Posted on

arang diaktifkan untuk cirit-birit

Karbon diaktifkan Adakah sorben semulajadi yang telah digunakan oleh orang untuk masa yang sangat lama. Ramai orang tahu bahawa ia adalah agen pertama untuk keracunan makanan, kerana ia menghilangkan toksin dan bahan-bahan berbahaya, tetapi bersama-sama dengan mereka, juga berguna - vitamin dan bakteria.

Oleh itu, arang diaktifkan mengandungi manfaat dan bahaya - di satu pihak, badan dibersihkan, dan di sisi lain, ia dibersihkan sepenuhnya, pada masa yang sama, yang tidak boleh dikeluarkan dari tubuh.

Untuk mengetahui betapa berkesan arang batu dengan cirit-birit, seseorang mesti faham "kaedah kerja "nya.

Bolehkah arang batu membantu dengan cirit-birit?

Arang aktif membantu dengan cirit-birit kerana fakta bahawa ia bertindak melalui kaedah penjerapan. Batu arang mengumpul bahan-bahannya yang berbahaya, dan dengan itu menumpukan mereka, selepas itu mereka dikeluarkan dari tubuh secara semulajadi.

Untuk mengatakan akhirnya, sama ada arang diaktifkan membantu dengan cirit-birit, hanya mungkin dengan mengetahui punca cirit-birit.

Oleh itu, paling kerap gangguan kotoran disebabkan oleh keracunan - mikroflora berbahaya berkembang, penapaian berlaku, dan cirit-birit timbul. Dalam kes ini, arang aktif sangat berkesan, kerana ia akan mengumpul bahan-bahan berbahaya dan menarik diri dari badan pada siang hari. Dalam kes ini, anda perlu minum arang batu yang cukup, supaya pembersihan selesai.

Tetapi jika punca cirit-birit adalah virus atau pelanggaran mikroflora selepas mengambil ubat antibakteria, maka arang diaktifkan mungkin tidak berkesan. Hakikatnya, dalam hal ini mereka dapat memperburuk keadaan, karena arang batu membersihkan bukan hanya bahan berbahaya, tetapi juga bakteri berguna, tugasnya untuk mencegah cirit-birit atau sembelit. Dan jika bakteria berbahaya dan bahan-bahan yang berlaku semasa keracunan tidak mengambil bahagian dalam penyakit ini, kuasa terakhir yang tinggal di dalam usus akan ditindas dengan bantuan sorben. Dalam kes ini, penerimaan probiotik dan ubat-ubatan antiviral yang akan meningkatkan imuniti dan membolehkan badan untuk menghadapi masalah itu sendiri adalah lebih berkesan.

Arang yang diaktifkan - dosanya dengan cirit-birit

Dengan cirit-birit, perlu mengambil dos karbon aktif yang besar - tiga kali sehari dalam jumlah, pada kadar 1 tablet setiap 10 kg berat.

Kursus intensif boleh digunakan tidak lama, tidak lebih dari 7-10 hari, kerana berat badan aktif dan keletihan boleh berlaku. Selepas kursus, sorben perlu mengambil probiotik yang mengandungi bakteria berfaedah, yang semasa penerimaan arang batu dikeluarkan bersama-sama dengan bahan-bahan berbahaya.

Ia adalah perlu untuk meminum arang diaktifkan dengan banyak air - ini adalah titik wajib, yang akan membolehkan arang batu bertindak lebih berkesan. Sekiranya anda mengabaikannya, ia tidak akan membenarkan zarah arang batu untuk membubarkan dan menyebarkan seluruh usus.

Cirit-birit selepas diaktifkan karbon - apa yang perlu dilakukan?

Jika cirit-birit berlaku selepas mengambil arang diaktifkan, maka ini adalah cara membersihkan badan, atau arang batu telah dikeluarkan dari tempat - contohnya, dengan perkembangan jangkitan usus viral atau dengan dysbiosis.

Dalam kes ini, sebaiknya biarkan badan bersih, tetapi jika cirit-birit adalah teruk, gunakan Lediumum atau Smecta. Smectus boleh diberikan walaupun kepada kanak-kanak kecil, ia adalah ubat yang tidak berbahaya, yang mana boleh arang untuk cirit-biritmembawa kepada sembelit.

Arang aktif dan kehamilan

Semasa cirit-birit semasa kehamilan, anda boleh menggunakan arang aktif, atau anda boleh menggunakan ubat yang lebih moden - Smektu atau Enterosgel. Walau bagaimanapun, selepas mengambil apa-apa sorben, seorang wanita memerlukan probiotik dan pemakanan yang dipertingkatkan untuk mengumpul bahan dan bakteria yang berguna yang dikeluarkan dari badan dengan arang aktif.

Ia tidak diingini untuk digunakan di hadapan hipovitaminosis, dan ia juga dilarang - dengan ulser peptik dan pendarahan. Sekiranya anda ketagih dengan sembelit, karbon diaktifkan perlu digunakan dengan berhati-hati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 69 =