Posted on

apabila menekan sakit dada

Setiap wanita dan wanita perlu menjalankan pemeriksaan bebas secara teratur untuk payudara, untuk mengesan tanda-tanda penyakit yang mungkin berlaku pada peringkat terawal. Sering kali, dengan kaedah diagnosis ini, seorang wanita seksual mendapati bahawa apabila dia menekan pada satu atau kedua-dua kelenjar susu, dia mula mengalami sakit.

Sensasi sedih dalam situasi seperti itu mungkin berbeza, bagaimanapun, mereka selalu menakutkan wanita dan membuat mereka mengesyaki penyakit yang mengerikan seperti kanser payudara. Sesungguhnya, dalam sesetengah kes gejala ini sebenarnya menunjukkan neoplasma malignan, tetapi ada sebab lain yang boleh menyebabkan kesakitan pada kelenjar dada, yang akan kita pertimbangkan dalam artikel ini.

Mengapa dada sakit dengan tekanan?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tanda ini boleh menunjukkan penyakit onkologi. Di samping itu, tanpa menghiraukan dada yang mana anda mengalami kesakitan semasa menekan, kiri atau kanan, sebab-sebab ini mungkin seperti berikut:

  • mastopati fibrosis, atau lesi jinak dalam kelenjar susu;
  • pelbagai penyakit kelenjar tiroid;
  • beberapa pelanggaran hati;
  • gangguan pada latar belakang hormon disebabkan oleh sebarang penyakit daripada sistem pembiakan wanita dan badan secara keseluruhan, serta tekanan dan pengalaman saraf yang berterusan.

Juga, penyebab kesakitan di dada apabila menekannya mungkin neuralgia antara intercostal atau osteochondrosis dan perubahan degeneratif-dystrophik lain dalam tulang belakang. Dengan itu dada sakit apabila ditekanpenyakit, sakit sangat sering memancarkan kepada kawasan-kawasan seperti itu bahawa ia benar-benar mustahil untuk meneka apa yang ditunjuk tanpa melakukan pemeriksaan terperinci. Sementara itu, dengan osteochondrosis dan neuralgia, sebagai peraturan, terdapat banyak gejala lain, contohnya, sakit kepala, ketidakselesaan di leher dan belakang, kelemahan umum, keletihan yang berlebihan dan lain-lain.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya mengalami sakit dada semasa menekan?

Tidak syak lagi, pengesanan pertama gejala sedemikian harus dialamatkan secepat mungkin kepada doktor-mamma untuk pemeriksaan dalaman oleh pakar yang berkelayakan dan kaedah diagnostik yang diperlukan. Dalam kes ini, penangguhan boleh menjadi sangat berbahaya, kerana banyak penyakit merespon dengan baik untuk rawatan hanya pada tahap paling awal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =