Posted on

hiperplasia serviks

Dalam bahasa perubatan, istilah "hiperplasia" bermakna peningkatan dramatik dalam bilangan sel. Fenomena ini boleh dikaitkan dengan proses jinak dan proses malignan yang kurang baik.

Penyebab hiperplasia serviks

Terdapat hiperplasia paling sering apabila keseimbangan hormon dilanggar, misalnya, disebabkan oleh disfungsi ovari atau dengan pengambilan asupan ubat hormon yang tidak wajar dengan tidak sesuai untuk dos wanita tertentu. Juga menjejaskan masalah metabolik, iaitu diabetes mellitus, obesiti.

Jenis-jenis hiperplasia epitel serviks

Dalam struktur mereka, jenis hiperplasia ini dibezakan:

  1. Glandular - Perkembangan struktur kelenjar pada bahagian vagina serviks. Selalunya mereka diambil oleh doktor untuk hakisan dan tertakluk kepada cryodestruction, campur tangan yang tidak adil dalam penyakit ini.
  2. Glandular-cystic - Pertambahan tisu kelenjar (hiperplasia epitelium kelenjar serviks) disertai oleh pembentukan sista.
  3. Microsilica Proliferasi kelenjar serviks.
  4. Atipikal atau adenomatous - dengan bentuk hiperplasia (hiperplasia epitel silinder serviks), kemungkinan degenerasi tumor.

Perbezaan utama adalah tahap perkembangan dan pengabaian proses patologi. Tidak ada kajian yang boleh dipercayai yang secara statistik menunjukkan bahawa mana-mana spesies di atas adalah pencerna. Bagaimanapun, pemerhatian yang berterusan dan pemerhatian biasa pesakit sedemikian masih diperlukan.

Diagnosis hiperplasia

Data-data anamnesis, yang membolehkan untuk menilai kehadiran hiperplasia, harus mengandungi gejala berikut:

  • haid berat yang berpanjangan;
  • merenung antara kitaran;
  • kitaran anovulasi dan, akibatnya, kesukaran dalam merancang kehamilan.

Terdapat juga kursus asymptomatic, tetapi jarang berlaku.

Kaedah instrumen mengesahkan diagnosis adalah: cervicoscopy, biopsi penglihatan dari lesi, histeroskopi, ultrasound organ panggul.

Kaedah makmal yang digunakan dalam diagnosis hiperplasia serviks: analisis untuk hormon (estradiol, progesteron, luteinizing - LH, merangsang folikel - FSH).

hiperplasia epitel serviks

Peperiksaan Cytological: selapisan sel. Dan untuk taktik rawatan dan tingkah laku pesakit yang tepat, perlu menegaskan bahawa suatu smear dan onkositologi akan diambil: kesedaran tidak akan menyakitkan lagi.

Rawatan hiperplasia serviks

Yang paling biasa digunakan ialah terapi hormon yang mencukupi. Apabila proses bermula dengan risiko keganasan, kaedah pembedahan digunakan: penyingkiran separa tisu serviks yang rosak. Kaedah penyingkiran bergantung kepada tahap dan ciri-ciri perjalanan hiperplasia, cara optimum dipilih oleh doktor yang menghadiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 63