Posted on

bulanan sudah 15 hari apa yang perlu dilakukanDalam amalan perubatan, diyakini bahawa tempoh haid harus berubah dari tiga hingga tujuh hari, dan apa-apa penyelewengan dalam satu arah atau yang lain boleh dianggap sebagai kesempatan untuk pemeriksaan. Walau bagaimanapun, sebelum anda memahami apa yang perlu dilakukan, apabila bulanan pergi selama 12 hingga 15 hari atau lebih, anda perlu menentukan sebabnya.

Apabila anda tidak perlu panik?

Terdapat beberapa faktor apabila seorang wanita boleh mengalami pendarahan yang berpanjangan dari saluran kemaluan, tetapi mereka tidak akan menjadi patologi, dan oleh itu tiada rawatan diperlukan. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa anda tidak perlu bimbang hanya jika anda berada dalam senarai di bawah, dan tidak ada aduan lain, sebagai contoh, sakit, dan pendarahan tidak banyak, tanpa gumpalan.

Jadi, apakah sebabnya, bahawa bulanan sudah berusia 15 hari:

  • kitaran haid yang tidak stabil. Ini terpakai kepada wakil-wakil seks yang adil, yang haidnya bermula tidak lebih dari dua tahun lalu;
  • haid selepas penyerahan;
  • climacterium;
  • keturunan.

Bilakah saya perlu mendapatkan bantuan perubatan daripada doktor?

Kepada pakar ginekologi perlu pergi selalu, sebenarnya alasan mengapa bulanan tidak berhenti 15 hari dan lebih, boleh jadi banyak. Dan yang paling umum ialah:

  1. Kontraseptif yang dipilih secara tidak betul, kedua-dua ubat oral dan peranti intrauterin.
  2. Pada pelantikan doktor, anda sering boleh mendengar aduan mengenai fakta bahawa 15 hari selepas smear bulan, dan sebabnya ini kemungkinan besar pil baru atau “lingkaran” yang ditubuhkan. Ulangi penyebab ini atau rekomendasikan kaedah kontrasepsi yang lain, anda hanya akan dapat pakar sakit puan anda.

  3. Kegagalan dalam sistem hormon.
  4. Dengan ketidakseimbangan hormon, seorang wanita dari mana-mana umur boleh dihadapkan, dan hasilnya adalah gaya hidup yang tidak aktif, kehidupan seks yang tidak teratur, diet tidak wajar, ekologi yang kurang baik dan tekanan. Sebagai peraturan, dalam hal ini, latar belakang hormon disesuaikan dengan persediaan khusus: Novinet, Janine, dll.

  5. Penyakit ginekologi.
  6. Endometriosis, polycysticosis, pelbagai penyakit serviks dan serviks boleh menyebabkan haid yang berlarutan. Rawatan dilantik selepas pemeriksaan pakar ginekologi, ultrasound dan ujian tambahan.

Sudah tentu, anda boleh cuba menghentikan tempoh haid, yang telah berlangsung selama 15 hari, di rumah. Untuk ini, ubat tradisional mengesyorkan meminum lada air, merebus kelenjar, jus daun pisang segar, dan sebagainya.

Oleh itu, menghadapi masalah ini, setiap wanita perlu melawat doktor. Pada masa yang sama, diagnosis dan ubat yang betul akan membantu dengan cepat mengatasi pendarahan, kerana ia mungkin bersembunyi bukan sahaja ketidakseimbangan hormon yang tidak seimbang, tetapi juga penyakit yang lebih serius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + = 4