Posted on

radang pada rawatan jari

Rintangan jari sering cukup, kerana ia adalah tangan yang lebih cenderung kepada kecederaan apabila terdedah kepada suhu rendah. Pertimbangkan bagaimana mengenali radang dingin, dan bagaimana merawat jari-jari yang terjejas.

Gejala-gejala radang pernafasan

Dari segi keparahan, terdapat empat jenis radang dingin, masing-masing dicirikan oleh pelbagai manifestasi:

1. Tahap frostbite yang paling mudah berlaku selepas pendedahan ringkas kepada sejuk. Gejala-gejalanya ialah:

  • bengkak dan pucat jari di tangan;
  • menurunkan sensitiviti kulit yang terjejas.

Selepas pemanasan jari, bengkak meningkat, kulit memperoleh warna ungu, pembakaran dan rasa sakit yang kusam muncul. Selepas kerosakan tersebut untuk masa yang lama, peningkatan kerentanan jari-jari ke tindakan suhu yang rendah dapat dikekalkan.

2. Dengan masa yang lebih lama di sejuk, radang dingin jari-jari di kedua tahap mungkin berlaku. Jari-jari yang terjejas menjadi pucat, hilang kepekaan, dan selepas pemanasan kulit menjadi ungu kebiruan pada mereka, terdapat bengkak yang kuat dan kesakitan. Tanda khas dari tahap kerosakan ini adalah penampilan pada jari-jari pada hari pertama selepas gelembung frostbite diisi dengan cecair yang jelas.

3. Frostbite pada tahap ketiga juga dicirikan oleh kemunculan lepuh pada jari-jari yang terjejas, tetapi kandungannya tidak telus, tetapi berdarah, coklat gelap. Di kawasan ini, kulit kehilangan sensitiviti kesakitan buat sementara waktu. Selepas itu, penolakan tisu mati berlaku dengan pembentukan parut kasar. Kuku yang terjejas dan diturunkan, sebagai peraturan, tidak lagi berkembang.

4. Bentuk frostbite paling berat dicirikan oleh nekrosis lengkap tisu lembut jari-jari, kadang-kadang walaupun sendi dan tisu tulang rosak. Kawasan terjejas memperoleh hue kebiruan, setelah pemanasan menjadi edematous, jangan hangat dan tetap tidak sensitif kepada sebarang pengaruh.

Pertolongan cemas dengan radang dingin

Apabila jari-jari berjejal sebagai kecemasan, disyorkan untuk bergerak secepat mungkin ke dalam bilik yang hangat, perlahan-lahan melepaskan tangan anda dari pakaian mentah dan lepaskan cincin, minum minuman panas. Apa yang perlu dilakukan dengan tangan pembekuan lebih lanjut, bergantung kepada tahap kerosakan:

  1. Dengan tahap yang sederhana, anda boleh menggosok jari anda dengan ringan, memanaskannya dengan nafas anda dan bungkusnya dengan kain wol; Juga boleh membuat mandi hangat untuk tangan (pada mulanya suhu air tidak boleh melebihi 30 ° C, maka ia boleh ditingkatkan secara beransur-ansur hingga 50 ° C).
  2. Pada frostbite yang kedua, ketiga dan keempat dilarang untuk menggosok jari, ia disyorkan untuk membungkusnya dengan pembalut steril dan membungkusnya dengan kain wol atau bahan penebat panas, dan kemudiannya segera melihat seorang doktor.

Tidak boleh dibekukan fros oleh jari:

  1. Panas dengan menggosok intensif, gosokkan dengan salji, minyak atau alkohol.
  2. Segera meletakkan jari anda dalam air panas atau hangat di atas api terbuka.
  3. Sangat bergerak jari anda (sebaiknya jangan bergerak).
  4. Minum alkohol untuk pemanasan.
  5. Membuka gelembung yang muncul.

Rawatan radang jari kaki

apa yang perlu dilakukan dengan radang dingin

Dalam hal tahap kerusakan yang mudah, tidak perlu rawatan khas. Untuk pemulihan awal dengan radang dingin, adalah disyorkan untuk menggunakan salep dengan sifat-sifat reparatif (contohnya, Bepanten). Anda juga boleh menggunakan balsam Rescuer, Guardian.

Pada tahap kedua dan ketiga radang pada pesakit luar, pendarahan dilakukan, rawatan lesi dengan ubat antiseptik. Pembalut selanjutnya dengan agen antibakteria dan regenerasi digunakan. Untuk penyembuhan yang lebih baik, fisioterapi boleh disyorkan. Frostbite dari tahap keempat adalah petunjuk untuk rawatan pembedahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 39