Posted on

berapa kerap mungkin melakukan fluorografi

Fluorografi membantu mengenal pasti masalah dalam kerja jantung, paru-paru dan kelenjar susu. Yang paling popular ialah X-ray dada, yang termasuk dalam senarai analisis mandatori peperiksaan tahunan. Jika foto fluorografi tidak mempunyai bintik-bintik, maka gejala-gejala penyakit serius yang terletak di dada tidak hadir. Tetapi, jika gambar menunjukkan kawasan gelap, ahli terapi doktor harus melantik ujian tambahan yang dapat mengesahkan atau menafikan diagnosis ini atau itu. Di samping itu, bintik-bintik tidak selalu merupakan isyarat penyakit, mereka juga boleh menjadi hasil daripada penyakit yang lalu, yang pada masa ini tidak menimbulkan ancaman kepada tubuh manusia.

Apakah yang dimaksudkan dengan fluorografi?

Fluorografi dapat mengesan bukan sahaja penyakit dada atau paru-paru, tetapi juga organ-organ dalaman lain, misalnya, metastasis. Oleh itu, doktor mengesyorkan melakukan setiap tahun.

Sekiranya anda mengalami batuk, kelemahan dan demam lama, maka anda perlu menjalani prosedur untuk memeriksa sama ada anda telah mengalami radang paru-paru (radang paru-paru) atau batuk kering. Juga, fluorografi membantu mengenal pasti masalah dengan kelenjar getah bening, tulang rusuk dan tulang belakang, esofagus.

Berapa kerap anda memerlukan fluorografi?

Berapa kerap anda perlu melakukan fluorografi bergantung kepada beberapa faktor. Sebagai contoh, jika anda lulus sebagai langkah pencegahan, iaitu, anda tidak menghiraukan kesakitan di dada, batuk kerap, suhu dan banyak lagi, maka anda mesti melakukannya sekurang-kurangnya sekali dalam dua tahun, tetapi ia adalah lebih baik sekali setahun. Untuk petunjuk khusus, prosedur mesti dilakukan sekali setiap enam bulan.

Mengesyorkan fluorografi lebih kerap jika:

  • dalam keluarga atau di tempat kerja terdapat kes-kes tuberkulosis;
  • anda adalah pekerja institusi perubatan, khususnya hospital bersalin dan dispenser tuberkulosis;
  • berapa kali anda memerlukan fluorografi?

  • terdapat penyakit kronik yang teruk, termasuk asma bronkial, HIV, ulser perut, diabetes dan sebagainya.

Kontraindikasi untuk laluan fluorografi termasuk kehamilan dan umur sehingga 15 tahun.

Apakah sinar X yang sah?

Isu tidak kurang penting yang menggembirakan orang adalah sejauh mana hasil fluorografi. Oleh kerana doktor mengesyorkan mengambil gambar ini setiap tahun, dapat disimpulkan bahawa fluorografi itu sah selama setahun. Tetapi jika anda mempunyai petunjuk untuk melakukannya lebih kerap, maka jangan mengabaikannya. Ingat bahawa ujian ini membantu mengenal pasti penyakit serius di peringkat awal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 19