Posted on

bagaimana untuk menyembuhkan retakan pada tumit cepat

Pada musim panas, wanita lebih suka memakai kasut terbuka yang cantik, dan keadaan kaki menjadi sangat penting. Oleh itu, pakar dermatologi semakin beralih kepada persoalan bagaimana untuk menyembuhkan retakan pada tumit cepat dan berkesan, tanpa memohon prosedur terapeutik yang menyakitkan. Malangnya, ini tidak begitu mudah, terutamanya jika punca masalah itu tidak diketahui.

Bagaimana untuk menyembuhkan retakan yang mendalam pada tumit?

Mana-mana terapi tidak akan berkesan jika faktor yang menimbulkan patologi yang dipersoalkan tidak ditentukan.

Ahli dermatologi mendapati bahawa hampir 50% daripada kes-kes retakan pada tumit disebabkan oleh luka kulat kaki. Penyebab lain adalah gangguan endokrin, penyakit organ dalaman dan penjagaan kulit yang tidak betul atau tidak mencukupi.

Sekiranya retakan pada tumit terbentuk kerana jangkitan kulat, adalah perlu menggunakan agen antikulat tempatan berdasarkan terbinafine di bawah kawalan pakar dermatologi. Lampiran jangkitan bakteria memerlukan penggunaan salap dan krim yang kompleks yang mempengaruhi kedua-dua jenis mikroorganisma, contohnya, Miramideza.

Apabila retak kulit kaki akibat gangguan endokrin, biasanya diabetes, hanya pakar yang boleh mengesyorkan apa yang dapat mengubati retakan pada tumit ubat. Dalam keadaan sedemikian, ubat-ubatan dipilih dengan tegas secara individu, dan untuk kebersihan, emolien khas digunakan, tidak memerlukan pengukus kaki di bilik mandi, khususnya – Minyak Enam.

Apabila retakan berlaku terhadap latar belakang patologi dalaman, anda harus terlebih dahulu menyembuhkan punca sebenar kerosakan kulit. Jika tidak, tiada prosedur kosmetik tidak akan berfungsi.

Memecahkan kulit pada sol disebabkan oleh keadaan tidak menguntungkan luaran, ketidaktepatan dalam penjagaan, iklim, dipermudahkan. Mari kita pertimbangkan isu ini dengan lebih terperinci.

Bagaimana untuk menyembuhkan retakan besar pada tumit?

Cara yang paling berkesan dan paling cepat untuk menyingkirkan kecacatan kaki yang dinyatakan adalah dengan melawat pejabat pakar kosmetik profesional. Prosedur untuk rawatan retakan tumit terdiri daripada peringkat berikut:

 1. Pengisaran. Pertama sekali, tuan akan melakukan pedikur perkakasan, menggunakan pelbagai lampiran untuk membuang kulit kasar. Apabila bahagian tepi luka menjadi nipis yang mungkin, retak akan lebih mudah sembuh.
 2. Rawatan antiseptik. Memohon untuk memecahkan penyelesaian disinfektan kulit untuk mengecualikan penularan jangkitan bakteria.
 3. Mampat. Meningkatkan proses penjanaan sel membantu memohon tisu lembut atau selulosa memampatkan pada tumit dengan menggunakan ubat-ubatan profesional. Terutamanya disyorkan adalah satu siri dana daripada firma Jerman Gehwol.

Selepas prosedur itu, pakar akan menjelaskan bagaimana untuk menjaga kulit kaki pada masa depan untuk mencegah kambuh.

Daripada anda boleh dengan cepat menyembuhkan retakan pada tumit?

Ada kemungkinan untuk mengambil terapi ubat di rumah.

Berjuang dengan berkesan dengan retak seperti salep dan krim:

 • Radevit;
 • Alantan Plus;
 • salap zink;
 • EVO dengan urea 10%;
 • BioAstin;
 • Cicaderma;
 • Pantoderm;
 • Salisil salisil;
 • Sesderma;
 • Zazhivin;
 • Dardia Lipobalsam;
 • Eplan;
 • Penyembuh dengan urea;
 • Balsamed.

Juga sangat berkesan dalam rawatan retina tumit gliserin. Tetapi sebelum memohon, serta sebelum diproses oleh mana-mana cara di atas, adalah perlu untuk mengetuk kulit kaki dan berhati-hati mengeluarkan kulit mati epidermis dengan batu pumis atau pengikis khas, supaya bahan aktif mula bertindak bagaimana untuk menyembuhkan retakan besar pada tumitsecepat mungkin.

Berikut adalah cara menyembuhkan retakan pada tumit gliserin:

Bahan-bahan:

 • cuka meja – 1 sudu teh;
 • perubatan atau kosmetik gliserin – 3 jadual. sudu.

Penyediaan dan penggunaan

Campurkan bahan. Gosokkan sebatian ke dalam kulit tumit yang lembut, bungkusnya dengan filem makanan. Pakai kaus kaki kapas padat, biarkan memampatkan untuk malam.

Secara keseluruhan, lakukan 5 prosedur, ulangi setiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 7