Posted on

Emfisema Gejala Paru-paru

Emfisema paru-paru dipanggil patologi, disertai oleh udara berlebihan dalam paru-paru. Dalam kes ini, pernafasan biasa dan pertukaran gas terganggu. Penyakit ini kronik dan dicirikan oleh kursus yang progresif. Selalunya, orang yang mempunyai penyakit sederhana dan tua mengalami emfisema.

Punca emfisema

Faktor-faktor yang bertanggungjawab untuk pembangunan emfisema dikelaskan kepada dua kumpulan.

Yang pertama termasuk faktor yang disebabkan oleh keanjalan dan kekuatan unsur paru-paru terganggu, dan seluruh jabatan pernafasan paru-paru telah diubahsuai secara patologis:

 • penyedutan asap tembakau yang sistematik;
 • penyedutan udara sistematik yang tercemar dengan zarah habuk atau bahan kimia;
 • kekurangan kongenital alpha-1-antitrypsin;
 • gangguan peredaran mikro dalam paru-paru.

Kumpulan kedua termasuk faktor yang meningkatkan tekanan di bahagian pernafasan paru-paru, sedangkan bronchioles pernafasan, kursus alveolar dan alveoli berkembang lebih. Khususnya, ini disebabkan oleh halangan (halangan) saluran pernafasan, yang merupakan komplikasi bronkitis.

Jenis-jenis emphysema

Kumpulan pertama faktor menyebabkan emphysema utama paru-paru. Dalam kes ini semua paru-paru terjejas, dan bentuk ini dipanggil menyebar.

Sekiranya perubahan patologi di dalam paru-paru dikaitkan dengan tuberkulosis yang dipindahkan atau bronkitis, maka bercakap tentang emphysema sekunder, yang paling sering ditunjukkan dalam bentuk bullous. Dalam kes ini, paru-paru sebahagiannya terjejas dan di dalamnya terbentuk lembu - kawasan tisu bengkak yang penuh dengan udara.

Apa yang berlaku semasa emfisema?

Kerana pelanggaran keanjalan tisu paru-paru, jumlah udara yang dihembuskan menjadi lebih kecil. Oleh itu di dalam paru-paru ada kelebihan udara, yang tidak dapat dikeluarkan oleh orang tersebut. Oleh itu, gejala utama emfisema adalah sesak nafas teruk. Pada pesakit dengan kecenderungan keturunan untuk emphysema, dyspnea mula berkembang pada usia muda.

Udara yang kekal di dalam paru-paru tidak terlibat dalam proses, oleh itu, kurang oksigen memasuki aliran darah, dan jumlah karbon dioksida yang dikeluarkan juga berkurang.

Di samping itu, jumlah tisu penghubung di dalam paru-paru mula meningkat, oleh kerana organ-organ ini menjadi lebih besar dalam jumlah, dan di dalamnya mengumpul kantung udara berselang-seli dengan tisu biasa.

Gejala emfisema

Kenali emfisema dengan:

 • Dyspnea yang disebut, yang menjadi teruk semasa latihan;
 • "puffing" spesifik - pesakit itu membuat "nafas" nafas cepat, dan menghembuskan nafas perlahan-lahan, membengkokkan pipinya dan menutup bibirnya;
 • sianosis - apabila bentuk emphysema diabaikan, pesakit menjadi berwarna biru dengan lidah, kuku, dan bibir;
 • pergerakan lemah dada, yang dalam kes ini mempunyai bentuk berbentuk tong, bengkak;
 • kawasan supraclavicular diperluas dan ruang intercostal.

Pesakit dengan emphysema dipaksa tidur di perut mereka dengan thorax mereka menurunkan, walaupun pada peringkat kemudian kedudukan ini menyebabkan ketidakselesaan, kerana pesakit perlu tidur duduk. Semasa pesakit terjaga suka duduk bersandar sedikit ke hadapan - jadi lebih mudah bagi mereka untuk menghembus udara.

Diagnosis dan rawatan emfisema

Dalam kajian emfisema:

 • auskultasi dan perkusi thorax (ketuk dan ketuk);
 • X-ray paru-paru (tanda radiologi emfisema - mencelupkan diafragma dan kembung tisu paru-paru);
 • dikira tomografi paru-paru untuk X-ray daripada emfisemapenyetempatan lembu;
 • pemerhatian pernafasan luaran (doktor menganggarkan jumlah udara pesakit boleh menghembus nafas).

Emphysema mengancam dengan komplikasi seperti kekurangan jantung dan paru-paru dan pneumothorax (masuk ke dada udara dari pembuli pecah). Di samping itu, paru-paru yang bekerja tidak cukup menjadi terdedah kepada jangkitan. Oleh itu, adalah penting untuk berunding dengan doktor pada kecurigaan pertama emfemaema pulmonari - dia akan menilai simptom-simptom dan merawat rawatan, yang secara keseluruhannya diturunkan kepada penolakan tabiat buruk dan gimnastik pernafasan. Kadang-kadang lembu dibuang melalui pembedahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − = 24