyen lelaki telah ditentukan oleh Maharaja Napoleon. Dalam kes ini, semuanya lebih jelas dan ringkas. Linen putih, sekurang-kurangnya perhiasan. Jika seorang lelaki pada waktu itu menghiasi dirinya dengan permata, ini dianggap sebagai tanda rasa tidak enak. Kualiti, tetapi bahan mudah dan pemotongan lurus yang ketat – untuk lelaki ini cukup mencukupi. Tugas utama populasi lelaki pada masa itu adalah untuk melawan dan membebaskan. Perang dan revolusi ada di mana-mana, tidak ada fesyen.

Fesyen wanita pada abad ke-19

Tetapi pakaian wanita pada abad ke-19 memainkan peranan yang sangat besar – ia membicarakan banyak perkara. Melihat kepada wanita muda yang berlalu, anda dengan mudah dapat menentukan harta pusaka yang dimilikinya. Isteri itu adalah untuk suaminya sejenis kad lawatan. pakaian elegan, sebuah beg tangan kecil, payung untuk perlindungan daripada sarung tangan kulit putih matahari pada bila-bila masa tahun ini dan, sudah tentu, peminat (sebenarnya seorang wanita boleh somlet), kerongsang dan gelang – semua yang adalah satu kemestian untuk kelas kaya. Di jalanan tanpa atribut ini tiada kaki.

Kehadiran apron atau cap pada pakaian abad ke-19 menunjukkan kepunyaan perempuan simpanannya kepada kelas pekerja atau kelas petani.
Pakaian dalam gaya abad ke-19, dicirikan sebagai empayar (dari bahasa Perancis – “empayar”), yang mula-mula muncul di Perancis. Dan jika gaya manusia abad ke-19 mempunyai pengaruh empayar Napoleon, ada yang besar cuba untuk Josephine dan menyesuaikan beliau Leruar. Berpakaian dengan dipendekkan korset dikelilingi pita pinggang dan melambung perlahan-lahan mengalir tisu menekankan bentuk badan pada setiap pergerakan. Pita dari dada diikat di belakang dengan busur yang indah, yang ujungnya mesti terletak pada gelombang. Kutang itu dipenuhi corak kompleks, benang emas dan perak dan batu permata. Empayar – gaya antik, masing-masing, dan corak telah dilaksanakan dalam motif semula jadi dan etnik. Di sini pakaian seperti Leroyar berpakaian pertama Louvre, dan selepas semua Eropah.

Sejarah pakaian abad ke-19 mengingati banyak perubahan dalam fesyen – bukan sahaja gaya baru muncul, ditambah dengan pelbagai aksesori pakaian, sarung tangan dan selendang (yang, kebetulan, sangat popular). Wanita-wanita yang paling berani membuat luka pada sisi mereka dengan pakaian, dan menunjukkan kaki cantik mereka sambil berjalan. Korset tidak dipakai pada awal abad sebelum terakhir, semuanya harus bebas dan anggun.

Tetapi tahun-tahun berlalu, dan gaya pakaian abad ke-19 berubah – korset mula dipakai lagi, tetapi sudah di bawah pakaian.

Pakaian perkahwinan pada separuh pertama abad ke-19 berbeza dengan gaya dan warna. Tetapi mereka menjadi putih hanya pada pertengahan abad, terima kasih kepada puteri Victoria Inggeris. mutiara putih halus yang menghiasi pakaian, dan, sudah tentu, tabir yang meliputi kepala pengantin perempuan sebagai simbol kesucian dan tidak bersalah – semua datang pada separuh kedua abad ke-19.

Pakaian gim di abad ke-19 dibezakan oleh kemewahan dan kekayaan. Kain yang mahal dan sutera, luka yang lebih dalam, chevaliers gila, dan kereta api yang panjang. Lengan “lampu suluh” untuk kanak-kanak perempuan dan bahu terbuka untuk generasi yang lebih tua, walaupun segala-galanya bergantung kepada rasa pemiliknya. Pakaian cantik abad ke-19 mesti dilengkapi dengan perhiasan di leher. Ketiadaan mereka adalah tanda nada yang buruk, dan kehadirannya menyatakan konsistensi. Tahun lepas, pakaian kami adalah lebih mudah kerana pelbagai faktor, tetapi satu perkara yang hampir tidak berubah – seperti sebelum ini, pakaian yang mengatakan banyak, mewujudkan tanggapan pertama orang itu dan membantu kami untuk menyatakan diri kita sendiri.

Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19
Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19
Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19 Pakaian pada abad ke-19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7