Posted on

Adakah selaran matahari berguna?

Selaran matahari Adakah reaksi semulajadi badan kepada kesan cahaya matahari. Dalam sesetengah keadaan, penyinaran UV digunakan dalam dermatologi untuk merawat penyakit, tetapi selalunya wanita mencapai tan walaupun hanya untuk kesan kosmetik. Berapa banyak akhir yang membenarkan cara, kita belajar dalam artikel ini.

Manfaat dan bahaya selaran matahari di bawah sinar matahari

Selaran matahari di bawah sinar matahari – pilihan yang paling berpatutan untuk wanita. Ia adalah tambahan yang menyenangkan kepada selebihnya di pantai dan “bonus” rekreasi yang tidak dapat dielakkan di kampung. Ramai wanita telah belajar berhati-hati dermatologi mengenai bahaya penyamakan, dan cuba setiap cara yang mungkin untuk mengelakkan pendedahan, tetapi pada masa yang sama di matahari tan mempunyai bukan sahaja kelemahan tetapi juga kelebihan.

Faedah berjemur di bawah matahari

Penggunaan selaran matahari tidak dapat dinafikan, apabila kulit mempunyai keradangan dan luka tidak penyembuhan. Dehidrat ultra-ungu dan membasmi kuman, dan oleh itu dalam beberapa kes ia hanya perlu.

Juga, berjemur meningkatkan kandungan vitamin D badan, yang membantu melawan kemurungan dan imuniti yang lemah.

Akhirnya, walaupun tan nice meningkatkan harga diri wanita dan memberikan keyakinan beliau, kerana ketidaksempurnaan kecil boleh dikatakan tidak kelihatan, jika anda mempunyai tan.

Kerosakan matahari di bawah matahari

Kesan-kesan dari selaran matahari boleh menjadi tragis – dalam bentuk kanser kulit. Di bawah pengaruh cahaya matahari dan dengan mengambil kira keadaan alam sekitar, proses pembahagian sel tidak dapat dipulihkan dapat menjadi lebih aktif. Dalam pelbagai kes yang jarang berlaku aktiviti solar menimbulkan pertumbuhan tumor, dan itulah sebabnya wanita lebih 40 tahun, doktor mengesyorkan semua arah untuk mengelakkan pendedahan berpanjangan kepada cahaya matahari langsung.

Kelemahan lain yang memberi tan ialah penuaan pesat kulit. Matahari menghancurkan kulit, ia menjadi kurang elastik, dan dalam sesetengah kes terbakar sepenuhnya. Jika anda menghabiskan terlalu banyak masa di bawah sinar matahari, ia boleh meninggalkan bintik-bintik coklat yang tidak boleh dilupuskan dengan cara yang diperbaiki, dan sangat sukar – kosmetologi.

Perlu juga diperhatikan bahawa berjemur di bawah matahari yang teruk mengancam untuk memburukkan lagi penyakit kronik – terutama yang berkaitan dengan hormon.

Manfaat dan bahaya selaran matahari dalam solarium

Solarium adalah cara mudah untuk mendapatkan tan untuk wanita perniagaan, yang mempunyai setiap minit pada akaun mereka.

Faedah terbakar matahari dalam solarium

Keuntungan penyamakan dalam solarium hampir sama dengan yang dapat diperoleh dengan berjemur di bawah matahari. Dalam masa musim sejuk di atas katil penyamakan bagi ramai wanita yang terdedah kepada kemurungan, akan gembira untuk menerima dos tambahan vitamin D, dan juga untuk merawat kecacatan kulit – ruam kecil, sebagai contoh.

Kelebihan solarium adalah bahawa seorang wanita tidak perlu berada dalam haba untuk masa yang lama – masa maksimum di solarium – 10 (untuk solarium menegak) dan 15 (untuk solarium mendatar) minit.

Kerosakan selaran matahari di solarium

Tubuh mendapat sedikit bahaya semasa selaran matahari dalam solarium daripada di bawah matahari. Banyak solarium moden tidak mempunyai sinaran yang berbahaya kepada kulit, tidak seperti solar – yang tidak ada penapis.

Tetapi masih, ancaman penuaan aktif kulit, bintik-bintik dan kanser kulit tetap berlaku.

Selaran matahari segera – baik dan buruk

Penyamakan segera adalah cara alternatif untuk mendapatkan “kulit gangsa” tanpa penyertaan sinaran UV.

Manfaat penyamakan segera

Manfaat dan membahayakan selaran matahari

Digunakan dalam penyamakan kosmetik adalah tidak, tetapi jika kita menganggap bahawa bukan tan segera akan digunakan solarium atau matahari, kelebihan ia adalah amat jelas kelihatan – risiko kanser kulit berkurangan, penuaan kulit tidak diaktifkan, dan kebarangkalian sesuatu gangguan penyakit kronik dikurangkan kepada sifar.

Kerosakan penyamakan segera

Penyamakan segera dibuat dengan bantuan penghasilan aktif melanin, yang dicapai dengan bantuan bahan yang membentuk produk. Mereka boleh menyebabkan alahan dan ruam, dan inilah satu-satunya ancaman yang mungkin dilakukan dengan penggunaan sinar matahari buatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 37