Posted on

Syampu kering - penarafan produk terbaik dan 2 resipi mudah

Beberapa abad yang lalu, nenek moyang kita tahu apa syampu kering, mereka menggunakannya untuk memberi kesegaran rambut. Sekarang ini kosmetik mengalami gelombang kedua populariti, kerana ia membantu dalam banyak situasi, ketika tidak ada cara untuk mencuci kepala sepenuhnya.

Syampu kering - untuk dan lawan

Sesetengah wanita untuk apa saja di dunia tidak mahu menggunakan syampu rambut kering, memotivasi dengan sensasi yang tidak menyenangkan selepas menggunakannya. Di samping itu, ada khabar angin mengenai bahayanya. Kajian di kawasan ini belum dijalankan, tetapi wanita yang mengambil bahagian dalam menguji jenama syampu kering yang berbeza percaya bahawa jika anda menggunakannya dengan betul, dengan teliti membaca label pada pakej, maka segala macam akibat negatif dapat dielakkan. Gadis-gadis menggunakan syampu kering nota kemudahan penggunaannya dan cara ia membantu dalam situasi kecemasan.

Adakah syampu kering berbahaya?

kerosakan syampu kering

Dalam kebanyakan kes, khabar angin mengenai bahaya syampu kering untuk rambut dibesar-besarkan. Komponennya, tanpa mengira sama ada bahan kimia atau semulajadi, tidak menyebabkan sebarang kerosakan yang ketara untuk dikunci apabila digunakan dengan betul. Tetapi ada beberapa perkara yang menimbulkan bahaya untuk kanak-kanak perempuan yang menemui syampu yang kering:

 • jika anda benar-benar meninggalkan basuh kepala anda dengan air dan ubat konvensional, risiko pengeringan rambut anda sangat hebat;
 • rambut menjadi tidak bermaya, hilang bersinar, jika salah untuk memakai syampu pada mereka;
 • hujung rambut dipotong apabila alat digunakan terlalu kerap;
 • komponen yang membentuk badan, secara aktif menyerap sebum, dan dengan itu kelembapan rambut, yang menyebabkan keletihan mereka.

Syampu kering - faedah

Tiada siapa yang akan berhujah bahawa syampu kering untuk rambut berminyak adalah mencari sebenar. Alat sedemikian:

 • Perjuangan dengan lemak berlebihan di kepala;
 • dengan komposisi yang dipilih dengan betul tidak dapat dilihat pada rambut brunettes;
 • benar-benar tidak kelihatan pada rambut blondes;
 • memberikan kelantangan zon akar;
 • mempunyai pembungkusan yang mudah;
 • mudah digunakan;
 • sangat membantu jauh dari rumah.

Syampu kering untuk rambut - komposisi

Jika syampu kering buatan sendiri, iaitu persiapannya sendiri, dan mengandungi tepung beras, kanji atau koko, maka ia lebih berguna untuk kulit kepala. Jika anda mengambil apa-apa kosmetik dari rak kedai, anda boleh terkejut apabila mendapati bahawa terdapat praktikal tiada bahan semulajadi di dalamnya. Tetapi, syampu kering, komposisi yang memberi inspirasi kepada ramai, tidak menyakiti, jika anda menggunakannya dari semasa ke semasa, dan bukan secara berterusan. Inilah apa yang ada dalam botol itu:

 • tepung beras;
 • kanji;
 • talc;
 • penjerap buatan;
 • perasa;
 • mengelakkan komponen pencegahan.

Bagaimana menggunakan syampu kering untuk rambut?

bagaimana menggunakan syampu kering

Tidak mengetahui cara menggunakan syampu kering, anda boleh merosakkan kesihatan rambut anda dan bukan memberi mereka penampilan yang segar untuk mendapatkan hasil yang bertentangan - helaian membosankan. Kesan ini diperoleh apabila campuran kering diagihkan sepanjang keseluruhan rambut. Syampu kering lebih baik digunakan untuk rambut kering, jika tidak, mereka masih perlu dibasuh dengan air. Anda harus mengikuti algoritma ini:

 1. Goncang botol dengan ubat.
 2. Spray syampu kering secara merata ke atas kulit kepala, sebahagiannya memegang rambut dengan 5-7 cm; ia adalah mudah untuk dilakukan, membahagikan rambut menjadi helai, seperti ketika pewarnaan.
 3. Urut rambut di zon akar.
 4. Biarkan syampu kering di kepala selama 5-10 minit.
 5. Untuk menyikat dengan sikat tebal (sikat).

