Posted on

sakit di puting susu

Dada - kawasan yang sangat sensitif di dalam badan wanita, yang disebabkan oleh ciri-cirinya, memerlukan perhatian yang lebih tinggi. Wanita yang memantau kesihatan mereka harus selalu memeriksa payudara mereka sendiri dan mendapatkan bantuan pakar dengan mencari gejala dan perubahan yang membimbangkan. Oleh itu, setelah merasakan rasa sakit pada puting, perlu untuk menganalisis kemungkinan penyebabnya dan memahami sama ada untuk membunyikan penggera.

Kesakitan pada puting susu adalah yang paling biasa berlaku pada wanita semasa kehamilan dan penyusuan dan biasanya merupakan variasi norma dan bersifat sementara. Di kalangan wanita yang tidak hamil yang telah berhenti menyusu, kesakitan yang paling sering menunjukkan perkembangan mana-mana patologi. Untuk diagnosis yang berkesan, adalah penting untuk mengenal pasti corak kejadian mereka, yang boleh membantu pakar menentukan diagnosis:

 • sama ada kesakitan dikaitkan dengan kitaran haid;
 • apakah sifat sensasi itu. Oleh itu, mungkin sakit akut, sakit, menarik dan jahitan pada puting.

Sakit di puting - punca

Punca kesakitan puting boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: kehamilan dan penyusuan, seperti yang telah disebutkan dan penyakit. Marilah kita mempertimbangkan setiap perkara secara terperinci.

Sakit di puting semasa mengandung dan menyusu

Kesakitan pada puting semasa kehamilan disebabkan oleh perubahan yang berlaku dalam tubuh seorang wanita selepas telur yang disenyawakan dilekatkan ke dinding rahim. Dalam badan, tahap peningkatan hormon prolaktin, yang menimbulkan pertumbuhan aktif tisu payudara dan susu. Endings saraf yang berada di dada, hanya "tidak mempunyai masa" pada kadar sedemikian dan ada kesakitan.

Kesakitan pada puting semasa penyusuan sering disebabkan oleh kerosakan mekanikal, yang terutamanya terjejas oleh kulit tender pada awal proses laktasi. Dari masa ke masa, kulit menyesuaikan diri dengan keadaan baru dan kesakitan akan hilang dengan sendirinya. Tetapi kadang-kadang masalah itu boleh disebabkan oleh sebab yang lebih serius - lactostasis atau susu yang bertakung, yang disertai oleh anjing laut dan kesakitan pada puting.

Sakit di puting - penyakit mungkin

Sekiranya seorang wanita tidak hamil, penyebab kesakitan di puting mungkin pelbagai penyakit. Untuk rawatan yang berkesan, diagnosis tepat pada masanya adalah penting, jadi anda perlu mengetahui tanda-tanda kemungkinan patologi.

1. mastopati fibrous-sistik disertai dengan:

 • sakit di puting sebelum haid;
 • anjing laut yang berbeza;
 • sakit dan pelepasan cecair apabila menekan puting.

2. Mastitis adalah penyakit inflamasi-inflamasi payudara, kadang-kadang ia adalah akibat dari lactostasis. Tanda-tanda:

 • kemerahan di sekitar puting dan sakit tajam;
 • bengkak dan kecacatan payudara;
 • peningkatan suhu badan, kelemahan umum dan keadaan yang menyakitkan.

3. Pembakaran dan kesakitan pada puting juga boleh ditimbulkan oleh pelbagai penyakit kulit:

 • psoriasis - dalam kes ini kesakitan pada puting boleh menjadi salah satu gejala pertama. Rujuk kepada ahli dermatologi sekiranya anda mendapati di tempat merah dada yang tidak teratur;
 • ekzema - penyakit tidak berjangkit, yang disertai oleh gatal-gatal, pembakaran, rupa kerak rendaman;
 • Candidiasis adalah penyakit kulat yang terutamanya memberi kesan kepada membran mukus, tetapi kadang kala ia dapat mewujudkan dirinya di kawasan dada. Selain kesakitan di puting payudara mungkin disertai dengan penampilan retak dan buih kecil;
 • sakit di puting penyebabnya

 • Herpes adalah penyakit virus, ciri utama yang mana gelembung kecil dipenuhi dengan bendalir yang membentuk di kawasan puting susu.

4. Sakit dengan otot yang berasal - kadang-kadang berlaku dengan postur yang tidak selesa semasa tidur dan fibromyalgia. Tetapi dalam kes ini, kesakitan pada puting apabila disentuh hanya hasil "mencerminkan" kesakitan pada otot.

Adalah diperhatikan bahawa kesakitan pada puting boleh berlaku bukan sahaja pada wanita, tetapi juga pada lelaki. Dalam kes ini, ia boleh menjadi gejala penyakit kencing manis, ginekomastia dan gangguan endokrin yang serius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + = 20