Posted on

pengisian sementara

Sementara itu merujuk kepada meterai bahawa doktor gigi meletakkan pada peringkat rawatan perantaraan. Biasanya meterai tersebut diperbuat daripada bahan-bahan yang murah, ia mudah dikeluarkan dan tidak bertujuan untuk penggantian jangka panjang kecacatan gigi. Ramai yang berminat mengapa tidak mustahil untuk segera meletakkan meterai tetap normal, mungkin doktor mahu mendapatkan wang tambahan? Tetapi percayalah, ini benar-benar dibenarkan tahap rawatan, yang, sebaliknya, menjamin pendekatan yang berhati-hati dan rawatan yang tinggi.

Jenis anjing laut sementara

Pengisi sementara dibuat dari bahan yang berlainan, bergantung kepada masa dan jenis tindakan yang dikehendaki:

  • simen berasaskan zink sulfat;
  • simen berdasarkan zink-eugenol;
  • simulasi polikarboksilat;
  • semen ionomer kaca.

Mengapa meletakkan meterai sementara?

Dalam karies dalam akut tidak perlu meletakkan suatu meterai tetap sekali gus, kerana sempadan di antara gigi dan kebuk pulpa di mana ikatan neurovascular, begitu nipis bahawa proses beransur-ansur boleh bergerak ke dalam pulpa. Kemudian anda perlu merawat dan saluran gigi. Untuk rawatan yang berkesan karies mendalam dalam lawatan pertama ke doktor gigi meletakkan pad terapeutik yang selepas masa yang anda ingin alih keluar, jadi suatu meterai tetap sekali gus atau meletakkan, dan meletakkan masa. Jika pengisian gigi sementara menyakitkan untuk masa yang lama selepas peringkat pertama rawatan, ia menjadi tanda bagi doktor gigi untuk menukar taktik dan mencadangkan keperluan untuk saluran rawatan lanjut.

Bagaimanakah mereka meletakkan meterai sementara?

Apabila pulpitis hanya lawatan pertama ke doktor membuka ruang gigi, dan kemudian meletakkan kembali pengisian sementara dengan arsenik, yang direka untuk membunuh bundle neurovascular radang dan saluran pembersihan selanjutnya. Campuran moden dengan arsenik mengandungi anestetik, jadi tidak akan ada rasa sakit selepas rawatan sedemikian. Hayat perkhidmatan seperti meterai sementara adalah kecil – beberapa hari, kemudian lawatan kedua ke doktor gigi. Jangan panik jika pengisian sementara sudah habis – anda hanya perlu bilas mulut dengan air, kerana kepekatan arsenik di pasta untuk mengeluarkan saraf sangat rendah dan tidak boleh menyebabkan keracunan.

Lawatan pertama kepada doktor dengan pulpitis atau periodontitis boleh dilakukan tanpa pes arsenik. Kemudian doktor di bawah anestetik membuang berkas neurovascular ruang gigi dan saluran dan menyediakan saluran rawatan perubatan. Di dalam terusan dibiarkan turun dengan antiseptik atau bahan ubat, dan gigi ditutup oleh pengisian sementara selepas penyingkiran saraf. Ramai orang tertanya-tanya, apabila anda boleh makan selepas pemasangan inti yang sementara, dan supaya tempoh yang mana perlu menahan diri daripada makanan – hanya beberapa jam, bahan yang telah benar-benar keras.

Dengan periodontitis akut, rawatan pergigian boleh ditangguhkan dan lebih daripada 2-3 lawatan ke doktor. Doktor melawat lawatan pertama pengisian sementara dengan arsenikdiagnostik dan pembukaan gigi, proses dan mengembang kanal akar, dan kemudian membilasnya dengan penyelesaian antiseptik dan meninggalkan gigi terbuka. Ini adalah perlu untuk membuat aliran keluar nanah dari gigi. Pesakit dirawat membakar dan sering antibiotik untuk melegakan keradangan.

Pada lawatan kedua, saluran sekali lagi diproses dan diisi dengan bahan terapeutik. Meterai sementara diletakkan dari atas. Mengapa meletakkan meterai sementara pada lawatan kedua? Untuk memastikan bahawa tiada lagi nanah dalam terusan, yang akan ditunjukkan oleh ketiadaan sakit di gigi. Jika kesakitan kekal, doktor sekali lagi menjalankan rawatan perubatan saluran dalam beberapa lawatan. Dan hanya apabila saluran-saluran itu benar-benar dibersihkan, dan tidak ada aduan, doktor gigi akan dapat menubuhkan meterai tetap, kedua-duanya ke saluran dan ke rongga gigi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 37