Berapa kerapkah saya boleh menggunakan syampu kering?

Penggunaan syampu kering akan memberi manfaat, jika anda mengikuti cadangan untuk kegunaannya yang betul. Jika semasa bercuti di pergunungan, tidak ada kemungkinan untuk mencuci kepala anda, tetapi ada bahan-bahan untuk syampu kering di tangan, ini pastinya akan digunakan, tetapi hanya beberapa kali seminggu. Jika anda memohon sebatian setiap hari, rambut akan berubah menjadi tunda, dan kemudian anda perlu menghabiskan banyak masa dan wang untuk memulihkannya. Satu lagi maklumat penting - syampu kering tidak menyimpan dari varnis atau buih untuk gaya rambut, kerana ia menyerap sebum, dan bukan kosmetik.

Syampu kering - penarafan

Apabila anda ingin mendapatkan syampu kering yang terbaik, anda perlu berhati-hati mengkaji penarafan produk tersebut. Tetapi ini tidak menjamin hasil yang ideal, kerana setiap orang mempunyai rambut yang berbeza. Wanita dengan rambut gelap perlu membaca dengan teliti label apabila membeli. Komposisi sarana untuk brunettes harus termasuk pigmen gelap, supaya rambut selepas rawatan tidak kelihatan seolah-olah mereka ditaburkan dengan tepung.

TOP 5 syampu kering paling popular:

 1. Syoss Schwarzkopf Henkel Professional Perfomance.
 2. Batiste Dry Shampoo.
 3. Dove.
 4. Oriflame.
 5. Rush.

Bagaimana untuk membuat syampu kering?

syampu kering di rumah

Bagi mereka yang hanya mempercayai sepenuhnya kosmetik persediaan mereka sendiri, syampu kering di rumah akan menjadi hadiah sebenar, kerana ia sangat mudah dibuat. Resipi ubat ini adalah semudah yang mungkin dan pada masa yang sama adalah seberapa berkesan yang mungkin dan tidak kalah dengan yang dibeli. Satu-satunya kesulitan menggunakan syampu kering buatan rumah adalah menggunakannya dengan berus serbuk, atau cari sebotol dengan semburan.

Resipi untuk syampu dengan koko untuk rambut gelap

Bahan-bahan:

 • serbuk koko - 3 sudu besar;
 • tepung jagung - 3 sudu besar;
 • minyak pati jeruk - 3-5 cap.

Penyediaan dan penggunaan:

 1. Untuk bekerja memerlukan mangkuk cetek, berus untuk memohon serbuk dan satu sudu.
 2. Campurkan semua bahan kering, pada akhirnya, jika dikehendaki, jatuhkan beberapa titis minyak penting, tetapi anda boleh melakukannya tanpa ia.
 3. Sapukan zon rambut radikal dan biarkan selama 5 minit.
 4. Berhati-hati dengan sikat yang tebal ke arah dari kepala.


Resipi untuk syampu kering untuk rambut berambut perang

Bahan-bahan:

 • jagung atau kanji kentang - 3 sudu besar;
 • tanah kayu manis - 3 sudu besar;
 • apa-apa minyak penting untuk bau - 3-5 jatuh.

Penyediaan dan penggunaan:

 1. Untuk kerja, gunakan bekas yang mudah dan satu sudu. Untuk permohonan, berus lebar atau botol semburan sesuai.
 2. Semua ramuan bercampur dan digunakan untuk rambut selama 5 minit, tidak mengedarkan sepanjang panjang, tetapi memberi perhatian kepada zon akar.
 3. Kurangkan dengan sikat tebal selama sekurang-kurangnya 5 minit.
 4. Buat gaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =