Posted on

streptokokus hemolytic

Bukan rahsia lagi bahawa walaupun dalam tubuh seseorang yang sihat hidup banyak bakteria. Sesetengah daripada mereka berkembang secara bebas, tanpa menyebabkan kemudaratan khas, yang lain menjadi punca proses dan penyakit keradangan. Kategori ini termasuk streptokokus hemolitik - bakteria yang menduduki tempat kedua dalam bilangan jangkitan yang membangkitkannya.

Apa itu streptokokus beta-hemolytic?

Streptococcus adalah sejenis bakteria yang, bergantung kepada ciri mikrobiotiknya, boleh dibahagikan kepada subspesies individu. Istilah "hemolytic" dalam kes ini bermakna bahawa mikroorganisma ini, apabila dicerna, boleh memusnahkan struktur sel-sel, dengan itu menyampaikan ancaman yang besar kepada kesihatan. Bakteria hemolytic bukan sahaja memakan sel-sel darah, tetapi juga mempengaruhi komposisinya, merangsang suppuration dan keradangan pada organ-organ tertentu.

Terdapat banyak jenis streptococci, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Dalam usaha untuk membezakan bakteria antara satu sama lain dan mencari ubat-ubatan yang betul yang mereka tidak mempunyai sebarang rintangan, iaitu, kestabilan, para saintis mula menandakan setiap jenis tertentu streptococci beta hemolitik dalam abjad Latin, dari A ke H. Hampir semua jenis mikroorganisma tidak memerlukan rawatan khas, badan kita oleh sistem sendiri imun mampu untuk menentang mereka. Tetapi tidak apabila ia datang kepada hemolitik kumpulan streptococcus A. Bakteria ini adalah punca penyakit seperti yang tidak menyenangkan seperti:

 • angina;
 • tonsilitis;
 • faringitis;
 • pneumonia;
 • impetigo;
 • demam merah;
 • demam rematik akut;
 • meningitis;
 • penyakit jantung rematik;
 • erysipelas dan lain-lain.

Sekiranya streptokokus hemolitik menetap di tekak, gejala pertama mungkin muncul beberapa bulan selepas jangkitan, penyakit ini mempunyai masa untuk memperoleh watak kronik dan sukar untuk dirawat. Tentukan asal-usul streptokokusnya boleh, hanya dengan melewati analisis penanaman zave, yang dalam amalan terapeutik biasa hampir tidak pernah dilakukan. Oleh itu, jika anda telah cuba menyembuhkan tekak atau batuk yang sakit selama beberapa minggu tanpa berjaya, cuba dapatkan referal dalam analisis ini. Sekiranya terdapat kumpulan beta-hemolytic A mengikis streptokokus, rawatan dengan antibiotik beta-laktam ditunjukkan.

Jenis lain streptokokus

Streptococcus alpha-hemolytic berbeza daripada beta-hemolytic kerana hanya sebahagiannya mempengaruhi struktur sel darah. Ini bermakna bakteria jenis ini jarang menjadi penyebab penyakit serius, dan mungkin kurang dijangkiti dengannya. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan bahawa peraturan berikut diperhatikan:

 1. Elakkan hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti.
 2. Jangan gunakan peralatan atau peralatan makan untuk penggunaan umum.
 3. Perhatikan peraturan kebersihan.
 4. Semasa pemecahan penyakit berjangkit selepas pulang, basuh tangan dan muka dengan sabun dan air.

Rawatan streptokokus hemolitik dengan antibiotik dijalankan streptokokus alpha hemolytichanya selepas doktor telah membentuk bentuk tepat mikroorganisma yang menimbulkan penyakit. Dadah yang paling biasa adalah salah satu daripada berikut:

 • penisilin;
 • cephalosporins;
 • karbapenem.

Kursus rawatan biasanya dari 7 ke 10 hari, tetapi boleh dilanjutkan lagi jika perlu. Apabila bakteria akan dimusnahkan sepenuhnya, pesakit adalah wajar untuk lulus terapi immunostimulatory dan ejen tonik, dan vitamin dan minum tentu lacto-bakteria ejen. Walaupun dengan keberkesanan rintangan rawatan kepada kumpulan streptokokus beta hemolitik A tidak berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 19 =