Posted on

Kutub warna kuning

Bercakap tentang najis secara umum dan pewarnanya khususnya, ramai yang malu walaupun dengan profesional. Malah, tidak ada yang memalukan dalam membincangkan topik ini. Lebih-lebih lagi, warna najis dapat banyak memberi tahu tentang keadaan kesihatan. Sebagai contoh, najis kuning sering dianggap sebagai isyarat penggera. Dan jika warna kekuningan kekuningan berterusan untuk jangka masa yang panjang, seseorang harus mencari bantuan daripada pakar dan menjalani pemeriksaan penuh.

Mengapa tinja cahaya kuning?

Warna najis dipengaruhi oleh bahan khas yang terkandung dalam darah, stercobilin. Ini adalah yang menjadikan najis berwarna coklat kemerahan. Bilirubin bertanggungjawab untuk pengeluaran bahan ini. Dan sekiranya jumlah darah dalam darah menurun dengan ketara, najis mendapat naungan kekuningan yang tidak sihat.

Sebab-sebab untuk mengotorkan najis dalam kuning boleh agak banyak. Yang utama ialah:

 1. Selain bilirubin dan stercobilin, warna najis dipengaruhi oleh makanan. Jika produk tenusu, sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi karotenoid atau pigmen kuning oren lain mendominasi dalam diet seseorang, warna najisnya akan memperoleh naungan yang sama.
 2. Selalunya tinja kuning menunjukkan masalah dengan pundi kencing hati dan hempedu, seperti hepatitis, sirosis, sitomegalovirus, mononucleosis.
 3. Warna najis berubah akibat peningkatan penapaian dalam usus.
 4. Kadang-kadang tinja warna kuning cahaya menjadi akibat dari jangkitan usus bakteria akut.
 5. Penyebab yang biasa adalah kekurangan pankreas enzim. Kekurangan enzim yang diperlukan untuk penghadaman normal mengganggu pemisahan lemak yang lengkap. Lemak yang tidak dicuci masuk ke dalam bangku dan mewarna mereka.
 6. Tinja kuning adalah salah satu daripada gejala selesema usus. Ia adalah penyakit tangan kotor, yang ditularkan oleh titisan udara.
 7. Tuangan warna kuning terang menemani penyakit saluran gastrousus: gastritis, ulser, pankreatitis.
 8. Penyakit celiac bukan penyakit yang paling biasa di mana tubuh tidak dapat menyerap gluten.
 9. Kegagalan hormon sukar ditanggung oleh mana-mana organisma. Kadang-kadang warna najis berubah pada latar belakang ini. Dalam seks yang adil ini sering berlaku semasa kehamilan, dengan menopaus dan terhadap latar belakang masalah yang berkaitan dengan pelanggaran kitaran haid.
 10. Pakar terpaksa berurusan dengan sebab-sebab neurologi. Di sesetengah pesakit pesakit bertukar menjadi kuning akibat tekanan emosi, kemurungan, tekanan, dan keghairahan yang sengit.
 11. Hidung kuning pucat boleh menandakan jangkitan lambliasis pada usus dengan parasit.
 12. Secara negatifnya, tubuh dipengaruhi oleh ubat-ubatan tertentu: antibiotik, kontrasepsi hormon dan agen antimikrobial.
 13. Cal kuning terang

 14. Bekas kuning semasa pemulihan selepas pembedahan pada organ saluran gastrousus adalah benar-benar normal.

Rawatan najis kuning-hijau

Pilihan rawatan bergantung sepenuhnya kepada apa yang menyebabkan warna berubah dalam bentuk najis:

 1. Masalah dengan kelebihan karotenoid dalam tinja akan menyelesaikan pengecualian dari diet produk yang mengandungi pigmen ini.
 2. Dengan penyakit saluran gastrousus, diet akan membantu.
 3. Meneutralkan kesan merosakkan antibiotik dengan probiotik.
 4. Kerja pankreas mudah dipulihkan kerana agen enzimatik dan antispasmodik.

Kes-kes yang rumit dan diabaikan sering memerlukan campur tangan pembedahan. Oleh itu, lebih cepat anda beralih kepada pakar, lebih mudah dan lebih cepat rawatan akan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7