Hyperemia pada kulit | proektdem.com

Hyperemia pada kulit

hiperemia kulit

Apabila jumlah darah yang mengalir ke kawasan tertentu adalah terlalu besar, kulit menjadi terlalu merah di kawasan ini dan menghasilkan kesan yang tidak menyenangkan. Mereka memanggil ini fenomena hiperemia kulit. Ya, ia bukan penyakit berjangkit, ia hanya kemerahan, tetapi ia memberikan banyak kesulitan kepada orang, jadi ia masih perlu untuk menjalankan rawatan.

Penyebab hiperemia kulit

Hyperemia pada kulit berlaku apabila saluran darah, organ atau tisu berlebihan. Peningkatan pengisian darah adalah hasil aliran darah arteri yang melebihi normal. Terdapat dua jenis hiperemia:

  • vena;
  • arteri.

Hiperemia Venous disifatkan oleh aliran darah tertangguh. Dalam sesetengah kes, ia boleh menyebabkan berhenti sepenuhnya. Sebab-sebab patologi ini berbeza, biasanya ini:

  • penyumbatan urat oleh trombus atau embolus;
  • kelemahan ventrikel kanan jantung;
  • peningkatan dramatik tisu atau tekanan hidrostatik;
  • kelemahan urat elastik;
  • lama tinggal dalam kedudukan tegak.

Hiperemia arteri muncul sebagai hasil peningkatan aliran darah melalui arteri. Penyebab fenomena ini adalah peningkatan kepekaan pembuluh darah dalam tubuh manusia kepada perengsa fisiologi, akibat faktor psikogenik, contohnya rasa malu atau kemarahan, serta kesan toksin bakteria atau suhu tinggi.

Penyakit ini boleh menjadi akibat daripada kehadiran komorbiditi manusia. Sebagai contoh, keradangan di muka menyebabkan lupus, dan jangkitan usus dan penyakit saluran gastrousus, hipokalemia fokus. Kemerahan beberapa bahagian badan difasilitasi oleh proses keradangan: hiperemia kulit kaki yang sering terjadi dengan mikrofaraj tisu dan luka.

Gejala hiperemia kulit

Sering kali penyakit ini tidak dapat dikelirukan dengan pelbagai fenomena kulit. Mengiktiraf gejala pembilasan akan membantu. Ini termasuk:

  • peningkatan suhu dalam kawasan penyetempatan penyakit;
  • kesakitan dan kegemilangan kemerahan;
  • Secara dalaman perasaan bahawa kulit "terbakar".

Juga, tanda-tanda hiperemia adalah sifat kekal kemerahan dan warna jenuh (merah atau merah). Dalam sesetengah kes, kulit dalam hiperemia tidak ditutup dengan cat pepejal, tetapi dengan bintik-bintik. Terdapat hiperemia dan simptom tersembunyi: pengembangan saluran darah dan aliran darah yang berlebihan melalui arteri dan urat.

Rawatan hiperemia kulit

Jika anda mempunyai hiperemia pada kulit, rawatan harus bermula dengan penghapusan penyebab penampilannya. Hanya selepas faktor negatif telah hilang, adalah mungkin untuk mula mengeluarkan kulit dari kemerahan yang mengganggu ini dengan bantuan kosmetik atau kaedah perubatan tradisional.

Rawatan ubat untuk hiperemia termasuk mengambil ubat-ubatan yang menormalkan peredaran mikro dan peredaran darah. Mereka hanya ditetapkan oleh doktor. Juga, pakar dermatologi boleh disyorkan kepada pesakit dengan salap pelindung dan krim. Di samping itu, anda boleh rawatan kulit hyperemiagunakan resep rakyat, sebagai contoh, membuat losyen terapeutik untuk menghapuskan kawasan yang terjejas. Untuk melakukan ini, campurkan bahagian yang sama dari larutan asid borik (2%) dan jatuh Hoffmann. Sekiranya anda mempunyai hiperemia reaktif, sebaiknya jangan losyen, dan salep, mencampurkan dalam bekas kaca 20 g Vaseline, 3 gram salol dan 10 g zink salep.

Dalam mana-mana rawatan penyakit seperti hiperemia, anda harus mengelakkan menggunakan pelbagai cara, terutamanya sabun konvensional, semasa prosedur air. Juga elakkan terlalu panas, cuaca, hipotermia kulit dan penggunaan produk yang tajam.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: