Posted on

ketebalan endometrium pada hari kitaran

Endometrium adalah lapisan dalaman rahim, yang merupakan membran mukus yang kaya dengan pembuluh darah. Fungsi utamanya ialah untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk implantasi telur janin dalam rongga rahim, dan juga memainkan peranan penting dalam pendarahan haid yang biasa kepada semua wanita.

Apa yang menentukan ketebalan endometrium?

Endometrium terdiri daripada dua lapisan – asas dan berfungsi, yang sebagai tindak balas kepada tindakan hormon menjalani perubahan kitaran bulanan. Semasa haid, detasmen lapisan fungsional secara beransur-ansur berlaku, menyebabkan kemusnahan saluran darah yang menembusinya – ini menerangkan berlakunya pendarahan bulanan pada wanita. Pada akhir haid, ketebalan endometrium menjadi agak nipis, selepas itu, berkat kapasiti regeneratif lapisan basal, jumlah sel epitelium dan saluran lapisan atas sekali lagi meningkat. Ketebalan endometrium mencapai saiz maksimumnya dalam tempoh sebelum bulanan, iaitu selepas ovulasi. Ini menunjukkan bahawa rahim sepenuhnya siap untuk pembuahan dan mampu melampirkan telur yang disenyawakan ke rongga rahim. Sekiranya persenyawaan telur tidak berlaku, maka semasa fasa haid seterusnya, lapisan fungsian akan bermula lagi.

Apakah yang perlu ketebalan endometrium pada hari kitaran?

1. Permulaan kitaran haid – fasa pendarahan

Dengan bermulanya pendarahan, peringkat desquamation bermula, yang berlangsung selama beberapa hari. Dalam tempoh ini, ketebalan normal endometrium adalah 0.5 hingga 0.9 cm. Pada hari ke-4 haid, tahap ini digantikan oleh peringkat regenerasi, di mana ketebalan endometrium boleh menjadi 0.3 hingga 0.5 cm.

2. Pertengahan kitaran haid – fasa percambahan

Pada peringkat awal percambahan, yang ditentukan pada hari 5-7 kitaran haid, endometrium mempunyai ketebalan 0,6-0,9 cm. Seterusnya, pada 8-10 kitaran hari bermula pada peringkat pertengahan, ciri-ciri ketebalan endometrium 0,8-1 , 0 cm. Prostilasi lewat lewat pada hari 11-14 dan endometrium pada tahap ini mempunyai ketebalan 0.9-1.3 cm.

3. Akhir kitaran haid – fasa rembesan

Pada peringkat awal fasa ini, yang menyumbang 15-18 hari kitaran haid, ketebalan endometrium terus meningkat secara beransur-ansur dan 1,0-1,6 cm Selanjutnya, 19-23 sehari datang peringkat pertengahan di mana ketebalan maksimum yang diperhatikan endometrium. – 1,0-2,1 cm. Sudah pada peringkat akhir fasa rembesan, kira-kira 24-27 hari, endometrium mula berkurangan dalam saiz dan mencapai ketebalan 1,0-1,8 cm.

Ketebalan endometrium dalam wanita dengan menopaus

Semasa menopaus, wanita mengalami perubahan berkaitan dengan usia, di mana fungsi pembiakan mati dan kekurangan hormon seks. Akibatnya, perkembangan proses hiperplastik patologi adalah mungkin dalam rongga rahim. Ketebalan normal endometrium dengan menopaus tidak boleh lebih daripada 0.5 cm. Nilai kritikal adalah 0.8 cm, di mana wanita dianjurkan untuk menjalani kelengkungan diagnostik.

Ketidakkonsistensi ketebalan endometrium fasa kitaran

Antara gangguan utama struktur endometrium ialah hiperplasia dan hipoplasia.

Dengan hiperplasia, terdapat peningkatan berlebihan endometrium, di mana ketebalan mukosa menjadi jauh lebih tinggi daripada biasa. Proses hyperplastic sering digabungkan dengan penyakit seperti endometriosis alat kelamin, myoma rahim, ketebalan endometrium dalam menopaus

proses keradangan kronik organ kelamin wanita.

Hipoplasia, pada gilirannya, dicirikan, sebaliknya, oleh lapisan endometrium yang nipis sepanjang kitaran haid. Sebagai peraturan, manifestasi penyakit ini disebabkan oleh bekalan darah endometrium yang tidak mencukupi, kehadiran endometritis kronik atau pelanggaran dalam reseptor estrogen di endometrium.

Mana-mana pelanggaran ketebalan endometrium perlu dirawat, sementara, pertama sekali, menghapuskan punca-punca ini atau manifestasi itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − 81 =