Posted on

densitometri tulang

Adalah diketahui bahawa kedai-kedai kalsium dalam tubuh mulai habis, bermula dari usia 30 tahun. Oleh itu, adalah penting untuk memulakan diagnosis osteoporosis seawal mungkin, terutamanya untuk wanita. Untuk tujuan ini, teknik terbaru, densitometry tulang, telah dibangunkan. Kaedah penyelidikan ini membolehkan anda dengan cepat dan tepat menentukan kepadatan mineral tisu tulang.

Apakah perbezaan antara densitometry ultrasonik dan x-ray tulang?

Kedua-dua jenis tinjauan yang diterangkan adalah berdasarkan kepada kesan yang berbeza.

Kaedah yang pertama menunjukkan bahawa penubuhan kepadatan mineral dengan bantuan densitometry tumit dan tulang radius. Angin ultrasound lebih cepat dalam tisu daripada lebih padat. Data yang diperolehi itu diproses oleh komputer, hasilnya diberikan dalam bentuk indeks yang menunjukkan penyimpangan kepekatan kalsium dari nilai normal. Kaedah ini dianggap sangat tepat, kerana ia membolehkan untuk mendiagnosis osteoporosis pada tahap paling awal.

Densitometri sinar-X adalah pengimejan tulang belakang lumbal dan toraks dalam unjuran sisi. Dalam kes ini, ketumpatan tulang dikira dengan menggunakan peralatan khas berdasarkan imej yang diperolehi.

Sebagai peraturan, kaedah ultrasound lebih bermaklumat, tetapi selepas melakukan densitometri sedemikian, kajian radiografi lengkap dilantik untuk mengesahkan diagnosis.

Menyediakan untuk densitometry tulang

Tiada penyediaan khas diperlukan sebelum peperiksaan. Satu-satunya keperluan adalah tidak mengambil persiapan kalsium 24 jam sebelum densitometry.

Untuk kemudahan, adalah wajar cadangan berikut:

  1. Pakai pakaian longgar yang selesa tanpa pengikat logam, zippers dan butang.
  2. Keluarkan barang kemas dan gelas.
  3. Amaran doktor mengenai kemungkinan kehamilan.

Perlu diingat bahawa tidak ada keperluan untuk menyediakan diagnostik ultrasound, ini adalah prosedur yang sangat mudah dan cepat.

Bagaimana komputer densitometry tulang?

Peranti ultrasound Monoblock mempunyai niche kecil di mana kaki, jari atau tangan diletakkan. Selepas 15 minit (kadang - kadang) kesan tidak menyakitkan, hasil pengukuran adalah output ke komputer. Diagnosis ditubuhkan berdasarkan dua petunjuk integral - T dan Z. Nilai pertama sepadan dengan nisbah (dalam mata) kepadatan tulang diukur dengan nilai yang sama pada orang yang sihat di bawah umur 25 tahun. Z-indeks menunjukkan kepekatan kalsium berbanding kandungan mineral normal dalam kumpulan umur pesakit yang bersamaan.

Anggaran melebihi -1 mata adalah ciri orang yang sihat. Nilai-nilai antara -1 hingga -2.5 menunjukkan kehadiran osteopenia - tahap awal demineralisasi tulang. Sekiranya skor berada di bawah -2.5 mata, terdapat sebab untuk menentukan diagnosis osteoporosis.

Bagaimanakah densitometri tulang sinar-X dilakukan?

Sistem peperiksaan stesen terdiri daripada meja dengan penutup lembut di mana orang (berbaring) terletak, serta "lengan" mudah alih yang bergerak di sepanjang badan dan disetempatkan di atas bagaimana densitometry tulang dilakukanpesakit. Di samping itu, terdapat pendakap, di mana kaki diletakkan ketika mengambil gambar sendi pinggul.

Penjana sinar-X dibina ke dalam meja, dan peranti pemprosesan imej digital untuk imej diletakkan di dalam lengan. Selepas densitometry, ia dipaparkan pada skrin komputer.

Semasa prosedur, adalah penting untuk berbaring tanpa bergerak, kadang-kadang pakar-pakar meminta untuk menahan nafas anda untuk sementara waktu untuk mengelakkan kekaburan gambar.

Hasilnya dijelaskan oleh ahli radiologi, yang menunjukkan skor kepekatan kalsium di dalam tulang dan ketumpatan tisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =