Posted on

tiada bulanan 3 bulanSetiap wanita, sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya, menghadapi masalah seperti kitaran haid. Jenis khas patologi semacam ini ialah amenorea - ketidakhadiran pendarahan haid. Kadang-kadang tidak ada tempoh bulanan selama 3 bulan berturut-turut. Dalam kes sedemikian, wanita mula berfikir secara serius mengenai pelanggaran ini.

Jenis amenorea

Dalam perubatan, ia adalah adat untuk mengasingkan amenorea yang benar dan palsu. Pada jenis pertama gangguan, di dalam tubuh wanita ada mutlak tiada perubahan siklik, baik di ovari maupun di endometrium uterus. Dalam kes ini, fungsi hormon ovari dikurangkan dengan ketara, oleh itu terdapat kekurangan hormon seks yang perlu untuk perubahan kitaran.

Di bawah amenorrhea palsu, ia diterima untuk memahami ketiadaan pembuangan darah secara berkala, yang biasanya mengiringi bulanan. Dalam kes ini, perubahan siklik dalam badan hadir.

Kenapa tidak ada tempoh yang panjang?

Pemikiran pertama yang melawat kanak-kanak perempuan dengan kehilangan haid adalah berlakunya kehamilan. Tetapi bagaimana, jika seorang wanita adalah 100% pasti bahawa ketiadaan haid dalam kesnya bukanlah tanda kehamilan.

Sebab mengapa tidak ada bulanan selama 3 bulan mungkin banyak. Dalam kes ini, mereka berbeza untuk amenorea primer dan menengah. Penyebab utama ialah:

  • pelanggaran patensi pintu masuk ke vagina;
  • pelanggaran keterlaluan kanal serviks;
  • kekalahan gonad (Turner syndrome);
  • patologi extragonadal (penangguhan menarche, hypogonadotropic hypogonadism, hiperplasia adrenal kongenital).

3 alasan pertama adalah tipikal untuk seorang gadis dara, apabila disebabkan pelanggaran patensi, tidak ada bulanan selama 3 bulan atau lebih. Dalam kes ini, semuanya diselesaikan dengan prosedur pembedahan. Tetapi selepas itu, bagi kebanyakan gadis, tempoh ketiadaan haid boleh mencapai 12 bulan. Ia diperhatikan, terutamanya, dalam tempoh 2 tahun pertama dari saat menarche.

Apakah faktor risiko untuk membangun amenorrhea? mengapa tidak ada 3 bulan bulanan

Ia diterima untuk memperuntukkan, dipanggil, faktor risiko, sering juga menjadi sebab mengapa seorang wanita tidak mempunyai bulanan 3 bulan. Ini termasuk:

  • aktiviti fizikal yang berterusan;
  • malnutrisi;
  • tekanan psiko-emosi;

Oleh itu, jika seorang gadis tidak mempunyai tempoh untuk jangka masa yang panjang, dia tidak boleh menunggu 3 bulan sehingga mereka mula. Kehilangan mereka adalah kesempatan untuk memanggil doktor dan menubuhkan sebab mengapa mereka tidak hadir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 81