Posted on

keradangan labia

Keradangan pada labia kecil dan besar, yang dipanggil vulvitis dalam amalan perubatan, berlaku pada separuh wanita dari semua peringkat umur. Penyakit ini dipindahkan agak menyakitkan dan menyampaikan banyak masalah. Wanita usia reproduktif boleh disertai dengan keradangan vagina dan uretra.

Keradangan labia - sebab-sebab penampilan

Mana-mana proses keradangan di bahagian bawah sistem genitouriner dalam etiologinya boleh menjadi spesifik dan tidak spesifik. Penyebab keradangan labia di kalangan wanita adalah jangkitan khusus. Ini biasanya merupakan E. coli, streptococci, staphylococcus, jamur ragi, semua wakil yang dipanggil mikroflora oportunistik. Ada kemungkinan bahawa kemunculan keradangan labia wanita dan akibat jangkitan bakteria tertentu yang ditularkan secara seksual.

Juga mempunyai faktor-faktor berikut untuk keradangan labia dalam dan luar:

 • Penyebab pertama keradangan mucosa labia adalah kebersihan yang tidak mencukupi;
 • seluar sintetik, sempit;
 • Keradangan labia boleh menjadi tindak balas alergi terhadap cara higiene intim, serbuk pencuci, ubat-ubatan;
 • trauma mekanik mukosa semasa hubungan seks, sikat dengan vegetoneurosis, dan sebagainya;
 • pelanggaran terhadap hormon dan metabolisme (diabetes, obesiti);
 • Kerengsaan pada mukosa melalui pelepasan vagina, jika terdapat jangkitan di dalamnya;
 • pada kanak-kanak perempuan, penyebab kerap vulvitis adalah helminths.

Keradangan labia diklasifikasikan sebagai primer dan sekunder. Yang pertama yang paling terkena adalah wanita kecil dan wanita tua, sebagai keradangan berkembang akibat rangsangan luar, seperti ketidakpatuhan kebersihan atau trauma mukosa.

Vulvit sebagai manifestasi sekunder dipertimbangkan dalam kes-kes kehadiran proses menular dan keradangan organ-organ lain. Selalunya, keradangan sekunder dalam labia kecil dan besar berlaku pada wanita usia reproduktif.

Keradangan labia - rawatan dan gejala

Dalam dirinya, keradangan labia kecil dan besar bukan sensasi yang menyenangkan, memerlukan rawatan wajib. Ia sering muncul:

 • gatal-gatal yang teruk dan terbakar di tempat-tempat intim;
 • bengkak dan kemerahan;
 • dengan kerengsaan berterusan, luka boleh muncul;
 • Pesakit melaporkan peningkatan gejala semasa berjalan dan buang air kecil;
 • kelenjar limfa inguinal yang kurang kerap, suhu, kelemahan dan kelemahan umum;
 • dalam kes ini, kekurangan rawatan keradangan yang mencukupi di labia kecil dan besar, kerengsaan meluas ke paha luar, kelentit, vagina.

Simptomologi semacam itu tidak mencukupi, yang membawa banyak kesulitan, boleh mendatangkan banyak kesan negatif pada masa akan datang. Adalah sangat penting untuk mengambil langkah segera untuk menghapuskan keradangan pada kanak-kanak perempuan. Oleh kerana, akibat daripada vulvitis sembuh yang belum matang, parut kecil boleh muncul di pesakit kecil di tapak penyembuhan, di samping itu, permukaan membran mukus berubah bentuk, proses pelekat berlaku dengan kemungkinan gabungan dari labia minora. Pada masa akan datang, ini akan menjejaskan kualiti kehidupan seksual, dalam kes yang paling teruk, boleh menyebabkan kemandulan. keradangan labia pada wanita

Oleh itu, ia adalah dinasihatkan untuk bertanya: bagaimana untuk merawat keradangan labia dengan serta-merta selepas kemunculan prasyarat yang sedikit untuk penyakit ini.

Satu-satunya penyelesaian yang betul dalam merawat keradangan organ genital luaran, baik di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak, adalah untuk berunding dengan pakar. Adalah penting untuk menentukan punca masalah itu, kerana seperti yang disebutkan di atas, boleh ada banyak.
Sehingga pelantikan terapi doktor dengan doktor untuk menghapuskan gejala akut, anda boleh menggunakan ubat rakyat - untuk melakukan mandi dan basuh kaldu herba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 + = 61