Posted on

staphylococcus di hidung

Staphylococci - genus bakteria, yang merupakan salah satu mikroorganisma yang paling biasa di planet ini, yang dihadapi setiap hari dalam kehidupan sehari-hari dan yang pembawa adalah majoriti penduduk. Secara keseluruhan terdapat kira-kira 30 jenis staphylococci, kira-kira separuh daripadanya boleh hidup secara damai di dalam tubuh manusia. Tiga spesies mikroorganisma ini dianggap sangat berbahaya, mampu di bawah syarat-syarat tertentu, menyebabkan komplikasi yang serius mengancam penyakit: emas, epidermis dan staphylococci saprophytic.

proses jangkitan boleh berkembang kerana pengaktifan mikroflora sendiri dengan kelemahan atau kekebalan supercooling, serta jangkitan luaran apabila patogen memasuki tisu badan di mana ia biasanya tidak bermastautin. Cara jangkitan staphylococcus diubah :. Makanan, kenalan, udara, sbb, dll kekalahan hidung sering menyebabkan aureus dan Staphylococcus epidermidis.

Gejala staphylococcus di hidung

Secara aktif membiak dan membiak mukosa hidung, bakteria menyebabkan manifestasi berikut:

 • kesesakan hidung;
 • rembesan lendir yang banyak, yang memperoleh watak purulen;
 • kemerahan, bengkak mukosa hidung dan nasofaring;
 • pustules di hidung (kadang-kadang);
 • suhu badan meningkat;
 • amalan umum.

Dalam sesetengah kes, jangkitan boleh menyebabkan atrofi mukosa hidung, disertai dengan gejala seperti gatal-gatal, hidung kering, kurang bau. Komplikasi selesema biasa yang disebabkan oleh staphylococcus boleh menjadi sinusitis, radang tonsilitis, tonsilitis, radang paru-paru.

Menyemai dari hidung pada staphylococcus aureus

Kaedah utama diagnosis jangkitan staphylococcal adalah penyebaran bahan yang diambil dari permukaan rongga hidung mukus (mengusap dari hidung). Sebelum analisis, untuk mengelakkan memperoleh hasil yang tidak boleh dipercayai, seseorang tidak boleh membilas hidung, menggunakan mana-mana ubat hidung ubat. Apabila mengambil sapu dari hidung, sapukan kapas dimasukkan ke dalam setiap lubang hidung dan, dengan mudah menekan dinding dinding hidung, bahan dikumpulkan untuk pemeriksaan.

Norma staphylococcus di hidung dianggap sebagai indeks tidak melebihi 104 cfu / ml. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa walaupun dengan pengesanan bakteria genus dalam jumlah yang lebih besar jika tidak ada tanda-tanda sebenar, tiada rawatan perlu dijalankan. Malangnya, pelantikan terapi antibiotik dalam mengenal pasti pembawa staphylococcus (bukan pembangunan jangkitan Staph!) Sehingga hari ini adalah satu kesilapan perubatan biasa kerana yang memberi kesan kepada sistem imun pesakit dan terganggu keseimbangan mikrob di dalam badan.

Bagaimana untuk merawat staphylococcus di hidung?

Rawatan jangkitan staphylococcal, termasuk dalam hidung - bukan satu tugas yang mudah, yang dikaitkan dengan keupayaan mikroorganisma ini untuk cepat membangunkan rintangan kepada ubat-ubatan antibiotik. Oleh itu, sebelum pelantikan terapi, adalah wajib untuk menjalankan analisis bakteriologi untuk mengenal pasti sensitiviti agen penyebab jangkitan kepada satu atau lain ubat. Walaupun antibiotik sistemik untuk rawatan jangkitan staphylococcal di hidung hanya digunakan dalam kes yang paling teruk. Kaedah rawatan patologi ini adalah terapi imunostimulasi atau antimikrobial tempatan, iaitu pelantikan ubat berikut:

 1. Spray Nasal IRS-19 - penyediaan berdasarkan lysates bakteria, yang mempromosikan pengaktifan pengeluaran antibodi pelindung.
 2. Penyelesaian Staphylococcal bacteriophage adalah penyediaan yang mengandungi virus tertentu yang boleh membunuh sel staphylococcus.
 3. menyemai dari hidung pada staphilococcus

 4. Salap hidung Bactroban adalah antibiotik tempatan terhadap staphylococci dan patogen lain yang hidup di hidung dan menyebabkan proses berjangkit.
 5. Penyelesaian alkohol Chlorophyllipt - penyediaan secara semulajadi, merosakkan staphylococci, tahan kepada antibiotik.

Untuk rawatan Staph dalam hidung dan hidung lavage perlu dijalankan oleh penyelesaian garam, dalam beberapa kes - untuk memohon vasoconstrictor jatuh dan semburan, dan juga untuk melakukan pengukuhan imuniti umum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 33