Posted on

analog

Festal adalah gabungan persediaan enzim yang menyumbang kepada peningkatan proses pencernaan. Kekayaan farmaseutikal utama ubat ini adalah penyediaan proses untuk pecahan protein, lemak dan karbohidrat dalam usus kecil. Ini dicapai kerana kandungan dalam perumusan pancreatin - ekstrak kandungan pankreatik, termasuk enzim amilase, lipase dan protease.

Di samping itu, Festal mengandungi hemiselulase enzim yang menggalakkan penyerapan gentian tumbuhan, dan ekstrak hempedu untuk merangsang motilitas pundi hempedu dan usus. Penyediaan ini dihasilkan dalam bentuk dragee, ditutup dengan salutan pelindung khas, yang tidak larut sehingga ia menembusi usus kecil.

Gejala utama di mana ubat ini boleh ditetapkan adalah:

 • berat dan sakit di perut, rasa kenyang perut selepas makan;
 • mual;
 • cirit birit;
 • kembung perut.

Apa yang boleh menggantikan Festal?

Terdapat sejumlah besar analog festal - persiapan enzim yang boleh mengimbangi kekurangan dalam fungsi sekretariat pankreas dan perkumuhan hati. Ubat-ubat ini dihasilkan berasaskan pancreatin, bahan aktif utama, tetapi juga boleh mengandungi komponen aktif dan bantu lain, dan juga dihasilkan dalam pelbagai bentuk dos.

Kami hanya memberikan senarai Analog Festal yang tidak lengkap, termasuk ubat-ubatan yang paling popular dan sering diresepkan untuk masa kini:

 • Pancreatin;
 • Panzinorm;
 • Penzital;
 • Creon;
 • Uni-Festal;
 • Pantcitrate;
 • Hermitage;
 • Enzistal;
 • Mezim;
 • Biosim.

Apa yang lebih baik - Festal, Pancreatin atau Mezim?

Mezim, seperti Festal, mengandungi pancreatin, tetapi ia tidak mengandungi ekstrak empedu dan hemiselulase. Tanda-tanda untuk mengambil ubat ini adalah serupa. Dalam kes ini, ketiadaan asid hempedu dalam Mezim memungkinkan untuk menggunakannya untuk cholelithiasis, apabila bahan-bahan kolera dilarang, serta dengan kecenderungan untuk cirit-birit. hempedu boleh menimbulkan najis longgar. Apabila kedua-dua Festal dan Mezim diambil, enzim dipecahkan dalam persekitaran alkali usus kecil, berkat membran yang melindungi terhadap tindakan persekitaran asid perut. Tablet Pancreatin juga mengandungi enzim pankreas sebagai bahan aktif dan disalut dengan lapisan enterik.

Apa yang lebih baik - Festal, Creon atau Enzistal?

Creon, yang bertindak disebabkan oleh enzim pankreas, dibezakan dengan bentuk pelepasan khas. Penyediaan ini dihasilkan dalam bentuk kapsul gelatin, yang terdiri daripada mini-mikrob dengan bahan aktif. Masuk ke dalam perut, kapsul itu larut, melepaskan mikrosfera, yang bercampur dengan koma makanan. Selepas itu, enzim pankreas yang dilindungi oleh membran enterik, dibekalkan bahagian demi keping ke dalam usus kecil, di mana ia diaktifkan. Oleh kerana itu, makanan dicerna lebih terperinci. Enzistal adalah analog lengkap Festal; mengandungi kedua-dua lankreatin, dan hemiselulase, dan komponen empedu, mempunyai bentuk pembebasan yang sama.

Apa yang lebih baik - Festal, Penzistal atau Panzinorm?

Festal atau pancreatin adalah lebih baik

Penzistal - satu persediaan dalam bentuk tablet, shell tertutup usus yang dilindungi, berdasarkan enzim pankreas. Panzinorm dadah juga mengandungi hanya pancreatin dari asal haiwan dan tidak mengandungi empedu dan hemiselulase, berbeza dengan Festal. Panzinorm dilepaskan dalam dua bentuk: kapsul dan tablet, ditutup dengan lapisan pelindung enterik.

Untuk memberikan jawapan yang jelas kepada persoalan mana analog di atas adalah lebih baik, adalah mustahil. Kecekapan yang mana ubat ini atau yang akan beroperasi bergantung bukan sahaja pada komposisi dan bentuk pelepasan, tetapi juga pada ciri-ciri individu badan manusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 4 =