Posted on

bagaimana untuk memeriksa fundus

Bawah ocular kadang-kadang dipanggil tingkap badan manusia. Dan ia tidak sengaja. Ia sememangnya mungkin untuk memeriksa beberapa fakta penting menerusinya. Untuk belajar kerana tidak mungkin dengan cara pemeriksaan khas yang sesuai untuk fundus. Prosedur ini tidak menyakitkan dan hanya mengambil masa beberapa minit.

Mengapa semak fundus?

Fundus okular diperiksa di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak. Semasa ophthalmoscopy, retina dan choroid mata boleh dipelajari secara terperinci. Di samping itu, semasa prosedur, anda boleh mempertimbangkan cakera saraf mata. Doktor tahu norma-norma yang ditetapkan khusus bagaimana bahagian bawah mata perlu dilihat. Penyimpangan sedikit dari nilai normal menunjukkan pelanggaran dalam kerja tubuh.

Sebagai peraturan, semasa memeriksa fundus, oculist memberi perhatian kepada sama ada retina tidak pecah dan tidak cacat, sama ada ketelusan media optik di dalam bola mata tidak dilanggar. Satu lagi faktor penting adalah penilaian keseluruhan persekitaran mata.

Mengikut keadaan saluran darah di mata, seseorang boleh menilai kesihatan sistem vaskular seluruh organisma. Dan perubahan saraf optik menunjukkan kehadiran patologi dalam sistem saraf pusat.

Jika doktor mempunyai soalan, selepas peperiksaan, prosedur seperti memeriksa tekanan fundus boleh ditetapkan.

Bagaimana mereka memeriksa fundus?

Semasa ophthalmoscopy, cermin melengkung kecil khas digunakan. Sumber cahaya dipasang di belakang kepala pesakit. Rasuk, mendapatkan permukaan cermin, dikumpulkan dalam rasuk yang sempit dan sepenuhnya menerangi fundus.

Untuk kemudahan, doktor kadang-kadang menjatuhkan titisan khas sebelum prosedur. Sebaik sahaja rawatan itu mula bertindak, murid itu akan berkembang. Oleh itu, selepas pemeriksaan selama beberapa jam, penglihatan masih sedikit kabur.

Kerana terlalu sering untuk memeriksa fundus tidak perlu, anda boleh datang untuk pemeriksaan sekali atau dua kali setahun. Untuk melakukan ophthalmoscopy lebih kerap hanya kepada orang dengan penglihatan yang lemah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − 32 =