Posted on

penyedutan pada suhu

Semua orang tahu bahawa penyedutan - ia adalah ubat yang sangat baik untuk selsema dan batuk, yang membantu badan melalui pemanasan dan terhidu asap daripada ubat-ubatan untuk mempercepatkan masa pemulihan dan mengurangkan kemungkinan komplikasi.

Tetapi selalunya doktor dinasihatkan untuk menangguhkan mengadakan penyedutan, dan tunggu sehingga suhu mula jatuh. Sesetengah doktor membenarkan penyedutan, walaupun pada suhu dan ia meletakkan orang itu sebelum pilihan - sama ada untuk memulakan rawatan segera, atau masih menunggu sehingga suhu jatuh, dan itupun menyebabkan kerosakan sejuk dalam bentuk sepasang penyembuhan.

Adakah mungkin untuk melakukan penyedutan pada suhu?

Banyak doktor yang mematuhi kedudukannya untuk tidak melakukan penyedutan pada suhu, berpendapat bahawa ini akan memberi beban berat badan kepada tubuh.

Suhu tinggi adalah cara memerangi badan terhadap selesema. Banyak bakteria dan virus sukar untuk bertolak ansur dengan keadaan suhu tinggi, dan oleh itu pada suhu tinggi kuantiti mereka berkurang. Tetapi, pada masa yang sama, imuniti banyak orang tidak cukup kuat, dan oleh itu semasa penyakit suhu naik ke tahap yang tidak penting dan disimpan dalam subfebril. Jika ini berlaku terhadap latar belakang komplikasi yang teruk - hidung berair dan batuk, maka itu bermakna tindak balas imun tidak mencukupi, dan memerlukan bantuan.

Oleh itu, penyedutan pada suhu tinggi mungkin, tetapi memandangkan pesakit tidak mengekalkan suhu yang tinggi.

Penyedutan pada suhu 37 boleh dilakukan jika ia dilakukan oleh wap panas yang panas. Selepas penyedutan, peningkatan sementara suhu mungkin, dan ini bukan kesan sampingan.

Di sini, apabila boleh melakukan penyedutan pada suhu rendah:

  • selepas dua hari pertama penyakit, apabila fasa akut demam tinggi berhenti, dan terdapat keadaan subfebril;
  • apabila terdapat batuk basah yang kuat dan hidung berair;
  • dengan syarat pesakit tidak akan menghirup udara sejuk selepas prosedur.

Adakah penyedutan pada suhu yang tinggi?

Penyedutan pada suhu tinggi tidak boleh dilakukan jika wap panas digunakan. Ini akan menyebabkan peningkatan suhu, dan anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk menurunkan suhu.

Sekiranya anda menyedut semasa suhu tinggi, ia akan memberi beban tambahan kepada badan, yang boleh mengakibatkan komplikasi. Peraturan suhu dalam tubuh mengambil kira berbagai faktor, dan jika ia secara artifisial meningkat pada suhu yang tinggi, itu akan mengakibatkan kerusakan sistem.

Di sini, apabila mungkin untuk menjalankan penyedutan pada suhu 38:

  • jika anda melakukan penyedutan dengan penyebaran, maka ia memungkinkan untuk melakukan prosedur yang tidak panas, tetapi hangat; Dalam kes ini, penyedutan dapat dilakukan tanpa rasa takut kenaikan suhu;
  • dalam kes yang teruk, jika batuk menjadi gejala utama malware, kemudian dihidu pada suhu yang tinggi boleh dijalankan pada siang hari (tidak meninggalkan pesakit pada waktu malam, semasa tidur tanpa dijaga selepas penyedutan) selepas menurunkan ubat suhu.

Sekiranya suhu meningkat selepas penyedutan 37

ia adalah mungkin untuk melakukan penyedutan pada suhu

Apabila suhu meningkat, ia bermakna sistem imun diaktifkan. Apabila suhu meningkat selepas penyedutan, beri perhatian kepada penyelesaian penyedutan. Mungkin, ini adalah tindakan bahan yang mana penyedutan telah dijalankan.

Sekiranya penyedutan dijalankan dengan stim panas, itu bermakna badan menjadi panas, dan oleh itu suhu meningkat.

Untuk menurunkan suhu meningkat selepas penyedutan, mengambil salah satu antipyretics - Efferalgan Uppsala, Aspirin (tidak disarankan diambil semasa perut kosong) asid mefenamic.

Ingat bahawa adalah tidak diingini untuk menurunkan suhu tubuh yang tidak tinggi dengan ubat, kerana ini adalah cara memerangi virus dan mikrob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =