Posted on

Eosinophils diturunkan

Eosinophils – ini adalah sel darah, yang merupakan salah satu jenis leukosit dan bertanggungjawab untuk melindungi tubuh daripada protein asing. Sel-sel ini terlibat dalam melindungi tubuh daripada alergen, luka penyembuhan, melawan organisma parasit. Mereka dihasilkan oleh sumsum tulang, mengedarkan 3-4 jam di dalam aliran darah, selepas itu mereka menetap di tisu.

Mengurangkan kandungan eosinofil dalam darah

Kandungan normal eosinofil dalam darah orang dewasa adalah antara 1 dan 5% daripada jumlah leukosit. Pada masa yang sama, indeks sel-sel ini tidak tetap dan berubah dalam sehari. Oleh itu, pada siang hari jumlahnya dalam darah adalah minimum, dan pada waktu malam, semasa tidur, maksimum.

Nilai normal dikira untuk analisis dilakukan pada perut kosong, pada waktu pagi. Apabila kandungan eosinofil dalam darah diturunkan, keadaan ini dipanggil eosinopenia. Ini menunjukkan pengurangan imuniti secara am, penurunan daya tahan tubuh terhadap kesan negatif dari persekitaran dalaman dan luaran.

Penyebab menurunkan tahap eosinofil dalam darah

Tidak ada punca penurunan pengurangan dalam eosinofil dalam darah. Seperti mana-mana leukosit lain, sisihan penunjuk dari norma biasanya menunjukkan apa-apa gangguan dalam fungsi organisma, yang paling sering bersifat patologi.

Dalam tempoh selepas operasi, selalu terdapat sedikit penurunan dalam tahap eosinofil, tetapi jika mereka dikurangkan, ini menunjukkan keadaan serius pesakit. Di samping itu, kadar eosinofilet yang dikurangkan dalam analisis darah boleh dengan proses keradangan yang berlarutan dan kronik. Dalam keadaan seperti itu, ia adalah satu gejala yang membimbangkan, kerana ini bermakna sistem imun manusia tidak dapat menampung jangkitan yang mungkin.

Tahap eosinofil yang rendah dapat dilihat apabila:

  • luka bakar yang meluas;
  • sepsis;
  • pada permulaan penyakit berjangkit;
  • dengan demam kepialu, disentri, usus buntu akut (mungkin penurunan sehingga 0%);
  • dengan tekanan, kejutan, sensasi menyakitkan yang berpanjangan;
  • pada mabuk organisme (hemolisis akut, porphyria, koma uremik dan kencing manis);
  • apabila mengganggu rejim tidur (penurunan sedikit dalam tahap eosinofil diperhatikan pada orang yang mengalami kekurangan tidur).

Tahap pengurangan eosinofil dalam kombinasi dengan tahap tinggi monosit dalam darah biasanya berlaku semasa pemulihan daripada jangkitan akut.

Juga, eosinopenia sering dijadikan kesan sampingan apabila dirawat dengan kortikosteroid atau ubat-ubatan lain yang mempengaruhi kelenjar adrenal, sebagai pelepasan tambahan hormon menghalang pembiakan sel-sel ini.

Hampir semua wanita mengalami sedikit penurunan dalam tahap eosinofil yang diamati semasa kehamilan, dan pada saat lahir kadar turun tajam. Walau bagaimanapun, dalam tempoh dua minggu selepas penghantaran, indikator menstabilkan.

Rawatan dengan eosinophil yang dikurangkan dalam darah

Mekanisme permulaan eosinopenia belum dipelajari sepenuhnya sehingga kini, dan faktor-faktor yang boleh menyebabkan permulaannya, Ujian darah eosinophils diturunkanbanyak. Khususnya dengan sendirinya, pengurangan eosinofil bukan penyakit, tetapi gejala yang menunjukkan kehadiran penyakit. Oleh itu, tidak ada rawatan khusus untuk melanggar tahap eosinofil, dan semua tindakan ditujukan untuk memerangi penyakit yang menimbulkannya, serta mengambil tindakan umum untuk menguatkan imuniti.

Sekiranya penurunan eosinofil disebabkan oleh faktor fisiologi (tekanan, pengawalan fizikal, dan lain-lain), penunjuk selepas beberapa ketika kembali kepada normal dengan sendirinya, dan tiada tindakan diperlukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 8 =