Posted on

Staphylococcus aureus

Pelbagai bakteria merupakan bahagian integral dari mikroflora badan manusia, staphylococcus tidak terkecuali. Kira-kira 10 jenis mikroorganisma yang tidak berbahaya ini hidup pada kulit dan membran mukus, tetapi terdapat 3 jenis patogen. Untuk pengesanan mereka, analisis dibuat untuk staphylococcus aureus, yang boleh dilakukan dalam beberapa cara. Mereka dipilih oleh doktor mengikut aduan pesakit, gambaran klinikal dan keterukan penyakit.

Apakah ujian untuk staphylococcus aureus patogen?

Patologi yang dipicu oleh bakteria yang dipersoalkan agak banyak. Mikroorganisma boleh menjejaskan pelbagai bahagian badan dan juga organ dalaman, jadi bahan biologi berikut diambil untuk analisis staphylococcus aureus:

 • air kencing;
 • cal;
 • darah;
 • sputum expectorated;
 • susu ibu;
 • dipisahkan dari luka, telinga.

Juga perlu menyerahkan smear:

 • dari hidung;
 • dengan conjunctiva;
 • rektum;
 • dari faring;
 • urogenital.

Memandangkan kepelbagaian ini, peraturan untuk membuat penyelidikan makmal juga banyak.

Bagaimana dengan betul menyerahkan analisa pada staphilococcus?

Biasanya, semua cadangan diberikan oleh pakar semasa perlantikan peperiksaan. Petua umum untuk diikuti sebelum ujian:

 1. Semasa memeriksa air kencing, berhenti mengambil diuretik 48 jam sebelum pergi ke makmal. Adalah penting bagi wanita untuk mengambil bahan sebelum atau 2-3 hari selepas haid. Urin pagi adalah sesuai untuk analisis, sebelum dikumpulkan, anda mesti membersihkan alat kelamin dengan air suam.
 2. Untuk pemeriksaan najis yang betul, adalah disyorkan untuk berhenti menggunakan mana-mana ubat-ubatan yang mempengaruhi peristalsis usus, serta pewarna noda, dalam masa 72 jam. Sesetengah makmal memberi nasihat tentang pengenalan suppositori rektum, walaupun yang paling neutral, sebagai contoh, suppositori gliserin.
 3. Ujian darah untuk Staphylococcus aureus dan strain lainnya dilakukan mengikut peraturan yang sama seperti kajian biomaterial lain - pada waktu pagi dan pada perut kosong. Adalah penting untuk tidak mengambil ubat antibakteria pada malam sebelum prosedur, atau untuk menunda derma darah selama 2 minggu selepas terapi antimikroba.
 4. Tenggelam dari hidung diambil tanpa persediaan khas, dari tekak (pharynx) - dengan ketat pada perut kosong, juga mustahil untuk memberus gigi anda. Koleksi bahan konjunktival adalah wajar pada waktu pagi, tanpa terlebih dahulu ujian darah untuk staphylococcus aureusbasuh mata. Swab rektal dan urogenital harus diberikan kepada wanita dengan cara yang sama seperti air kencing.
 5. Dengan mudah mendapatkan kuman yang di expectorated, doktor menasihatkan untuk meningkatkan jumlah cecair yang digunakan 12 jam sebelum kajian.
 6. Susu ibu harus dinyatakan, selepas menyeka puting susu dengan serbet lembap. Bahagian pagi adalah pilihan.
 7. Pemeriksaan telinga, luka, apa-apa kerosakan kulit dilakukan tanpa persediaan. Segera sebelum mengambil bahan itu, juruteknik makmal akan merawat tisu sekitarnya dengan antiseptik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 + = 66