Posted on

apakah reaksi Wasserman

Dipraktikkan dalam perubatan selama lebih daripada satu abad, maklum balas diagnostik Wasserman adalah salah satu kajian yang diketahui. Dibangunkan oleh doktor Jerman August von Wasserman untuk memudahkan diagnosis bentuk sifilis awal dan tidak aktif, tindak balas imunologi ini memasuki pelbagai aktiviti terapeutik dan terbukti digunakan.

Apa yang menyebabkan penilaian positif positif terhadap penggunaan sampel darah pesakit untuk diagnosis sifilis?

  1. Kemungkinan muncul untuk doktor mengesahkan diagnosis sifilis melalui ujian darah mudah untuk RW (reaksi Wasserman).
  2. Keputusan rawatan dan keberkesanannya dapat dikendalikan dengan menggunakan petunjuk khusus.
  3. Menurut reaksi positif Wasserman, adalah mungkin untuk membina bukan sahaja fakta jangkitan, tetapi juga kira-kira - masa momen jangkitan.

Ujian darah untuk reaksi Wasserman

Lama kelamaan, banyak kelemahan ujian darah popular telah diturunkan. Sekiranya tindak balas negatif Wasserman biasanya boleh dipercayai, maka keputusan positif sering disebabkan oleh sebab-sebab lain. Pada masa yang sama, bilangan alasan yang mungkin untuk keputusan positif yang salah telah meningkat secara berterusan dengan masa.

Reaksi positif telah dicatatkan dalam beberapa penyakit (malaria, tuberkulosis, sistemik lupus erythematosus, leptospirosis, kusta, penyakit darah). Dan walaupun selepas vaksinasi atau jangkitan virus akut.

Di USSR, sejak separuh kedua lima puluhan abad yang lalu, reaksi Wasserman klasik sentiasa diduplikasi oleh penambahan dua kajian yang lebih wajib - tindak balas Kahn dan reaksi siklikol.

Pada masa ini, reaksi klasik Wasserman tidak digunakan. Tetapi, mengikut tabiat yang ditetapkan, doktor sering memanggil apa-apa tindak balas ujian darah diagnostik untuk sifilis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − = 8