Posted on

Bakteria anaerob

Mungkin, tiada siapa yang terkejut dengan maklumat bahawa bakteria hidup dalam mana-mana organisma. Semua orang tahu dengan sempurna bahawa kejiranan ini boleh selamat buat masa ini. Ini juga berlaku untuk bakteria anaerob. Mereka hidup dan perlahan-lahan mungkin melipatgandakan tubuh, menunggu masa ketika mungkin untuk menyerang.

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria anaerob

Dari kebanyakan mikroorganisma yang lain, bakteria anaerobik adalah endemik. Mereka mampu bertahan di mana bakteria lain tidak bertahan beberapa minit – dalam persekitaran bebas oksigen. Selain itu, dengan sentuhan yang panjang dengan udara bersih, mikroorganisma ini binasa.

Ringkasnya, bakteria anaerobik telah mendapati kelemahan unik untuk diri mereka – mereka menetap di dalam luka yang mendalam dan tisu mati, di mana tahap perlindungan badan adalah minimum. Oleh itu, mikroorganisma dapat berkembang tanpa halangan.

Semua jenis bakteria anaerobik boleh dibahagikan secara kondisional ke patogenik dan patogenik. Antara mikroorganisma yang menimbulkan ancaman sebenar kepada organisma adalah seperti berikut:

 • peptococci;
 • clostridia;
 • peptostreptococci;
 • Sesetengah spesies clostridia (bakteria berbentuk spora anaerobik yang berlaku di alam dan hidup di dalam saluran gastrousus manusia dan haiwan).

Sesetengah bakteria anaerobik tidak hanya hidup di dalam badan, tetapi juga menyumbang kepada fungsi normalnya. Contoh yang jelas adalah bakteria. Di bawah keadaan normal mikroorganisma ini adalah komponen wajib dari mikroflora usus besar. Dan sejenis bakteria anaerobik seperti fusobacteria dan prevoteles memberikan flora yang sihat dari rongga mulut.

Dalam organisma yang berbeza, jangkitan anaerobik menampakkan dirinya dalam pelbagai cara. Segala-galanya bergantung pada keadaan kesihatan pesakit, dan pada jenis bakteria yang menjangkiti dia. Masalah yang paling biasa adalah jangkitan dan luka yang mendalam. Ini adalah contoh yang jelas tentang apa aktiviti penting bakteria anaerobik boleh membawa kepada. Di samping itu, mikroorganisma boleh menjadi agen penyebab penyakit seperti:

 • sepsis;
 • pneumonia nekrotik;
 • peritonitis;
 • endometritis;
 • bartholinite;
 • salpingitis;
 • epiem;
 • periodontitis;
 • sinusitis (termasuk bentuk kronik);
 • jangkitan rahang bawah dan lain-lain.

Rawatan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria anaerob

Manifestasi dan cara merawat jangkitan anaerobik juga bergantung kepada patogen. Abses dan suppuration biasanya dirawat dengan campur tangan pembedahan. Tisu yang mati harus dikeluarkan dengan berhati-hati. Selepas itu luka itu tidak dibasmi kuman dan selama beberapa hari secara kerap dirawat dengan antiseptik. Jika tidak, bakteria akan terus berkembang dan menembusi lebih jauh ke dalam badan.

Kita mesti bersedia untuk rawatan dengan ubat yang kuat. Ia sering berkesan untuk memusnahkan anaerobik, seperti, secara umumnya, dan jenis jangkitan lain, tanpa antibiotik gagal.

Jenis bakteria anaerob

Bakteria anaerobik di mulut memerlukan rawatan khas. Mereka menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dari mulut. Untuk menghalang bakteria daripada mendapatkan nutrien, anda perlu menambah buah-buahan dan sayuran segar sebanyak mungkin (yang paling berguna dalam memerangi bakteria adalah jeruk dan epal), dan daging, makanan segera dan makanan berbahaya yang lain, adalah wajar untuk membatasi diri anda. Dan tentu saja, jangan lupa untuk berus gigi dengan kerap. Zat-zat makanan yang tinggal di ruang antara gigi adalah tanah yang baik untuk pembiakan bakteria anaerob.

Mengamati peraturan mudah ini, anda tidak boleh hanya menghilangkan nafas berbau, tetapi juga menghalang terjadinya plak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =