Posted on

Tangan kanan penyebabnya

Rasa kesemutan dan pembakaran pada jari dan tangan adalah biasa kepada kebanyakan seks yang adil. Tetapi, malangnya, hampir tiada siapa yang memberi perhatian kepada fenomena ini. Malah, punca kebaratan tangan kanan boleh menjadi sangat berbeza. Sesetengah daripada mereka benar-benar tidak berbahaya, kerana orang lain mungkin diperlukan jika tidak dimasukkan ke hospital, sekurang-kurangnya rawatan serius.

Kenapa jari dan pergelangan lengan kanan tumbuh bisu – sebab utama

Fahami bahawa tangan anda mati rasa oleh beberapa gejala asas:

 • berasa sejuk dalam anggota badan;
 • pembakaran cahaya;
 • kesemutan;
 • kehilangan sensitiviti.

Sekiranya gejala-gejala ini muncul pada anda sekali dan cepat berlalu sendiri, tidak ada sebab untuk dikhuatiri. Ia adalah perkara yang lain apabila sawan mula mengulangi dengan kegigihan yang tidak diingini.

Selalunya ini berlaku dengan wanita yang lebih tua. Kebasalah terutama disebabkan oleh gangguan peredaran darah dan penyakit sistem kardiovaskular. Dan orang yang lebih tua lebih mudah menghadapi masalah ini.

Tetapi tentu saja, ada faktor lain, kerana yang anggota badan mungkin kehilangan kepekaan untuk sementara waktu. Berikut adalah senarai kecil sebab mengapa tangan kanan mungkin bodoh:

 1. Kesalahan umum adalah pelanggaran atau mampatan saraf. Ia boleh mencetuskan osteochondrosis, hernia intervertebral, perubahan patologi pada tulang belakang dan cakera cartilaginous.
 2. Selalunya kebas adalah akibat kerusakan mekanikal pada siku atau bahu. Sebagai peraturan, dalam kes ini, masalah disertai dengan kemerahan tisu dan penampilan edema.
 3. Jika tangan kanannya mati pada waktu malam, alasannya, kemungkinan besar ialah seseorang tidur dalam kedudukan yang tidak selesa, di mana sarafnya boleh terikat.
 4. Untuk menderita adalah perlu dan kepada wanita-wanita yang tidak melindungi diri mereka dan sering memakai beban atau beg yang tidak selesa, sebagai contoh.
 5. Kadang-kadang kebas pada kaki menunjukkan penyakit paru-paru.
 6. Penyebab kebas dan penampilan sakit di lengan kanan mungkin neuralgia dari plexus brachial. Dari penyakit ini, anggota badan yang lebih aktif menderita lebih sering ditinggalkan. Gejala yang bersesuaian adalah kelemahan, keletihan dan atrofi otot.
 7. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, orang yang menghabiskan sebahagian besar masa kerja mereka dalam kedudukan berdiri, dengan masalah kebas kaki, menghadapi lebih kerap.
 8. Penyebab pelanggaran peredaran darah di tangan adalah pakaian yang terlalu ketat. Dan pada sesetengah pesakit, jari menjadi kebas setelah prosedur pengukuran tekanan – semuanya kerana alat bungkus tonometer terlalu ketat.
 9. Kedinginan juga boleh menjadi punca mati rasa di telapak tangan kanan. Untuk mengelakkan fros dalam apa-apa cara memberi kesan kepada keadaan kesihatan, anggota badan memerlukan perlindungan khas.
 10. Hampir setiap wanita kedua dalam keadaan yang menarik harus mengeluh tentang hilangnya kepekaan di tangannya. Fenomena ini dikaitkan dengan fakta bahawa semasa kehamilan di dalam badan Nemet dan lengan kanan penyebabnya menyakitkan jumlah cecair yang berlebihan dihasilkan, yang memberikan tekanan pada ujung saraf. Pada waktu malam, kebas di tangan ibu mengandung meningkat, dan pada siang hari semua gejala hilang sepenuhnya.

Penghapusan sebab-sebab mati rasa lengan kanan pada waktu pagi

Kursus rawatan harus dilantik hanya selepas penyebab kesedihan dan sensasi “creep crawling” di tangan ditentukan. Jika tidak, menyingkirkan masalah ini akan menjadi sangat sukar.

Dalam sesetengah kes, pemakanan yang mudah cukup untuk pemulihan sepenuhnya. Dan kadang-kadang pesakit perlu pergi beberapa minggu ke prosedur physiotherapeutic dan minum ubat-ubatan yang dapat membantu peredaran darah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 14