Posted on

salpingitis kronik

Organ-organ seksual adalah sistem yang agak terdedah dalam tubuh wanita. Tekanan, keadaan alam sekitar yang semakin merosot, seks tanpa perlindungan, lawatan yang jarang berlaku kepada pakar sakit ginekologi sering memberi kesan buruk terhadapnya. Di bawah ancaman ini bukan sahaja kesihatan wanita, tetapi juga keupayaannya untuk menjadi seorang ibu, iaitu, hamil dan melahirkan anak. Oleh itu, pengenalpastian tepat pada masanya masalah dan rawatan yang mencukupi adalah begitu penting. Ramai wakil dari separuh manusia yang cantik menghadapi penyakit seperti salpingitis, iaitu keradangan tiub fallopian, dalam beberapa kes disertai dengan keradangan ovari. Malangnya, patologi ini jarang dikesan pada peringkat perkembangan akut. Dan ini bermakna bahawa majoriti pengunjung ke pejabat perundingan wanita sedar salpingitis dalam bentuk kronik. Tetapi daripada yang berbahaya dan mungkin untuk menyingkirkannya?

Salpingitis kronik: Punca

Faktor-faktor berikut boleh menyebabkan permulaan penyakit:

  • jangkitan seksual (trichomonads, chlamydia, gonococci, mycoplasma, staphylococcus, dll);
  • pengguguran buatan, pengguguran, seksyen cesarean;
  • gunakan untuk melindungi peranti intrauterin;
  • terdapat dalam sejarah keradangan akut pelengkap dan rahim.

Salpingitis kronik: Gejala

Jika bentuk akut penyakit ini dicirikan oleh kesakitan yang agak ketara di abdomen bawah, kenaikan suhu badan dan kelegaan umum, maka dengan salpingitis kronik, sensasi rasa sakit berkala dapat terjadi yang meningkat dengan haid. Kitaran haid itu sendiri boleh diganggu. Malangnya, dalam kebanyakan kes, penyakit umumnya tidak berlaku secara asimtomatik.

Proses keradangan boleh bermula dengan mukosa salah satu tiub. Jika seorang wanita mengadu sakit, misalnya, di sebelah kanan abdomen, dia boleh mempunyai salpingitis sebelah kanan kronik. Dalam kes kekalahan tiub fallopian yang bertentangan, salpingitis kronik kiri kronik didiagnosis. Walau bagaimanapun, keadaan yang paling biasa adalah apabila kedua-dua bahagian organ tersebut meradang. Seringkali disertai oleh salpingitis kronik dan oophoritis, iaitu keradangan ovari, terutama dengan jangkitan seksual yang tidak dirawat.

Salpingitis kronik dan kehamilan

Dalam bentuk penyakit kronik dari lapisan dalaman, proses keradangan berlalu ke otot, dan kemudian ke serous luar. Puff boleh muncul di dalam tiub fallopio, parut dan pelekatan yang terbentuk. Oleh kerana itu, halangan tubular berkembang, yang bermakna peluang persenyawaan berkurang separuh. Lagipun, pematangan telur berlaku seli dalam ovari yang berbeza, dan oleh itu pergerakannya di sepanjang salah satu tiub ke rahim adalah mustahil. Dalam kes salpingitis kronik dua hala, kehamilan tidak berlaku atau merupakan kehamilan ektopik, yang boleh membahayakan kehidupan wanita.

Bagaimana untuk merawat salpingitis kronik?

Rawatan penyakit bergantung kepada tahap keradangan dan bentuknya. Jadi, sebagai contoh, dengan rawatan awal pesakit, ubat anti-radang (lidase, vobenzym, dan sebagainya) ditetapkan. Dalam salpingitis kronik yang tidak berjangkit, rawatan mungkin termasuk kursus balneo- dan fisioterapi.

bagaimana merawat salpingitis kronik

Jika penyebab keradangan adalah jangkitan, pertama sekali, penerimaan antibiotik.

Dengan salpingitis dua hala kronik, pembentukan seperti purulen dan tumor dalam tiub fallopian, laparoskopi diperlukan - operasi di mana prosedur pembedahan yang minimum dilakukan terima kasih kepada tusukan dan peranti optik khas. Pakar bedah akan, jika boleh, membersihkan tiub yang terkena dari adhesi, fusi purulen, memulihkan patensi dan melaksanakan sanitasi.
Jika bentuk salpingitis diabaikan, apabila rawatan tidak lagi menghasilkan hasil, tiub yang terpengaruh dikeluarkan supaya penyakit itu tidak disebarkan ke organ lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 15 =