Posted on

apakah suhu dengan radang paru-paru?

Pneumonia adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya bagi sistem pernafasan. Kerumitan diagnosis adalah patologi sering berlaku secara asymptomatically, terutamanya pada peringkat awal. Oleh itu, ramai yang berminat dengan suhu yang biasanya diperhatikan dengan pneumonia, tanda-tanda apa yang akan membantu membezakan penyakit ini daripada lesi lain.

Suhu badan dengan pneumonia

Penyakit yang sedang dipertimbangkan berkembang akibat jangkitan bakteria. Mikroorganisma ini mengeluarkan sejenis toksin khas dipanggil pyrogens. Bahan-bahan ini, masuk ke dalam darah, menimbulkan respon sistem kekebalan tubuh, yang, pada gilirannya, menyebabkan peningkatan suhu badan. Dengan fungsi imuniti yang normal, lajur termometer meningkat hanya kepada 37-38 darjah, biasanya pada waktu petang, dan pada waktu pagi suhu jatuh ke 36.6. Ini menunjukkan permulaan pneumonia yang perlahan atau tumpuan.

Jika termometer menunjukkan nilai-nilai 38-40, ia adalah keradangan akut paru-paru. Di samping gejala ini, pesakit menderita menggigil, batuk kering, insomnia, sakit tulang dan sendi. Perlu diingat bahawa pelbagai jenis radang paru-paru yang dijelaskan penuh dengan hasil yang teruk, terutama dengan imuniti yang rendah dan kekurangan rawatan yang tepat pada masanya. Suhu tinggi dalam radang paru-paru sering tidak menunjukkan bakteria, tetapi sifat virus penyakit ini, jadi penggunaan antibiotik dalam keadaan ini tidak praktikal.

Berapakah suhu berterusan dengan radang paru-paru?

Dalam pneumonia fokus, nilai rendah penunjuk dianggap diperhatikan dari 3-4 hari hingga 8-10 hari. Sebagai peraturan, penyakit itu tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan, ia berjalan dengan mudah dan cepat sembuh. Jika kedua-dua paru-paru terjejas, tempohnya suhu dengan keradangandemam meningkat kepada 2-3 minggu.

Keradangan akut tidak mempunyai kursus biasa. Suhu tinggi boleh bertahan selama 1-3 hari, dan beberapa bulan, bergantung pada patogen dan tahap kerosakan saluran pernafasan.

Yang paling lama adalah pneumonia dengan suhu 37 darjah dalam bentuk kronik. Pneumonia berpanjangan sering tidak diketahui, kerana sedikit peningkatan suhu badan tidak diiringi dengan manifestasi klinikal yang stabil, penyakit tersebut kemudiannya kembali, kemudian lembap. Ini membawa kepada perubahan patologi yang tidak dapat dipulihkan dalam tisu paru-paru, komplikasi teruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *