Posted on

kitaran haid sebagai kiraanMenstruasi mempunyai kesan yang besar terhadap kehidupan seorang wanita, menentukan keadaan emosi dan fizikalnya. Pada masa yang sama, tempoh dan tempoh haid secara tradisi menjadi salah satu indikator penting kesihatan reproduktif wanita. Oleh itu, pakar sakit puan sentiasa mencadangkan agar wanita mengikut kitaran haid.

Kenapa anda perlu tahu bagaimana menghitung hari kitaran haid dan menyimpan rekodnya?

Pengetahuan tentang tarikh permulaan kitaran permulaan akan membolehkan anda mempersiapkan terlebih dahulu untuk permulaan haid. Anda tidak akan ditangkap secara tidak sengaja dan akan dapat merancang peristiwa penting dalam hidup anda dengan melihat beberapa perubahan fizikal dalam badan anda.

Di samping itu, jika anda sentiasa memantau, anda boleh mengenal pasti perubahan dalam kesihatan reproduktif anda dalam masa. Dan dengan kemunculan perubahan yang sedikit, beralih kepada pakar sakit puan, mengenalpasti masalah tepat pada masanya.

Jika anda tahu bagaimana mengira kitaran haid dengan betul, maka anda boleh merancang dan mengurangkan risiko kehamilan yang tidak diingini. Lagipun, mengetahui tentang permulaan masa yang paling baik untuk konsepsi akan membantu untuk berjaya mengandung anak.

Memahami ciri-ciri individu kitaran haid akan membantu mengurangkan risiko kehamilan yang tidak diingini. Ia cukup untuk mengetahui apabila "hari-hari berbahaya" datang dan menjauhi seks.

Bagaimana dengan betul untuk mempertimbangkan kitaran haid?

Ramai wanita tidak tahu bagaimana mengira tempoh kitaran haid dengan betul.

Kitaran haid adalah bilangan hari antara hari pertama satu haid dan hari sebelum permulaan haid yang akan datang. Oleh itu, untuk mengetahui tempoh kitaran haid, anda perlu mengetahui tarikh, kedua-dua hari pertama permulaan haid sebelumnya, dan hari pertama haid yang akan datang.

Pertimbangkan, sebagai contoh, bagaimana kitaran haid dipertimbangkan. Jika hari pertama haid adalah pada 3 Disember, dan hari terakhir (sebelum permulaan haid yang akan datang) pada 26 Disember, kitaran akan 24 hari.

Terdapat juga tanda-tanda tidak langsung yang akan membantu untuk mengenal pasti perubahan dalam badan wanita dan penggantian awal dan akhir kitaran.
Jadi, semasa bermulanya ovulasi (secara purata, ini adalah kitaran 14-16 hari) - seorang wanita dengan ketara meningkatkan keinginan seksualnya, suhu tubuh basal meningkat, dan pembuangan dari vagina menjadi berlimpah dan telus.

Kira-kira 15 hingga 17 hari dari permulaan haid, gejala pramenstrum mula nyata. Terhadap latar belakang mengubah perubahan hormon, ketidakstabilan emosi meningkat, sensitiviti kelenjar susu meningkat, peningkatan keletihan, ruam kulit dan pembengkakan kecil mungkin muncul.

Penunjuk purata normal kitaran haid dianggap sebagai tempoh 28 hari. Penyimpangan kitaran dalam had 21 hingga 35 hari dibenarkan. Bagi setiap wanita penunjuk ini boleh berbeza, bergantung kepada pelbagai faktor. Tekanan, penyakit, perubahan iklim, kerja keras, penurunan berat badan, bagaimana untuk mengira kitaran haid dengan betulperubahan dalam latar belakang hormon dan sebab-sebab lain tidak dipengaruhi oleh badan wanita.

Tetapi jika haid menjadi terlalu banyak atau kurang, panjang atau kerap, atau sepenuhnya berhenti, anda perlu segera ke klinik.

Seperti yang ternyata, setiap wanita boleh menghitung kitaran haid. Dalam kes ini, anda boleh mengira kedua-dua secara bebas, menggunakan kalendar, dan dengan bantuan program komputer moden. Yang terakhir ini memudahkan tugas dan membantu mengatur semua tarikh penting. Sikap hati-hati terhadap kesihatan seseorang akan membantu mengekalkan kesihatan reproduktif selama bertahun-tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 38