Posted on

inhibitors mao

Inhibitor MAO adalah bahan aktif biologi yang menyumbang kepada peningkatan penghantaran impuls saraf. Ubat-ubatan ini bertujuan untuk mengubati gangguan saraf tertentu, kemurungan, narcolepsy dan penyakit Parkinson.

Perencat MAO - apakah yang membimbangkan mereka?

Oleh sifat farmakologi mereka, ubat-ubatan ini dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Inhibitor tidak boleh dipulihkan yang tidak selektif, yang sangat serupa dalam komposisi kepada iproniazides. Mereka mengurangkan bilangan serangan angina, dan juga menyebabkan seseorang daripada kemurungan.
 2. Pemulihan yang terpilih adalah bertujuan untuk menindas deanasi noradrenalin dan serotonin. Ubat-ubatan ini mempunyai kesan antidepresan.
 3. Ubat-ubatan tidak boleh dipulihkan selektif digunakan untuk merawat penyakit Parkinson. Mereka terlibat secara langsung dalam metabolisme katekolamin dan dopamin.

MAO inhibitors - senarai ubat

Ubat-ubatan yang tidak boleh dipulihkan

 1. Ipronizade. Ubat yang tergolong dalam kumpulan antidepresan. Ia mempunyai kesan hepatotoxic yang jelas - ia merosakkan hati manusia.
 2. Nialamide. Ini adalah antidepresan. Serbuk halus warna putih dengan warna kuning sedikit. Ia tidak larut dalam air, dan dalam alkohol - lebih buruk lagi. Ubat ini dilarang untuk orang yang mempunyai hati, buah pinggang, masalah jantung. Ia juga tidak diingini untuk digunakan oleh orang yang mengalami masalah peredaran otak.
 3. Isocarboxazide. Ia sering digunakan untuk merawat kemurungan dan narcolepsy. Seperti ubat-ubatan lain, kumpulan boleh membahayakan hati, buah pinggang dan jantung.
 4. Fenelzin. Ia diambil untuk memperbaiki keadaan keseluruhan. Ia digunakan terutamanya sebagai antidepresan.
 5. Tranylcypromine. Ubat ini juga direka untuk menangani kemurungan. Ia dianggap merangsang. Dalam fasa aktif, agen itu sebahagiannya berpindah ke amphetamine. Sesetengah pesakit mungkin mempunyai kebergantungan terhadap kesan merangsang.

Senarai ubat yang boleh diubahsuai selektif-MAO inhibitors

 1. Bethol. Ia dianggap sebagai antidepresan. Mempunyai tindakan antireserpine. Kesan potentiation of phenamine disediakan.
 2. MacLobemide. Ubat yang berkaitan dengan antidepresan. Komposisinya sama dengan befol, tetapi ia masih mempunyai perbezaan struktur molekul. Semasa penerimaan, membran mukus kering, sakit di kepala, loya, mengantuk, atau sebaliknya mungkin berlaku. Dalam sesetengah kes sembelit, masalah perut, kekejangan otot dan kerosakan visual sementara diperhatikan. Pesakit dengan kemurungan bipolar sering mengalami perubahan fasa dalam mania.
 3. Pyrazidol. Tindakannya adalah serupa dengan Inkazan dan Tetrindol. Ia adalah ejen pengaktifan pada orang yang mempunyai kemurungan apatis. Mempunyai kesan sedatif. Memperbaiki fungsi kognitif. Ia menonjol di kalangan yang lain kerana kemungkinan mengawal selia pengaruh pada sistem saraf.
 4. Inkazan. Dia juga metralindol. Ia dianggap penyediaan asal. Ia digunakan dalam perkembangan skizofrenia, psikosis manik atau untuk rawatan penyakit vaskular otak. Ia ditunjukkan untuk tekanan, perencatan dan keadaan yang dinamik dan apati, dengan gejala hypochondriacal yang lemah. Ia sering digunakan untuk merawat keadaan depresi pada pesakit dengan alkohol.

perencat Mao

Apakah ubat-ubatan yang dikelaskan sebagai perencat MAO yang tidak dapat dipulihkan secara terpilih?

 1. Selegiline. Ubat ini, yang tindakannya diarahkan pada rawatan penyakit Parkinson dan derivatif sindrom, yang disebabkan oleh kekurangan dopamin.
 2. Razagilin. Ubat ini tergolong dalam ubat generasi baru. Ia melawan Parkinsonisme simptom, terutamanya dengan gangguan fungsi motor kecil. Ia sering digunakan dengan dadah lain dalam kumpulan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =