Posted on

berapa kerap anda boleh pergi ke solarium

Studio tiruan tiruan sangat popular pada musim sejuk dan musim luruh, semasa tempoh aktiviti solar yang rendah, di kalangan wanita yang lebih suka untuk sentiasa memakai gangsa atau kulit coklat menggoda. Tetapi pada musim panas mereka memerlukan, kerana penyinaran dosis dengan ultraviolet membantu dalam memerangi beberapa penyakit dermatologi. Malangnya, tidak semua pelawat salon sedar tahu berapa kerap seseorang boleh pergi ke solarium, itulah sebabnya sesetengah wanita menghadapi pelbagai masalah kesihatan dan kosmetik.

Contents

Berapa kerapkah saya boleh pergi ke solarium untuk pemula?

Terlepas dari apakah seseorang pertama kali memasuki studio penyamakan atau mengunjunginya selama bertahun-tahun, selang antara sesi tidak boleh kurang dari 48 jam. Ini adalah selang yang dipilih untuk sebab-sebab berikut:

  • proses pembentukan pigmen pada kulit yang terakhir kira-kira 2 hari;
  • kali ini membolehkan sel-sel menghasilkan vitamin D;
  • pendedahan berulang lebih awal 2 hari kemudian penuh dengan akibat negatif.

Fakta adalah bahawa selaran matahari adalah faktor yang merosakkan kulit, walaupun ia berguna dalam kesederhanaan. Di bawah pengaruh ultraviolet dari sel-sel yang menguap kelembapan, mereka kehilangan sebahagian daripada nutrien dan vitamin. Oleh itu, selepas sesi di solarium, selalu disyorkan untuk melincirkan kulit dengan agen pelembab intensif dan jangan ulangi prosedur lebih awal daripada 48 jam kemudian. Sekiranya tidak, epidermis akan nipis dan menjadi terlalu kering, kerengsaan dan penskalaan akan muncul.

Berhubung dengan kekerapan keseluruhan penyamakan tiruan, pakar dermatologi dinasihatkan untuk mematuhi peraturan 50 – tidak terdedah kepada radiasi lebih daripada 50 kali setahun. Cadangan ini adalah relevan untuk kedua-dua pemula dan pelanggan tetap salun.

Berapa kerap boleh saya kerap melawat solarium tanpa kemudaratan?

Kesan lampu ultraviolet pada kulit bergantung terutamanya pada jenisnya.

Berambut perang semula jadi dengan mata ringan (seperti Nicole Kidman) untuk pergi ke studio penyamakan tidak disyorkan sama sekali. Penyinaran kulit lut putih dan nipis meningkatkan risiko melanoma dan patologi dermatologi yang lain.

Bagi wakil jenis penampilan Eropah, serta wanita berambut perang, lawatan yang cekap ke solarium adalah benar-benar selamat, dan kadang-kadang berguna. Tetapi dalam semua perkara adalah penting untuk memerhatikan kesederhanaan, mengingati aturan 50 dan 48 jam selang antara sesi.

Terdapat juga masalah pergantungan pada selaran matahari, apabila keinginan untuk menjadikan kulit lebih gelap melewati sempadan yang munasabah, dan wanita lupa berapa kerap dibenarkan masuk ke solarium. Untuk mendapatkan coklat yang licin, cantik atau naungan gangsa, 5-10 prosedur cukup, bergantung kepada warna semulajadi epidermis. Selepas ini, perlu untuk mengganggu selama 1-2 bulan, dan kemudian hanya untuk mengekalkan warna kulit yang diingini, melawat studio penyamakan tidak lebih daripada 1-2 kali seminggu.

Berapa kerapkah anda berjemur dalam solarium menegak dan mendatar?

Perbezaan antara jenis peranti yang dijelaskan untuk membuat tan buatan adalah kuasa lampu. Dalam solarium menegak, mereka lebih sengit, kerana badan itu berada jauh dari radiasi. Kotak mendatar mengandaikan lokasi berapa kerap anda berjemur di solariumkulit dekat dengan lampu, jadi mereka kurang kuat.

Sebagai peraturan, pakar mengesyorkan selera matahari berselang-seli dalam kedua-dua jenis solarium, kerana jenis menegak membolehkan anda mendapatkan hasil yang cepat pada bahagian atas badan, dan pandangan mendatar – di bahagian bawah. Di samping itu, dalam kedudukan terlentang, epidermis kurang berpigmen di tempat-tempat di mana kulit menyentuh permukaan, dan bintik-bintik cahaya terbentuk. Betulkan kecacatan ini membolehkan 1-2 sesi dalam kotak menegak.

Mengenai kekerapan lawatan ke kedua-dua jenis solarium, peraturan yang disebutkan tadi dikenakan.

2be 601 36d 439 ba8 264 73e ef8 bc9 ca7 ddd 8fd 05d 319 5f2 b39 c86 681 d83 1c8 ddc 188 180 9cb cd2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *