Posted on

estradiol diturunkan

Estradiol – hormon wanita utama yang dihasilkan oleh ovari dan adrenal. Ia ada di dalam lelaki dan di dalam badan wanita. Di dalam badan lelaki, ia dihasilkan dalam testis, kelenjar adrenal dan kebanyakan tisu periferi. Terima kasih kepada pengaruhnya pada tubuh, angka feminin yang biasa terbentuk, itulah sebabnya ia dianggap feminin. Di dalam badan wanita, hormon ini bertanggungjawab untuk pembentukan sistem pembiakan, perkembangan alat kelamin sekunder, kitaran haid, perkembangan ovum, pertumbuhan dan perkembangan rahim semasa kehamilan, dan juga mempengaruhi perilaku seksual psychophysiological. Semua fungsi ini terganggu jika estradiol diturunkan.

Estradiol diturunkan – gejala

Dengan tahap penurunan estradiol, gejala-gejala akan menjadi:

  • anovulasi;
  • kemandulan;
  • hirsutism;
  • osteoporosis pada wanita;
  • hipogonadisme;
  • amenorea atau oligomenorrhea;
  • pendarahan rahim perut;
  • sindrom pramenstruasi.

Juga, kecurigaan estradiol rendah patut menyebabkan feminisasi pada lelaki.

Rendah estradiol – sebab

Rendah estradiol pada wanita boleh disebabkan oleh penggunaan pil kontraseptif dan ubat kemoterapi. Dikurangkan estradiol darah boleh menjadi kesan sampingan ubat-ubatan, seperti Danazol, nafarelin, pravastatin, cimetidine, Nandrolo, Mifepristone (dalam kes pengguguran), Dexamethasone dan lain-lain boleh memberi kesan merendahkan estradiol.

Rendah estradiol – gejala

estradiol rendah menghidap gejala seperti: kerugian pesat berat badan, karbohidrat yang tinggi atau diet bebas lemak, vegetarianisme, bulimia, gangguan endokrin, keradangan organ-organ pembiakan, gangguan dalam pengeluaran hormon seks, dan juga melakukan senaman fizikal yang kuat. Juga, kadar estradiol yang rendah pada wanita diperhatikan dalam kes kehamilan awal dan akibat penyalahgunaan alkohol dalam tempoh haid.

Kekurangan estradiol boleh bebas ditentukan oleh tanda-tanda seperti: ketiadaan haid selama lebih daripada enam bulan, kulit kering, pengurangan payudara dan saiz rahim, masalah hamil seorang anak lebih daripada enam bulan.

Estradiol menurun semasa kehamilan

Pada masa awal, estradiol rendah akan didiagnosis semasa kehamilan, dan ini adalah perkara biasa. Estradiol mewujudkan keadaan untuk perkembangan anak yang berjaya dari konsepsi kepada kelahiran itu sendiri. Ia adalah hormon ini yang menyediakan pertumbuhan rahim yang diperlukan mengikut pertumbuhan bayi.

Estradiol diturunkan – rawatan

Sebelum memulakan rawatan, adalah perlu untuk lulus analisis ke tahap kandungan estradiol. Ini memerlukan bahan biologi – darah dari urat.

Jika analisis mendedahkan estradiol yang menurun, bagaimana untuk membangkitkannya secara normal dalam badan? Untuk meningkatkan tahap estradiol, doktor mengesyorkan rawatan dengan agen hormon, tetapi wanita cenderung untuk mengelakkan rawatan itu, yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan dan kesan yang tidak menyenangkan lain. estradiol merendahkan rawatanPerubatan tradisional mempunyai senjata yang mengandungi beberapa ratus herba yang mengandungi phytoestrogen – bahan yang boleh menimbulkan kekurangan estrogen di dalam badan. Yang paling terkenal dan produktif: sage, hop, semanggi, semanggi manis, likuoris, mistletoe, oregano, bunga Linden, dan lain-lain.

Tahap estradiol dapat ditingkatkan, tetapi tidak membatasi dirinya dalam makanan, karena selama diet yang ketat, hormon dalam tubuh tidak akan dihasilkan. Untuk meningkatkan tahap oestradiol juga mungkin, jika baik dan makan yang betul – dalam diet harus terutamanya makanan protein yang menyumbang kepada pembangunan estradiol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2