Posted on

darah dari faraj

Setiap wanita yang sihat mempunyai pelepasan vagina bulanan setiap bulan. Mereka dipanggil menstruasi. Mereka mestilah biasa, tidak terlalu banyak dan tidak lama lagi tidak lebih daripada 7 hari. Ia berlaku bahawa beberapa hari sebelum dan selepas haid terdapat lemah mengesan. Ini adalah perkara biasa jika mereka tidak banyak dan dikaitkan dengan kitaran.

Kadang-kadang ada pendarahan kecil dari faraj antara haid. Mereka biasanya sangat lemah dan 2-3 hari terakhir. Semua kes peruntukan darah lain memerlukan perhatian dan pemeriksaan yang mendalam oleh seorang doktor. Lagipun, mereka dapat memberi kesaksian kepada permulaan penyakit itu.

Dalam apa kes-kes boleh mengeluarkan darah dari faraj?

Kami menyenaraikan penyebab kerap pembuangan darah vagina:

  1. Tempoh yang tidak normal atau berleluasa. Jika ia berlaku lebih daripada 7 hari dengan pembebasan sejumlah besar darah, ini boleh mengakibatkan anemia kekurangan zat besi. Oleh itu, anda perlu melawat doktor untuk mengetahui sebab-sebab keadaan ini. Ini boleh menjadi penyakit inflamasi, jangkitan atau gangguan hormon. Kadang-kadang, punca-punca masa yang berlebihan tidak dikaitkan dengan alat kelamin. Mereka boleh muncul kerana tekanan, hipotermia teruk, atau terlalu banyak fizikal.
  2. Selalunya pembuangan darah dari faraj dikaitkan dengan kegagalan hormon. Mereka boleh berlaku pada wanita dari mana-mana umur yang mempunyai fungsi tiroid atau pituitari yang menurun.
  3. Wanita pada masa menopaus, terutamanya pada permulaan, mungkin mempunyai pelepasan berdarah. Sebab untuk ini mungkin ketagihan badan untuk keadaan ini atau polip atau tumor. Untuk mengecualikan penyakit yang serius, adalah bernilai untuk melihat doktor.
  4. Dari lendir faraj ke darah boleh dikeluarkan semasa keradangan, endometriosis atau polip.
  5. Punca rembesan itu sering polip dalam rahim, sista ovari atau tumor malignan. Oleh itu, disyorkan untuk berunding dengan doktor segera untuk memulakan rawatan mengikut masa. Lagipun, gumpalan darah dari faraj menunjukkan perdarahan di rahim. Ia juga boleh disebabkan oleh kehamilan ektopik, yang sangat berbahaya.
  6. Darah dari faraj selepas hubungan seks boleh muncul akibat kecederaan dan mukosa mikron. Sebab untuk ini mungkin kurang pelumasan atau hubungan seksual ganas.
  7. Selalunya pembuangan berdarah berlaku kerana mengambil pil kawalan kelahiran, terutamanya dalam tiga bulan pertama. Sesetengah ubat lain juga boleh menyebabkan pendarahan kecil. Biasanya mereka lulus sendiri selepas pemansuhan ubat-ubatan ini, tetapi lebih baik diperiksa oleh doktor.
  8. Pendarahan boleh menyebabkan dan menyebabkan, tidak berkaitan dengan ginekologi. Sebagai contoh, pelanggaran pembekuan darah atau mengambil alkohol dalam dos yang besar.

Darah dari faraj semasa hamil

Tiga bulan pertama pelepasan darah kecil - selalunya fenomena biasa, mereka hampir semua wanita. Tetapi anda masih perlu melihat doktor untuk mengelakkan komplikasi. Mengapa ada darah? Ini mungkin menunjukkan keguguran awal atau kehamilan ektopik. pendarahan dari farajPelepasan berdarah kecil boleh berlaku selepas hubungan seks kerana microtrauma mukosa.

Pendarahan adalah sangat berbahaya pada masa-masa kemudian. Ia boleh menunjukkan plasenta previa, pecah atau pengelupasan, serta kelahiran pramatang. Penyebab darah boleh menjadi penyakit berjangkit pada serviks atau keradangan, yang juga berbahaya bagi kanak-kanak.

Untuk menentukan mengapa terdapat darah dari faraj, anda perlu melawat doktor. Kerana dalam kebanyakan kes, pendarahan memerlukan rawatan segera, jika tidak, mereka mungkin berbahaya untuk kehidupan wanita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3